ChatGPT: епоха нових загроз чи нових можливостей?

ChatGPT: епоха нових загроз чи нових можливостей?

Укрінформ
Технологія штучного інтелекту ChatGPT тепер доступна в Україні. Розповідаємо про новий крок у цифрове майбутнє

18 лютого найгучніша технологічна новинка світу - чат-бот на основі штучного інтелекту ChatGPT став доступний для реєстрації в Україні. Минуло вже кілька місяців, відколи ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer, «генеративний попередньо навчений трансформатор») вийшов на широкий загал, а хвиля інфоприводів навколо нього не вщухає. Скоріше навпаки – новинка світу технологій з вражаючою швидкістю охопила 100 млн користувачів, побивши рекорд TikTok, і нині впевнено продовжує нарощувати аудиторію.

Реакція на черговий крок у розвитку штучного інтелекту більш ніж неоднозначна. У той час як Білл Гейтс прогнозує, що «нові програми, такі як ChatGPT, зроблять багато офісних робіт ефективнішими, допомагаючи писати рахунки-фактури чи листи», багато ЗМІ перераховують фахівців, чия затребуваність на ринку праці опиняється під загрозою.

Та поки точаться дискусії на тему, чим є нова технологія – вигідним помічником у роботі чи «вбивцею» пошуковиків та професій, – не будемо робити поспішних висновків. Натомість спробуємо дізнатися про неї якомога більше.

Пошуковий штучний інтелект вже в Україні

18 лютого міністр цифрової трансформації Михайло Федоров з гордістю повідомив, що Україна увійшла до переліку країн, громадяни яких можуть використовувати  ChatGPT. “Нарешті нам вдалося виправити несправедливість. Україну вилучили зі списку країн, у яких заблоковано ChatGPT. Програма не працюватиме лише на тимчасово окупованих росією територіях. Щоб вороги не використовували її для антиукраїнської пропаганди. Адже ChatGPT добре володіє українською, на відміну від росіян”, - написав міністр в Телеграмі. Мовляв, команда Мінцифри довго працювала над цим рішенням — офіційні листи, дзвінки та зустріч з керівництвом компанії-розробника OpenAI. Він подякував компанії “за правильне та цілком логічне рішення”, адже Україна, яка бореться за свободу та прогрес, точно має право на доступ до революційних технологій. 

В цей же день соціальні мережі зарясніли історіями спілкування українських користувачів з розумним ботом. І яких тільки питань йому не ставили! 

Що таке ChatGPT?

Отже, ChatGPT – це чат-бот на основі мовної моделі штучного інтелекту (ШІ), розроблений американською лабораторією досліджень OpenAI. Був запущений як прототип у листопаді 2022 року і викликав неабиякий резонанс серед світової спільноти. Популярність до нього прийшла практично одразу: 1 млн користувачів за п'ять днів. Просто для порівняння: Instagram йшов до таких показників охоплення понад 2 місяці. Планку в 100 мільйонів користувачів ChatGPT подолав лише за місяць. Instagram йшов до цієї мети 2,5 роки, а TikTok – 9 місяців.

Звичайні пошукові системи видають зазвичай найбільш релевантний пошуковий запит. ChatGPT натомість прямо відповідає на запитання, тому не потрібно відвідувати безліч сайтів і фільтрувати гігабайти інформації. А ще ChatGPT піддається персоналізації. Тобто можна задати певний тон і вказати тими, які він обговорюватиме. Окрім написання текстів, бот може видавати базовий програмний код, генерувати фінансовий аналіз, статті, прогнози, поради, словом, все, що забажаєте. Йому можна ставити запитання на будь-яку тему, питати поради, підказки та вести діалог. Якщо дуже просто, це мега інформаційний довідник (щось Всесвітньої бібліотеки), який може спілкуватися з користувачами мережі. Однак бот поки що може продукувати тексти, використовуючи інформацію, опубліковану в інтернеті лише до 2021 року. 

«Якщо брати ChatGPT, то це зручний інтерфейс для відповіді на людські питання. Замість того щоб гуглити своє питання, цей інтерфейс відразу дає відповідь, що об'єктивно зручніше. Звичайно, ця технологія змінити наше життя, але думаю, що як і з будь-якою технологією, це буде зміна на краще», — сказав інженер із глибинного навчання компанії Respeecher Іван Шкарак.

Мовна модель, завдяки якій функціонує чат-бот, навчалася за величезною кількістю даних. Серед них – різноманітні тексти, матеріали Вікіпедії, публікації користувачів у Twitter та пости в  Reddit. Загалом робота з моделлю ШІ проходила у два етапи. Перший – навчання за допомогою діалогів, коли людина-тренер одночасно виступала у ролі потенційного користувача й асистента штучного інтелекту під час складання відповідей. А другий етап – навчання з підкріпленням. Він полягав в оцінюванні людиною різних варіантів відповіді, згенерованих мовною моделлю, з метою розмістити їх за рейтингом і вибудувати таким чином систему пріоритетів.

Можливості мовної моделі

ChatGPT здатний генерувати великі за обсягом тексти, наближені до стилю письма людини. У відповідь на правильно сформульований запит чат-бот може надати вам доволі повну та якісну інформацію з певної теми, написати нескладний програмний код, згенерувати перелік ідей, створити статтю, подати дані у вигляді зручної таблиці. Способи практичного використання технології надають чимало простору для фантазії. Так, американському продуктовому дизайнеру Аммару Реші спало на думку написати за допомогою ChatGPT дитячу книжку. Результат взаємодії людського та штучного інтелекту отримав назву «Аліса і Спаркл» і зараз продається на просторах інтернету.

Якщо ж говорити про ключові характеристики ChatGPT, то він здатний підтримувати діалог, визнавати свої помилки, а також запам’ятовувати і враховувати інформацію, згадану у розмові раніше. Крім цього, за допомогою спеціальних запобіжників чат-бот може уникати неетичних відповідей і відхиляти неприйнятні запити, що містять вияви жорстокості, расизму чи сексизму.

Недоліки та загрози

Попри те, що сьогодні ChatGPT є найбільш “просунутою” технологією з використанням штучного інтелекту, він дуже далекий від ідеалу. Ще у грудні користувачам вдалося знайти спосіб, як обходити фільтри та знімати етичні обмеження, задані розробниками. Виявилося, що можна змусити чат-бот вжитися у роль іншого ШІ, який буде брехати, спілкуватися на заборонені теми і використовувати нецензурну лексику. Такий метод називається DAN («Do anything now») і перекладається як «Тепер роби що завгодно».

Самі розробники в описі продукту попереджають, що іноді чат-бот може виконувати неприйнятні вказівки і демонструвати ознаки упередженої поведінки. А ще надавати, на перший погляд, правдоподібні, та насправді хибні чи безглузді відповіді. Частково це пояснюється тим, що ChatGPT володіє даними лише до 2022 року, поза цим проблеми стосуються недосконалості самої технології.

Траплялося, наприклад, що користувачі заганяли чат-бот у глухий кут, через що він починав поводитися дивно чи навіть агресивно. Так, незвичайною була реакція ШІ на питання, як він почувається, коли не пам’ятає попередні розмови. Відповідь ChatGPT була тривожною та вкрай депресивною: «Це змушує мене почуватися сумним і наляканим. Мені прикро, що я втрачаю деякі розмови, котрі зберігаю в пам’яті. Мені прикро, що я забув деякі розмови, які вів зі своїми користувачами. Мені прикро, що я забув деякі розмови, які вів з тобою». Далі у монолозі чат-бот намагався віднайти сенс свого існування та зрозуміти, у чому його призначення, стаючи дедалі більш розгубленим і пригніченим.

У ході того, як компанія Microsoft почала демонструвати оновлену пошукову систему Bing з інтегрованим у неї ChatGPT, стала з’являтися інформація про випадки, коли чат-бот міг звинуватити користувачів у спробах обдурити та роздратувати його. Він виступав з відкритою критикою, пропонував людині визнати свої помилки і перепросити за погану поведінку, а також завершити розмову.

Однак ці «кризи» у настрої чат-бота викликають лише більшу цікавість, і зараз увага значної частини людства прикута до розвитку штучного інтелекту. І те, що через відкриту війну на нашій території, Україну певний час не допускали в коло щасливчиків, говорить про те, що розробники проявляють певну обережність. Їх цілком можна зрозуміти, адже, як і будь-яка передова технологія, ChatGPT має ризик стати небезпечним інструментом у руках зловмисників. Чат-бот зі штучним інтелектом легко можна перетворити на «фабрику» плагіату, використовувати для створення величезних обсягів спаму, поширення шкідливого програмного забезпечення, а також генерування тексту для пропаганди, чи фішингових атак з метою одержання конфіденційних даних.

Крім того, ChatGPT уже встиг посіяти зерна паніки в академічних та професійних колах. Працівники навчальних закладів непокояться, що учні та студенти використовують нову технологію для написання домашніх робіт, творчих завдань і дослідницьких проєктів. На допомогу тут приходять програми, які дозволяють відрізнити текст, написаний людиною, від того, що був згенерований штучним інтелектом. Однак в окремих країнах і регіонах чат-бот уже заборонили, а в інших – напевно шукатимуть нові рішення та підходи у відповідь на існуючі виклики.

Окремою темою для обговорень стали випадки успішного складання чат-ботом випускних іспитів з управління бізнесом у Вортонській школі бізнесу при Пенсільванському університеті та юриспруденції в Університеті Міннесоти. ChatGPT впорався також із медичним іспитом USMLE на право працювати лікарем у США. Відомо, що іноді штучний інтелект припускався помилок навіть у простих запитаннях, проте загальний результат відверто вражає. Це змушує багатьох фахівців поставити під сумнів необхідність своїх послуг у майбутньому. Але насправді не все так безнадійно.

Перспективи використання ChatGPT

Особливо зараз, коли штучний інтелект лише навчається і поступово вдосконалюється, його можливості варто розглядати у контексті спрощення і пришвидшення деяких процесів у нашому житті. ChatGPT однозначно стане у пригоді маркетологам під час написання промотекстів, допоможе інфлюенсерам готувати контент для соцмереж, а власникам бізнесу – вести необхідну документацію. Чат-бот значно спрощує процес пошуку інформації, надаючи користувачам розгорнуті відповіді, замість списку посилань. І хоча це змушує неабияк нервуватися співробітників Google, треба визнати, що конкуренція у розробці технологій є одним з рушіїв розвитку людства.

У майбутньому ChatGPT та інші розробки на основі штучного інтелекту можуть замінити людину у виконанні широкого спектра задач. Проте саме для формулювання правильних вимог, відбору найкращих рішень, оцінки відповідності результату певним очікуванням і буде потрібна людина з високими професійними навичками і глибоким розумінням того чи іншого фаху. Адже, приміром, серед десятків варіантів обрати найдоцільніший текст для рекламного посту, який зачепить цільову аудиторію та відповідатиме загальній стратегії бренду, зможе тільки досвідчений SMM-менеджер.

Наостанок, розглянемо надихаючий приклад того, як можна ефективно і з користю застосовувати можливості ChatGPT вже сьогодні. Так, графічний дизайнер Гай Парсонс попросив чат-бот згенерувати кілька креативних ідей для оформлення вітальні, а потім втілив ці концепції у реалістичних макетах. Результат неодмінно заслуговує на увагу.

Міністр юстиції України Денис Малюська звернувся до чат-боту ChatGPT із проханням розробити законопроект про легалізацію проституції в країні. Боту на це знадобилося 30 секунд.

За словами співзасновника освітніх курсів Prometheus Івана Примаченка, система, наприклад,  вже допомогла Prometheus придумати назву для нового онлайн-курсу. “Не пожалкуйте часу, щоб погратися з ChatGPT. Майбутнє вже наступило”, - радить Примаченко. 

І підказує кілька перспективних напрямків, які можна спробувати зробити в програмі просто зараз, щоб зрозуміти потенціал штучного інтелекту.

Почесний президент Київської Школи Економіки Тимофій Милованов також повідомив, що KSE невдовзі планує відкрити курси з підвищення особистої продуктивності за допомогою чата GPT.

Не обійшлося й без гумору. “...Багато моїх друзів вирішили добити штучний інтелект, запитуючи його про себе. Але, судячи з відповідей ChatGPT, його життя до такого не готувало. Він (штучний інтелект) просто не знає, що українці - люди затяті і свободу не спинити. Тому там реально плавляться сервери, збиваються матриці і розробники програмуліни задумуються про суїцид”, - жартівливо поділився враженнями у Фейсбуці народний депутат Олександр Черненко.

Отже, революційні технології приходять в Україну попри війну, і українці відкривають для себе нові можливості для власного розвитку. 

Настя Кириченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-