Швеція передала українським архівам засвідчену копію Конституції Пилипа Орлика

Швеція передала українським архівам засвідчену копію Конституції Пилипа Орлика

Укрінформ
Засвідчену копію Конституції Пилипа Орлика українським архівам передав генеральний директор Національного архіву Швеції Астор Іко.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державна архівна служба України у Фейсбуці

“Генеральний директор Національного архіву Швеції Карін Астром Іко передала очільнику Укрдержархіву Анатолію Хромову засвідчену латиномовну копію Конституції Пилипа Орлика, оригінал якої зберігається в Стокгольмі та є безцінним надбанням нашої спільної історичної спадщини”, - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що цей примірник буде доданий як дублетний варіант до справи № 2236 «Колекція ксерокопій з фондів Національного архіву Швеції, що стосуються історії України 1654 – 1747 рр.» Центрального державного історичного архіву м. Києва.

У Держархівслужбі нагадують, що перша українська Конституція була створена гетьманом Війська Запорозького Пилипом Орликом та є датованою 5 квітня 1710 року. Її повна оригінальна назва «Contenta Pactorum inter Ducem et Exercitum Zaporoviensem conventorum, in Compendium brevi Stylo collecta» — «Затверджені умови договору між гетьманом та Військом Запорозьким, в стислому огляді зібрані». Оригінал зберігається в Національному архіві Швеції, м. Стокгольм, у відомій колекції «Cosacica».

Читайте також: У Батурині в день 350-річчя Пилипа Орлика відкрилась виставка - МКІП

Як повідомлялося, у серпні 2021 року в Україну вперше за 311 років доставляли оригінал Конституції Пилипа Орлика. Її виставляли до Дня Незалежності в Софійському соборі.

Перше фото: cdiak.archives.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-