В Алмати підтримати Україну вийшли тисячі людей

В Алмати підтримати Україну вийшли тисячі людей

Фото
Укрінформ
У колишній казахстанській столиці Алмати в неділю відбувся дозволений владою антивоєнний мітинг на підтримку України, який зібрав, за різними оцінками, від трьох до п'яти тисяч людей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє проєкт Радіо Свобода "Радіо.Азаттик".

Мітинг розпочався з виконання гімнів Казахстану та України, люди співали хором. Також учасники мітингу вшанували загиблих на війні в Україні хвилиною мовчання.

Поліцейські спостерігали за дозволеним мітингом здалеку, не втручаючись у те, що відбувається.

В Алмати мітинг на підтримку України зібрав кілька тисяч людей / Фото: RFE/RL

За словами організаторів, їм відключили електрику, і промови довелося виголошувати через гучномовець. Через це згодом мітинг розбився на кілька частин, у кожній з яких були свої виступи та римівки. Найчастіше скандували «Слава Україні – Героям слава!» і «Путіна – під суд!». Звучали римівки про путіна, зокрема «Орис шал, кет!» («Російський старий, іди!»). Оригінал римівки («Шал, кет!») часто використовувався на антиурядових мітингах на адресу колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

Промовці наголошували, що мітинг має антипутінський, але не антиросійський характер. Також учасники мітингу зверталися до уряду Казахстану. Люди говорили, що президент Касим-Жомарт Токаєв має віддалитися від Росії, інакше експансія неминуча. Деякі присутні виступали за вихід Казахстану з СНД, ОДКБ та ЄврАзЕС.

Мітинг мав завершитися о 14:00, але організатори продовжили його ще на годину, бо не всі охочі встигли висловитись.

Як повідомлялося, 24 лютого президент путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.

Україна офіційно направила позов проти країни-агресора до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-