Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Діджиталізація проти корупції. Як цифрова трансформація сприяє прозорій роботі держави?

Діджиталізація проти корупції. Як цифрова трансформація сприяє прозорій роботі держави?

Блоги
Укрінформ
Понад три роки роботи Мінцифри показали, що цифровізація — один із найсильніших інструментів антикорупції.

Лише за 2020–2021 роки економічний та антикорупційний ефект від запровадження онлайн-послуг становить понад 16,3 млрд грн. А потенційний антикорупційний та економічний ефект за два роки цифровізації становить 48 млрд грн.

Як цифровізація вбиває корупцію?

Фактично Мінцифри також є антикорупційним органом. Адже автоматизовані послуги, де роль чиновника і людський фактор мінімальні, дозволяють позбутися корупції. З одного боку, цифровізація заощаджує кошти державі, а з іншого — змінює культуру людей, викорінюючи з життя побутову корупцію. Від умовної шоколадки за лікарняний до десятків тисяч за розмитнення авто.

У нас вже є фундаментальний кейс — цифрова трансформація сфери будівництва. Одна з найскладніших та найкорумпованіших галузей в Україні, де корупційні схеми та махінації сягали космічних масштабів. Адже реєстр Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) був у руках третіх осіб за кордоном і за внесення даних до нього про кожен об’єкт українці були вимушені давати хабарі.

Проте у 2021 році ми запустили новий будівельний реєстр, який належить державі, та нову Єдину державну електронну систему у сфері будівництва. Лише за 2022 рік така  цифровізація дали 1,5 млрд гривень антикорупційного ефекту та 9,6 млрд гривень економії. Українці можуть отримати 14 будівельних послуг онлайн: від дозволу на початок будівництва до сертифіката про взяття об’єкта в експлуатацію. Без черг, папірців і головне — хабарів. 

Ще один кейс — електронні лікарняні. У середньому за рік близько 5,5 млн українців оформлюють лікарняні й отримують 18 млрд грн виплат. Цифровий лікарняний може видати тільки лікар, тому отримати його «заднім» числом в системі неможливо. Усі виплати здійснюються цілеспрямовано і можна завжди відстежити та перевірити, наскільки вони були ефективними. 

Попри всі упередження, до електронних листків непрацездатності швидко пристосувалися медики й пацієнти, які за рік роботи послуги оформили 10 млн електронних лікарняних. По-перше, вони суттєво спростили життя лікарям та пацієнтам, по-друге, економлять державі 4 млрд гривень щороку.

І це лише частина масштабної цифрової реформи, яка вже доводить — чим більше послуг будуть переведені в онлайн, тим прозорішою ставатиме система. Нам вдалося побудувати фундамент цифрової держави, який допомагає майже щотижня запускати нові послуги в тестування чи й повноцінно ставити на потік.

Ми побудували цифрову карту реформ — топ проекти, на яких зосередимося в найближчі півроку. І кожен з них матиме потужний антикорупційний ефект. Для нас важливо залишатися прозорими в проєктах, які запускаємо. Це впливає на бренд нашої країни та залучення нових ресурсів.

Відбудова

Це один із пріоритетів України. Відбудова має бути прозорою та відкритою для громадян. Саме тому потрібно цифровізувати весь процес. Торік ми допомогли Міністерству відновлення створити Реєстр пошкодженого та знищеного майна. Збережена в ньому інформація допоможе окреслити ефективний план відновлення та компенсувати збитки українцям, які постраждали через війну.

У майбутньому також буде створено додаткову аналітичну систему для забезпечення прозорості процесу. Щоб й українці, і міжнародні партнери, які допомагатимуть відбудовувати Україну, бачили, як розподіляються кошти та на що саме їх витрачають.

Щоб українці могли відремонтувати будинки й повернутися додому, спільно з Міністерством відновлення та партнерами ми запустили послугу єВідновлення в Дії.

Розмитнення авто в Дії. У нас амбітні плани в боротьбі з корупцією у митній сфері. Один із топ проєктів, над яким продовжуємо працювати, — розмитнення авто в Дії. Наразі лише на розмитненні автівок обсяги корупції на митниці становлять від 50 до 150 млн доларів на рік. Завдяки цифровізації ми мінімізуємо людський фактор та усуваємо можливість маніпулювати ціною авто. Для цього вводимо нову формулу розрахунку митних платежів, що складатиметься лише зі сталих показників, на які ніхто не впливає. Отже, ніяких схем і хабарів.

еАкциз. Зараз в Україні наявний тіньовий ринок алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Кожну п’яту пачку сигарет і кожну третю пляшку алкоголю продають нелегально. Через це люди отримують підроблену та контрафактну продукцію. А країна втрачає понад 30 млрд грн надходжень  держбюджету щорічно.

Разом з партнерами готуємо революційне рішення — усі операції з перевезення, зберігання, продажу кожної одиниці вказаної продукції фіксуватимуться в електронній системі. А на кожен товар наноситиметься двовимірний DataMatrix-код, який можна просканувати через Дію та отримати необхідну інформацію про товар. Впровадження електронної системи зменшить обсяги нелегального ринку цих продуктів та на 15% збільшить надходження до бюджету від сплати акцизного податку.

Автоматизація послуг для моряків. Ще один важливий проєкт, над яким працюємо спільно з Міністерством відновлення та Державною службою морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України. Реєстр документів моряків раніше був у приватних руках. А рівень корупції у сфері становив до 150 млн доларів на рік. Ми розробляємо послуги для моряків на порталі Дія, а також працюємо над удосконаленням реєстру. Це дасть змогу подолати корупцію в цій сфері і збільшити надходження до держбюджету.

Дерегуляція. Також працюємо над змінами у сфері ліцензій та дозволів. На сьогодні їх понад 1000. Кожен з них — бар’єр доступу бізнесу на ринок, зайвий час та комунікація із чиновниками. А це означає потенційні корупційні ризики та маніпулювання. Ми хочемо прибрати половину з них, а решту зробити цифровими й автоматичними. Це стане проривом у полегшенні ведення бізнесу. Більше не доведеться збирати десятки довідок, отримання яких часто супроводжувалося хабарями.

Цифровізація соціальної сфери. Торік Мінцифри з партнерами почала глобальну цифрову трансформацію соціальної сфери та запустила перший пілот Єдиної інформаційної системи соціальної сфери. Україна витрачає понад 800 млрд грн щороку на соціальні послуги. Ми зробимо сферу прозорою та адресною. Це також значна економія в 30 млрд на рік. А головне, цифровізуючи сферу, ми зможемо справедливо розподіляти кошти та допомагати тим, хто цього справді потребує.

Михайло Федоров, віце прем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - Міністр цифрової трансформації України

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-