Кібератака на «Київстар»: СБУ відкрила справу і припускає втручання спецслужб РФ

Кібератака на «Київстар»: СБУ відкрила справу і припускає втручання спецслужб РФ

Укрінформ
Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на одного з національних операторів мобільного зв’язку «Київстар».

Про це повідомили Укрінформу у пресслужбі СБУ.

За її інформацією, провадження відкрите за вісьмома статтями Кримінального кодексу України. Це, зокрема, ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж); ст. 361-1 (створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут); ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ст. 111 (державна зрада); ст. 113 (диверсія); ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни); ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни); ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).

У пресслужбі зауважили, що як одна з версій розглядається причетність до цієї хакерської атаки спецслужб РФ.

Читайте також: Збій у роботі «Київстару» стався через потужну хакерську атаку

За інформацією пресслужби, відразу після виникнення інциденту в офіси компанії «Київстар» виїхала оперативно-слідча група СБУ, яка документує всі обставини атаки.

Крім того, на місці працюють кіберфахівці СБУ, які надають допомогу співробітникам компанії і координують зусилля всіх державних установ для якнайшвидшого відновлення мережі.

Читайте також: Збій «Київстару» частково вплине на роботу терміналів та банкоматів – ПриватБанк

Як повідомляв Укрінформ, вранці 12 грудня користувачі масово заявили про масштабний збій у роботі оператора зв'язку "Київстар". Відсутній мобільний зв'язок та інтернет. Також неможливо увійти у мобільний застосунок. Сайт компанії не працює.

У компанії заявили, що мережа зв’язку Київстару стала мішенню потужної хакерської атаки, і запевнили, що персональні дані абонентів не скомпрометовані. Фахівці оператора працюють над усуненням наслідків хакерської атаки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-