Телескоп James Webb виявив найдавнішу з відомих чорну діру

Телескоп James Webb виявив найдавнішу з відомих чорну діру

Фото
Укрінформ
Міжнародна команда астрономів за допомогою космічного телескопу «James Webb» виявила найвіддаленішу від Землі та найстарішу із відомих чорну діру.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Space.com.

Чорна діра розташована в старій галактиці GN-z11, що на відстані 13,4 мільярдів світлових років від Землі, за даними вчених, вона утворилася через 400 мільйонів років після Великого вибуху.

Фото: NMASA

За повідомленням, чорна діра, яка була виявлена завдяки телескопу ESA/NASA/CSA «James Webb», вже мала на ранній стадії розвитку Всесвіту масу приблизно в 6 мільйонів разів більшу за масу Сонця.

Зазначається, що розмір надмасивних чорних дір, які утворилися за менше 1 мільярда років після Великого вибуху, cуперечить поточній теорії їхнього утворення, відповідно до якої первинна маса чорної діри не може в мільйони або мільярди разів перевищувати масу Сонця.

Читайте також: Астрономи вперше отримали докази того, що чорна діра обертається

Роберто Майоліно з Департаменту фізики Кембриджського університету та керівник групи астрономів, назвав відкриття найвіддаленішої від Землі та найстарішої із відомих чорної діри «гігантським стрибком вперед» для науки про чорні діри.

Як повідомляв Укрінформ, раніше група американських астрономів завдяки телескопу NASA/ESA/CSA James Webb виявила найвіддаленішу з відомих активну надмасивну чорну діру у галактиці CEERS 1019.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-