«Мета Кремля - посварити наші народи»: Незалежні ЗМІ Білорусі звернулися до українців

«Мета Кремля - посварити наші народи»: Незалежні ЗМІ Білорусі звернулися до українців

Відео
Укрінформ
Керівники провідних опозиційних білоруських ЗМІ оприлюднили відеозвернення до українців, в якому вибачилися за участь Мінська в російської агресії.

Як повідомляє Укрінформ звернення «Одна з цілей Кремля - посварити наші народи» опубліковане на Ютуб-каналі Press Club Belarus.

«Дорогі українці, сьогодні ми отримуємо багато свідчень від наших читачів про те, що в Україні ставлення до простих білорусів радикально змінилося. Одна з цілей кремлівського режиму – посварити наші народи. Кремль вже робить це за допомогою свого помічника Олександра Лукашенка», - сказано на початку звернення.

Його автори наголошують, що їм боляче за те, що в Україні зараз руйнують міста та вбивають людей. «Головне відчуття цих днів – нескінченний сором» за те, що Білорусь бере участь в агресії проти «коханої України». «Ці два божевільні, совкові діди роблять зараз дуже велике зло. І це зло мусить бути покарано», - йдеться у зверненні. При тому підкреслюється, що нині багато білорусів перебувають в Україні та воюють на боці українців.

Керівники незалежних медіа нагадують, що на президентських виборах 2020 року Лукашенко набрав не більше 20% голосів. Тому білоруси мільйонами вийшли на протест. Але махіна тоталітарного режиму, найманці, яких Лукашенко готував багато років правління, були такими сильними, що змогли цей протест придушити.

Білоруське суспільство, в тому числі журналістське, було розгромлене. Воно тепер сидить у важких умовах у в’язницях або виїхало за кордон. У Білорусі знищена вся без винятку незалежна преса.

На третій день війни з Україною Лукашенко провів свій «референдум». Білоруси масово псували бюлетені та кричали «Ні війні!» на виборчих дільницях. Тобто й зараз ці люди кинули виклик тоталітарній машині, яка меле білоруське суспільство, арештовуючи десятки тисяч людей. А білоруські в’язниці сьогодні – це катівні.

Керівники білоруських незалежних ЗМІ роблять висновок, що зараз Білорусь захоплена групою людей. В цьому сенсі вони проводять аналогію з так званими «ДНР» і «ЛНР»: люди керують захопленою територією і правлять нею на догоду своїм господарям у Росії.

При цьому білоруські журналісти, як можуть, намагаються зупинити війну, роблять все, щоб донести до людей правду про те, що зараз відбувається в Україні. І «залишається тільки помовчати й помолитися, щоби колись українці пробачили те, що ми дозволили перебувати при владі у нашій країні такій людині, як Лукашенко». «Слава Україні!» - останні слова звернення.

Його проголосили Настя Ровдо («Наша Ніва»), Олексій Диковицький («Белсат»), Федор Павлюченко (Reform.by), Саша Романова (Kyky.org, The Village Belarus)

24 лютого президент країни-агресора Володимир Путін оголосив початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли українських міст та сіл із застосуванням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. Вторгнення та обстріли відбуваються в тому числі з білоруської території.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.

Україна офіційно подала позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-