РФ відгородить Луганську і Донецьку області на кордоні з Ростовською колючим дротом - правозахисник

РФ відгородить Луганську і Донецьку області на кордоні з Ростовською колючим дротом - правозахисник

Укрінформ
Окуповані Росією території Луганської та Донецької області відгородять на кордоні з Ростовською кількома рядами колючого дроту.

Про це засновник Східної правозахисної групи Павло Лисянський повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Уздовж кордону окупованої території України та Ростовської області з’явиться «Особлива зона» шириною 5 км вздовж усього кордону. У цій «Особливій зоні» буде заборонено перебувати без документів, а в 100 метрах до «Особливої зони» буде заборонено знаходитись без повідомлення прикордонного відділення ФСБ за 12-годин», - розповів Лисянський.

За його словами, з окупованих Росією територій масово біжать дезертири збройних сил Росії. Як правило, втеча відбувається цілими підрозділами.

Також цього року зафіксовано кілька втеч груп ув'язнених із неофіційних місць позбавлення волі (там, де утримуються дезертири). Як розповідають місцеві на окупованих територіях: «У СОЧі (рос.: самовольное оставление части) у нас тут ходять часто».

У 2023 році на кордоні окупованої території з Ростовською областю навіть було зафіксовано вбивства прикордонників ФСБ дезертирами на відтинку від села Дьякове Антрацитівського району до Новошахтинського району.

Читайте також: Росіяни встановили сім секцій загороджень для захисту Керченського мосту від дронів

З початку 2024 року станом на квітень було зафіксовано 2,5-3 тисячі нових випадків СОЧ. Зазвичай біжать групами і зі зброєю у бік Росії. Дуже часто силові органи окупантів їх не особливо шукають, побоюючись озброєної відсічі.

Тепер, під приводом «боротьби» з терористами, в Кремлі вирішили огородити окуповані території колючим дротом.

«Я ці місця з юності знаю. Там усе не перекриєш. «Особливу зону» роблять, щоб вбивати СОЧників на місці, та й під шумок інших неугодних», - зауважив правозахисник.

Як повідомляв Укрінформ, у так званій «ЛНР» за два місяці дезертирували 800 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-