Міністри G7 готові посилити санкції проти Росії

Міністри G7 готові посилити санкції проти Росії

Укрінформ
Західні країни вже запровадили жорсткі санкції проти Росії за вторгнення в Україну, але в разі потреби покарання може бути посилено.

Про це, як повідомляє Укрінформ, йдеться у повідомленні пресслужби МЗС ФРН за результатами відеонаради голів дипломатичних відомств групи G7, яка відбулася за головування міністра закордонних справ Німеччини Анналени Бербок.

Міністри погодилися, що це кричуще порушення основних принципів міжнародного миру і безпеки та порушення основоположних норм міжнародного права не може залишитися без відповіді. G7 запровадила масштабні та скоординовані санкції, у тому числі проти Білорусі за те, що дозволила атаку Росії зі своєї території. «G7 зробить подальші кроки, якщо Росія не припинить свою загарбницьку війну проти України», - йдеться у документі.

Міністри підкреслили, що «жодні зміни статусу», спричинені російським актом агресії, визнаватися не будуть.

«Росія нестиме відповідальність за будь-яку шкоду, яку її військова агресія завдає Україні та її народу, а також міжнародним організаціям та їх власності», - попередили глави МЗС G7.

Вони погодилися тісно координувати свої дії для забезпечення широкого та суворого міжнародного засудження невиправданої поведінки Росії. Дипломати закликали всі країни-члени ООН зайняти чітку позицію проти агресії Росії та засудити її дії в ООН, зокрема в Генеральній Асамблеї ООН і Раді з прав людини.

Голови МЗС висловили солідарність з українським народом та співчуття жертвам цієї війни та їхнім родинам. Вони привітали можливість обмінятися думками з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою щодо ситуації, що розвивається, та можливих дипломатичних зусиль на підтримку України та її демократично обраного уряду.

Очільники дипвідомств детально обговорили інші потужні заходи для підтримки України та її народу, включаючи допомогу в забезпеченні безпеки та кібербезпеки, підтримку в протидії дезінформації. Міністри визнали нагальні потреби мирного населення в Україні та скоординували гуманітарну допомогу. Вони пообіцяли збільшити свою гуманітарну допомогу відповідно до потреб.

Міністри нагадали про необхідність поважати міжнародне гуманітарне право, забезпечити швидкий, безпечний і безперешкодний гуманітарний доступ, захистити гуманітарних працівників та внутрішньо переміщених осіб по всій країні.

Керівники зовнішньополітичних відомств висловили глибоке засудження російської загарбницької війни проти України, яку підтримує Білорусь. Безглузді смерті людей і руйнування, спричинені навмисним і неспровокованим нападом Росії на мирну, демократичну та незалежну країну, жахають, зазначили вони. Дипломати закликали Росію негайно припинити атаку на Україну, її цивільне населення та цивільну інфраструктуру, а також негайно вивести свої збройні сили.

У відеоконференції взяли участь міністри закордонних справ країн G7 - Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії та Сполучених Штатів Америки, а також верховний представник Європейського Союзу та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-