Польща розгляне можливість допуску до роботи українських авіадиспетчерів

Польща розгляне можливість допуску до роботи українських авіадиспетчерів

Укрінформ
Агентство аеронавігаційного обслуговування Польщі (PAŻP) вивчить можливість допуску українських диспетчерів до контролю повітряного простору країни для підтримки їхніх фахових здібностей.

Про це повідомила представниця PAŻP Руслана Кшемінська, передає Укрінформ із посиланням на Wnp.pl.

“Польське агентство аеронавігаційного обслуговування проаналізує можливі сценарії підтримки колег з-за східного кордону та підготує сценарій у межах своїх компетенцій”, – сказала Кшемінська.

Вона зазначила, що Державна авіаційна служба України (ДАСУ) разом з Єврокомісією направили через Управління цивільної авіації Польщі запит щодо підтримки фахових здібностей українських контролерів повітряного руху. Зокрема, йдеться про виконання українськими диспетчерами деяких завдань з контролю повітряного руху над Польщею.

Раніше голова ДАСУ Олександр Більчук звернувся до голови PAŻP з проханням забезпечити підтримання українськими диспетчерами своїх навичок у Польщі в умовах закриття неба України через війну. Зокрема, він попросив розглянути питання про призупинення вимоги володіння польською мовою для диспетчерів вищих ешелонів повітряного простору. Тобто контролери могли б підтримувати свої навички, використовуючи англійську мову.

Читайте також: Польща від початку повномасштабної агресії рф надала Україні допомоги на $9 мільярдів

Як зазначається, голова авіаційного управління транспортного директорату Єврокомісії Філіп Корнеліс також вважає призупинення вимоги щодо знання польської мови для диспетчерів повітряного простору вигідним для всіх сторін. На його думку, через тривале закриття повітряного простору українські диспетчери можуть втратити фахові навички, які потім складно буде відновити.

Водночас Корнеліс нагадав, що згідно з європейськими правилами рішення про призупинення вимоги щодо знання мови є виключною компетенцією відповідної країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-