Поточна ситуація на кордонах та пунктах пропуску

Поточна ситуація на кордонах та пунктах пропуску

Укрінформ
7 червня, 15:00 - брифінг на тему: "Поточна ситуація на кордонах та пунктах пропуску".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасник: Андрій Демченко - речник Державної прикордонної служби України.

Теми для обговорення:

– Оперативна ситуація на кордонах та пунктах пропуску.

– Перетин державного кордону під час правового режиму воєнного стану – що змінилося?

– ДПСУ посилює контроль за виїздом чоловіків за кордон через систему «Шлях» – що відомо?

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/, українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Понад 4 тис. осіб отримали відмову в перетині кордону через систему «Шлях» - ДПСУ

Прикордонними підрозділами проводяться посилені заходи, спрямовані на встановлення законних підстав для перетинання державного кордону громадянами, які внесені до системи «Шлях», і вже понад 4 тис. осіб отримали відмову.

Про це сказав на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

«Вже 4,3 тисячі осіб отримали відмову в перетині кордону на виїзд, які слідували як водії суб’єктів господарювання, що мають ліцензію на міжнародні перевезення», - повідомив Демченко.

За його словами, причина відмови – невідповідність зазначеній меті поїздки.

За його словами, проведений ДПСУ аналіз так званої системи «Шлях» вказує на факти зловживань. «Адже, близько 1,5% осіб цієї категорії, які виїжджали з України у січні-лютому цього року вчасно не повернулися в країну у визначений термін 60 діб, що встановлений Правилами перетину кордону для такої категорії осіб», - повідомив речник.

Такий характер правопорушень спостерігається у перевізників майже з усіх регіонів України. При цьому більшість зловживань відмічаються з боку ФОПів, яким як і великим підприємствам-перевізникам надана можливість внесення осіб до системи «Шлях». Великі підприємства більше піклуються про свою репутацію, натомість окремі ФОПи зловживають наданими можливостями і за грошову винагороду, орієнтовно від 3 до 7 тис. доларів США, пропонують свої послуги із внесення даних про осіб до системи, уточнив Демченко.

У поточному році прикордонне відомство України направило 100 листів-інформувань до Укртрансбезпеки щодо виявлених правопорушень ліцензіатами, які вносили до системи «Шлях» інформацію про водіїв, які виїхали за межі України та у визначені законодавством терміни не повернулися.

За наявною інформацією низці ліцензіатам тимчасово припинено доступ до системи. Також на цей час триває документування вказаної злочинної діяльності в рамках більш як 60 кримінальних проваджень за ст.332 КК України (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України). Також є особи, які вже отримали підозру у вчиненні злочину за цією статтею.

Як повідомлялося, від початку повномасштабного російського вторгнення та запровадження воєнного стану в Україні військовозобов’язаним чоловікам заборонено виїжджати за кордон. Система "Шлях" дозволяє чоловікам-водіям (волонтерам) легально перетинати кордон в умовах воєнного стану з метою перевезення необхідного забезпечення для Збройних сил України або інших військових формувань.

Припинено діяльність понад 200 протиправних груп, які організовували незаконні переправлення через кордон - ДПСУ

За повідомленнями оперативно-розшукових підрозділів ДПСУ припинено діяльність більше як 200 протиправних груп, які організовували переправлення чоловіків через кордон.

Про це сказав на брифінгу в Медіацентр Україна — Укрінформ речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

"Загалом за повідомленнями оперативно-розшукових підрозділів ДПСУ в правоохоронні органи розпочато більше 2800 кримінальних проваджень, що пов’язані з незаконним перетином кордону, а також припинено діяльність більше 200 протиправних груп, які організовували незаконні подорожі громадян", - сказав речник.

За його словами, з 24 лютого минулого року на кордоні затримано понад 12,6 тисячі порушників. Ще понад 5800 осіб зупинено в пунктах пропуску під час спроби виїхати за підробленими документами чи в інший незаконний спосіб. Найбільше на кордоні з Польщею.

Демченко також повідомив, що на «зеленій» ділянці кордону як і раніше найбільше спроб саме у незаконний спосіб перетнути кордон на ділянках з Румунією та Молдовою.

Як повідомлялось, вчора на напрямку кордону з Румунією були затримані дев’ять чоловіків у супроводі двох переправників. Їх викрили у результаті реалізації інформації оперативно-розшукового підрозділу відомства. 9 охочих незаконно перетнути кордон, які є жителями Рівненщини, мікроавтобусом перевозили двоє закарпатців. За свої послуги ділки планували отримати від 3 до 3,5 тисяч доларів з кожного свого «клієнта».

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-