Українська компанія інтегрує штучний інтелект у процеси розмінування

Українська компанія інтегрує штучний інтелект у процеси розмінування

Фото
Укрінформ
Українська компанія «UADamage» використовує супутникові знімки та штучний інтелект для оцифрування замінованих територій.

Про це розповів засновник компанії «UADamage» Віталій Лопушанський під час робочої поїздки Першого віцепрем’єр-міністра – міністра економіки Юлії Свириденко на Житомирщину, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми з початком війни почали займатися оцифруванням пошкоджень із супутникових даних та штучного інтелекту. Ми створили команду, з якою інтегруємо штучний інтелект у процесі розмінування. Нам потрібно пріоритезувати великі заміновані території, тому ми за допомогою супутникових даних оцифровуємо кратери, траншеї та інші елементи, які знаходимо, і накладаємо на карту кадастрового реєстру. Тим самим ми дозволяємо таким органам, як Міністерство оборони, пріоритезувати території для подальшого опрацювання», - зазначив Лопушанський.

За його словами, все починається з оцифрування супутникових даних на предмет кратерів та траншей по всій Україні. Другий рівень даних – це візуальна інспекція за допомогою дрона, який виявляє пластикові, касетні, протитанкові міни на землі. Третій рівень даних – це вибухонебезпечні предмети під землею. Їх шукають з допомогою магнітометра,термокамери, мультиспекторальної камери, хімічних сенсорів і металошукачів.

Всю цю комплексну інформацію передають тим, хто буде розміновувати території.

«Наша перевага в тому, що ми будуємо платформу для всіх. Ми хочемо прискорити розмінування в сотні разів. Тому ми готові надавати свою платформу іншим компаніям, які займаються розмінуванням, зйомкою дронів, в яких є супутникові знімки, і надавати свої нейронні мережі, щоб вони могли самі оцифровувати ці дані», - додав Лопушанський.

Компанія «UA Damage» вже обстежила Херсонську і Харківську області, а зараз працює на Миколаївщині.

Читайте також: У проєкті бюджету-2024 два мільярди заклали на гуманітарне розмінування

Як повідомляв Укрінформ, об’єктивні терміни розмінування всієї території України можна буде спрогнозувати лише після закінчення війни, однак першочергове розмінування, зокрема сільськогосподарських угідь, можна здійснити протягом 5 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-