Art front: у Варшаві відбувся благодійний аукціон на підтримку України

Art front: у Варшаві відбувся благодійний аукціон на підтримку України

Фото
Укрінформ
У Варшаві, в Палаці на воді у парку Королівські Лазєнки, відбувся благодійний аукціон з продажу творів відомих українських митців у межах акції “Це все ще наша війна. Art front Ukraine”.

У результаті продажу 20 робіт було зібрано майже 150 тис. злотих (близько 32 тис.доларів), передає кореспондент Укрінформу.

Під час відкриття заходу посол України в Польщі Василь Зварич підкреслив, що ця подія і її шляхетна мета – зібрати кошти на допомогу Україні - демонструє солідарність польського народу з українським. Він підкреслив, що будь-яка допомога і підтримка є важливою, зокрема для будування дружніх відносин між українським та польським народами.

За словами дипломата, кожен жест підтримки України – це "чиєсь врятоване життя, збережена інфраструктура і демонстрація сили і незламності".

“Якщо ми будемо разом, то нас не подолати. Натомість ті, хто хочуть нас роз’єднати, приречені на поразку”, - наголосив Зварич.

Співорганізатор аукціону, голова польського товариства “Покоління” Пшемислав Міськевич переконаний, що це також війна Польщі.

“Це також і наша війна, тому що наші брати-українці борються за себе, але борються також і за нас, за нашу цивілізацію”, - підкреслив Міськевич.

За його словами, якби путін якимось чином міг здобути перемогу у цій війні, це був би кінець західної цивілізації.

Українська художниця Леся Ригорчук висловила переконання, що Україна переможе у боротьбі з агресором. Вона зазначила, що українці дякують полякам за солідарність і допомогу, зокрема і за можливість проведення цього аукціону, кошти від якого підуть на допомогу українській армії.

У Варшаві провели благодійний аукціон творів українського живопису / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Під час аукціону виставлялися картини українських художників Петра Бевзи, Лесі Ригорчук, Андрія Блудова, Анни Міронової, Івана Михайлова та багатьох інших. Найбільший інтерес серед покупців викликала робота Олесі Трофименко під назвою “На цій картині немає війни”, створена в 2014 році. Картину продано за рекордні 36 тис. злотих (понад 7,5 тис.$).

Це був перший етап аукціону. Зараз триває другий етап – інтернет-аукціон, під час якого шанувальники живопису мають змогу придбати ще 80 картин українських митців.

Читайте також: У Берліні відбувся благодійний концерт «Доброго вечора, ми з України»

Аукціон супроводжувався відкриттям фотовиставки “250 днів війни в Україні”, яка триватиме у музеї “Королівські Лазєнки” до 30 листопада. На відкритті виставки був присутній відомий американський фотограф Вольфганг Шван, який сфотографував жительку Чугуєва Олену Курило у перший день повномасштабного вторгнення росіян, 24 лютого. Цю світлину передрукували всі провідні світові ЗМІ, а жінку почали називати “обличчям війни”. Курило, яка зараз проходить реабілітацію в Польщі, також була присутня на відкритті виставки. Вона подякувала полякам за підтримку України у цей складний для країни період.

Співорганізаторами аукціону та виставки були штаб “Наша-всюди” і Польська гуманітарна група. Захід відбувся під почесним патронатом голови Ради міністрів Польщі Матеуша Моравецького і підтримки Начальника Генерального штабу Збройних Сил України Валерія Залужного.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-