На півдні через розливання води ворог відтягнув свої підрозділи - Гуменюк

На півдні через розливання води ворог відтягнув свої підрозділи - Гуменюк

Єдині новини
Укрінформ
На півдні через розливання води ворог відтягнув свої підрозділи на 5-15 км.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" сказала речниця об'єднаного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк, передає Укрінформ.

"Інтенсивність обстрілів дійсно знизилася, тому що вода змусила ворога відтягнути свої підрозділи. За різними даними, в залежності від ландшафту, від 5 до 15 км збільшилася відстань. Відповідно ускладнилася робота мінометних розрахунків, залишається ще робота артилерії, запуски безпілотних літальних апаратів типу "Ланцет", залишається потенціал застосування РСЗВ", - сказала Гуменюк.

Вона додала, що в першу ніч після підриву Каховської ГЕС, коли в Херсоні тривала евакуація, ворог обстрілював якраз ті райони, де йшла активна евакуація.

"Цієї ночі обстрілів по Херсону не було, але по інших населених пунктах правого берега ворог намагався влучити. На щастя, постраждалих нема", - сказала Гуменюк.

За її словами, ворог також активізувався на Очаківському напрямку, обстрілює і Очаківську, і Коцюрубську громади, незважаючи на те, що підйом води переміщується ближче до моря.

"Очевидно, що і в напрямку дельти Дніпра будуть більші підтоплення", - сказала Гуменюк.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: на Херсонщині затоплені 600 квадратних кілометрів території

Стосовно зниження інтенсивності обстрілів Херсона Гуменюк зауважила, що ворог, можливо, не зможе застосовувати всі види озброєння, цьому сприяє також контрбатарейна робота українських сил, яка спрямована на позиції ворога.

"Перша лінія оборони, вибудована ними (російськими військовими - ред.) у вигляді вибухових споруджень, замінування великих площ, зараз обертається тим, що велика потужна швидка вода зірвала протипіхотні міни, перетворила їх на дрейфуючі, і зараз разом із рухом потоку вони прямують і можуть прибиватися і до правого берега, і до лівого, стикаються між собою, з іншими предметами, вибухають", - додала Гуменюк, зауваживши, що це ускладнює ситуацію і створює небезпеку, особливо біля води.

Речниця зазначила, що місцевих мешканців поінформовано про небезпеку та дії у разі виявлення таких предметів: "Не наближатися, викликати фахівців, а у випадку, якщо помічено рух таких предметів, - сповіщати нарямок, щоб Сили оборони могли також допомогти іншим населеним пунктам, куди несе це небезпеку".

Гуменюк також зауважила, що ворог не всі свої підрозділи сповістив про свої плани.

Читайте також: Україна зберігає ініціативу на полі бою – британська розвідка

"Перед самим підривом окупанти заглушили зв'язок на лівому березі, побоюючись витоку інформації. Через це навіть свої підрозділи не змогли сповістити", - сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська минулої доби, 7 червня, завдали удару по Чугуївському району Харківщини ракетами С-300, а село Кислівка атакували з авіації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-