Хоан Тон-Тхат, CEO компанії Clearview AI
Кожне фото у всесвітній мережі – це зачіпка для пошуку та ідентифікації російських окупантів
24.04.2023 13:05

Протягом останніх років розвиток штучного інтелекту пройшов довгий шлях – від експериментального дослідження до широкого використання у повсякденному житті. Він став невід’ємним інструментом для багатьох компаній, організацій та установ, які шукають шляхи поліпшення безпеки, підвищення ефективності та автоматизації процесів.

В умовах російської агресії використання ШІ в Україні набуло нового значення. Зокрема, у виявленні та ідентифікації окупантів. У цьому допомагає технологія з розпізнавання облич, яку Україні надала американська компанія Clearview AI. В інтерв’ю Укрінформу її директор Хоан Тон-Тхат розповів про особливості співпробітництва. 

– На початку повномасштабного вторгнення Clearview AІ запропонувала надати доступ українцям до платформи, що працює на основі технології розпізнавання облич. Поясніть, будь ласка, більш детально, як вона працює…

– Clearview AI – це пошукова система, схожа на Google. Але замість того, щоб вводити ключові слова, потрібно завантажити фотографію з обличчям людини. Система шукає відповідності в інтернеті, наприклад, у соціальних мережах, на різних сайтах та взагалі будь-де, де є відкритий доступ до даних. Після чого видає посилання на сторінки, де були знайдені відповідності.

З моменту створення нашого продукту ми надавали його виключно для використання урядовим та силовим структурам у США. ФБР та органи, які займаються нацбезпекою, часто використовують нашу технологію, щоб ідентифікувати зловмисників. Після 24 лютого 2022 року я звертався майже до всіх знайомих і запитував: «Чи знаєте ви когось в Україні?».

Ми в компанії були певні, що наш продукт допоможе українцям, і були готові надати його безкоштовно. Пізніше нам вдалось знайти людину, близьку до українських управлінських кіл, через яку я передав листа, суть якого була наступна: «Ми маємо технологію розпізнавання облич, яку ви можете використовувати».

Цей лист потрапив до потрібних людей у вашому уряді – і на початку березня минулого року ми вже бачились з українськими представниками в режимі онлайн. І ось мені нарешті вдалось особисто зустрітись з тими, хто вже більше року використовує нашу технологію та ідентифікує  за її допомогою ворогів та злочинців.

Ми в компанії були певні, що наш продукт допоможе українцям, і були готові надати його безкоштовно

– Як у Вас виникла ідея створення Clearview AI?

– Я з дитинства захоплювався програмуванням та вивчав цю сферу. Моя кар’єра розпочалась тоді, коли я потрапив до Силіконової долин (територія, де розташовується половина всіх науково-дослідних комплексів США в галузі обчислювальної техніки та електроніки. – ред.). Мені було 19 – і я щойно переїхав до США з Австралії. Тоді я займався розробкою ігор та застосунків для IOS.

Пізніше зацікавився штучним інтелектом, і ми з командою почали розробляти технологію Clearview AI. Цікаво, що після завершення робіт, ми не до кінця навіть розуміли, як можна використовувати свою розробку. Спочатку розглядався варіант застосування ШІ для посилення безпеки будівель. Але Clearview AI зацікавила правоохоронні органи США, які за допомогою неї почали розслідувати злочини.

Коли ми розуміли цінність нашого продукту для світу – це дало нам потужне відчуття нашої місії. Допомога Україні дала нам ще більше розуміння важливості нашої роботи. Ми горді тим, що наша розробка відіграє маленьку, але важливу роль у вашій боротьбі.

Після деокупації українських регіонів штучний інтелект використовували для ідентифікації загиблих

– То як ШІ вже допомагає Україні боротись з російськими загарбниками?

– Деякі відомства в умовах війни використовують нашу технологію для того, щоб викривати російську дезінформацію. Наприклад, ідентифікувати російських “акторів”, які видають себе за інших людей. Так само її застосовують для того, щоб розвінчати деякі російські міфи. Зокрема про те, що російського президента на публічних фотографіях оточують начебто звичайні російські громадяни, а насправді, то військові та співробітники ФСБ. Або  ж українські громадяни, які видають себе за людей, що були в окупації. За допомогою Clearview AI виявляються усі ці невідповідності.

Після деокупації українських регіонів штучний інтелект використовували для ідентифікації загиблих. Нам раніше навіть не спадало на думку, що її можна застосовувати саме таким чином. До прикладу, були знайдені мертві люди без жодних документів. Національна поліція використовувала платформу для ідентифікації їх через соціальні мережі. Іноді завдяки татуюванням та специфічним рисам. 

Також Clearview AI використовували для ідентифікації громадян на блокпостах. Були випадки, коли люди пересуваються регіонами, надаючи підроблені документи. Не менш важливим є те, що технологія допомагає в пошуку тисяч осіб, які вчиняли злочини у тій же Бучі та інших містах України. Загалом нашим програмним забезпеченням вже користуються 14 українських державних органів.

Технологія допомагає в пошуку тисяч осіб, які вчиняли злочини у тій же Бучі та інших містах України

— Траплялись випадки, коли програма некоректно ідентифікувала особу?

– Наша технологія дуже точна. Ми займаємо перше місце у США та взагалі серед західних країн за рівнем точності ідентифікації. У світі ми другі, але намагаємося посісти перше місце. Наша точність 99,85%. У будь-якому разі результати роботи Clearview АІ демонструють, що навіть, якщо початкова ідентифікація була невірна, то вона все одно допомагає знайти потрібну людину.

– Скільки фотографій вже містить платформа Clearview?

– Зараз ми маємо базу даних із понад 30 млрд зображень, отриманих із загальнодоступних сайтів, включаючи засоби масової інформації, публічні соціальні мережі та інші відкриті джерела. Близько 2 млрд фотографій отриманні з російських мереж, зокрема «Вконтакте». Зараз є й інші російські ресурси, де ми також збираємо дані. Адже кожне фото – це потенційна зачіпка, яка допоможе розкрити злочин або ідентифікувати російського окупанта. 

Зараз ми маємо базу даних із понад 30 млрд зображень, отриманих із загальнодоступних сайтів

– Чи мала Clearview АІ спільні проєкти з росіянами?

– Ні. Ми ніколи не співпрацювали з російським урядом чи росіянами – і ніколи б цього не зробили. Ми впевнені, що вони (росіяни) не мають таких технологій як Clearview АІ. Тому це наша й ваша перевага.

– Від початку повномасштабного вторгнення росія активізувала свої кібератаки. Чи атакували Clearview АІ російські кіберзлочинці? Як Ваша компанія їм протидіє?

– Ми постійно зазнаємо кібератак. Ми точно знаємо, що деякі з них безпосередньо здійснює росія. Але поки нічого страшного з нами не сталось. Маємо хорошу систему безпеки, завжди пильно слідкуємо за тим, хто користується нашою програмою. Ми завжди насторожі.

– На Вашу думку, в яких ще напрямках Україна може використовувати технологію Clearview?

– Одним із користувачів нашої технології є Національна поліція. Вони кажуть, що за допомогою Clearview змогли ідентифікувати понад тисячу громадян, які втратили свої документи.

Переконаний, що ця технологія стане у нагоді багатьом державним органами навіть у мирні часи. Правоохоронці зможуть використовувати її для розслідувань злочинів та посилення безпеки.

росіяни не мають таких технологій як Clearview АІ. Тому це наша й ваша перевага

Також платформу можна використати в гуманітарних цілях. Наприклад, українські прикордонники розповіли, що змогли ідентифікувати 50 осіб, причетних до викрадення дітей з України. Думаю, що у майбутньому це допоможе відшукати всіх викрадених українських дітей або на території країни-агресора, або будь-де у світі.

 Думаю, що ваші поліцейські зможуть користуватись технологією й після завершення воєнних дій. Наприклад, вже зараз вони застосовують її не тільки для ідентифікації окупантів, а й допомоги пересічним громадянам. Наприклад, ваші правоохоронці змогли ідентифікувати людину, яка вважалась зниклою та не пам’ятала нічого про себе. Платформа допомогла з пошуком інформації в інтернеті та верифікацією цієї особи. Поліцейські кажуть, що мають багато подібних позитивних прикладів використання нашої технології.

Технологія стане у нагоді багатьом державним органам навіть у мирні часи

– Чи реально використовувати технологію Clearview для прискорення та удосконалення процедури проходження паспортного контролю зокрема?

– Так, думаю, що у майбутньому технологія розпізнавання облич буде використана для того, щоб зробити різні процедури більш зручними. Зручність – це значна частина цієї технології.

– Зрозуміло, що для використання ШІ потрібно мати відповідні навички. Чи допомагає Ваша компанія з навчанням українських фахівців?

– Так, ми робимо це з початку нашої кооперації, і продовжуємо працювати у цьому напрямку. Ми допомагаємо з тим, щоб кожен користувач отримав усі необхідні навички, а також підходив до процесу використання технологією відповідально. Наприклад, я особисто проводив навчання для одного з відомств, яке використовує Clearview AI. І, можу запевнити, що українці дуже відповідальні в цьому контексті. Вони чітко верифікують інформацію, яка потрібна їм для розслідувань. Вважаю, що з часом більше українських органів користуватимуться Clearview АІ.

Я особисто проводив навчання для одного з відомств, яке використовує Clearview AI. І, можу запевнити, що українці дуже відповідальні в цьому контексті

– Основним партнером Clearview AI в Україні виступає Міністерство цифрової трансформації. Як проєкти обговорюєте?

– Міністр Михайло Федоров дійсно має широке бачення того, як перетворити Україну на справжню цифрову державу. Ми з ним обговорювали те, наскільки важливою є цифровізації для держави, а також різні ідеї використання штучного інтелекту для безпеки, системи розумних міст та банкінгу зокрема. Україна має значний потенціал, адже тут працює дуже багато професійних розробників.

– Щодо фахівців. Чи працюють українці у Вашій компанії?

– Поки ні. Але я вже переконався в тому, що українські розробники працюють якісно та ефективно. Тому ми плануємо залучати їх до роботи в Clearview AI у подальшому.

Розглядаємо варіант, що ваша держава може бути місцем для тестування наших нових продуктів

– Вже маєте певні напрацювання щодо розвитку свого продукту або створенні інших?

– Безумовно, ми маємо плани та ідеї на майбутнє. Але поки що нічого анонсувати не можу. Можу лише сказати, що з урахуванням того, що в Україні гостро стоїть питання безпеки, а українці дуже швидко адаптуються до нових технологій, ми розглядаємо варіант, що ваша держава може бути місцем для тестування наших нових продуктів.

– Тобто, розглядаєте Україну як потенційний майданчик для розвитку та впровадження нових проєктів?

– Так, ми бачимо Україну, як державу, де будемо проводити більше часу та розробляти більше продуктів. Підкреслюю, я дуже вражений технічними талантами українців.

– Штучний інтелект – одна з головних тем сьогодні у світі технологій. Тому все більше компаній починають працювати та розвиватись у цьому напрямку. В чому перевага саме вашого продукту?

– Clearview AI – це єдина компанія, яка використовує технологію розпізнавання облич із наявною вже базою даних. Якщо ви купуєте програмне забезпечення з відповідною технологією, то ви маєте завантажити власну базу даних. Якщо мова йде про правоохоронні органи, то в цьому випадку вони можуть використовувати тільки свою напрацьовану базу даних.

Водночас наша компанія збирає фото з усього інтернету. Що дуже корисно у випадках, коли потрібно знайти, наприклад, людину з іншої країни, в тому числі з росії. За допомогою нашої платформи ви зможете це зробити. Наша база даних – це наша особливість.

Для таких сильних технологій як штучний інтелект точно повинна бути чітка регуляція на рівні держави

– Щодо етичної складової технології ШІ. Вже зараз фахівці говорять про потенційну небезпеку у цьому питанні. На Вашу думку, як можна зберегти баланс між користю для суспільства та захистом права на особистого життя? 

– У питанні, що важливіше: приватність чи безпека – важко сперечатися. Ми у Clearview віримо у регулювання технології ШІ на законодавчому рівні. На прикладі України ми бачимо, як багато злочинців ми можемо ідентифікувати за допомогою Clearview AI. Без цього їх неможливо було б знайти. Ми віримо у відповідальне використання технології. Але для таких сильних технологій як штучний інтелект точно повинна бути чітка регуляція на рівні держави.

Наприклад, у Китаї технологія розпізнавання облич використовується буквально всюди. З одного боку – це про безпеку, але з іншого – є відчуття, що ти ніколи не залишається наодинці…

Особливість Clearview AI в тому, що вона не використовується постійно, тобто не  є технологією тотального спостереження. А використовується вже по факту події, яку потрібно проаналізувати. Таким чином зберігається приватність.

– Чи регулюється використання ШІ в США та у Європі?

– Так, у деяких штатах США вже прийняті закони, які регулюють використання технології розпізнавання облич, але на федеральному рівні їх поки немає. Це нова технологія, тому США тільки адаптуюся до її застосування. Як на мене, в Америці зберігається золота середина у питанні регулювання. Наприклад, державні органи та банки, для яких діють привілеї щодо використання технології розпізнавання облич, інакше компанії повинні обов’язково отримати згоду від людини.

Водночас в Європі більш жорстке регулювання ШІ. Думаю, з часом вони побачать користь від її використання та пом’якшать своє відношення. Адже бувають кризові ситуації, коли технологія розпізнавання облич вкрай необхідна. Дуже добре те, що ми можемо бачити, як кожна країна реагує на ШІ та вивчає позитивні та негативні сторони його використання. Ми у Clearview AI хочемо захистити людей від будь-яких можливих негативних наслідків використання ШІ і технології розпізнавання облич зокрема.

Зустрічати людей, які щоденно борються за свою країну з допомогою наших інструментів – це надихає та змінює погляди на життя

– В Україні також працюють над врегулюванням використання ШІ. Як Ви вважаєте, досвід яких країн наша держава могла б перейняти у цьому питанні?

– Українці дуже розумні і розуміють важливість приватного життя та соціальні цінності сучасних технологій. Ваше міністерство цифрової трансформації дивиться у майбутнє і думає наперед у питаннях впровадження різних технологій. Думаю, вам вдасться швидко врегулювати цю сферу.

– Які плани у Clearview AI щодо поглиблення співпраці з Україною? 

– Наша компанія хоче і надалі підтримувати українців,  і ми тут обговорювали саме те, як можемо ще більше допомогти Україні, як покращити платформу та які дані вам необхідні. Бачити реальні результати та користь від використання нашої технології, зустрічати людей, які щоденно борються за свою країну з допомогою наших інструментів – це надихає та змінює погляди на життя.

Анастасія Кравченко, Валентин Марчук, Київ

Фото – Кирила Чуботіна

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-