Пам'яті чемпіона України, велогонщика Олександра Оношка

Пам'яті чемпіона України, велогонщика Олександра Оношка

Хвилина мовчання
Укрінформ
Він загинув у Маріуполі під час варварської атаки російської армії

У Маріуполі, який у березні 2022 року російська армія жорстоко обстрілювала з важкої артилерії, ракетних установок, бомбила авіацією, однією з жертв серед тисяч загиблих мирних жителів став майстер спорту України з велоспорту, майстер спорту України з морського багатоборства, дворазовий чемпіон України з веслування на ялах Олександр Оношко.

Про його смерть 17 березня 2022 року повідомив друг загиблого Дмитро Степнов.

«У Маріуполі загинув мій друг і партнер по команді, двічі майстер спорту і двічі люблячий батько, найкращий велосипедист міста, тренер СК «Стимул» Олександр Оношко.... Це був неймовірний спортсмен і людина...», - написав тоді Дмитро.

Смерть Олександра Оношка підтвердили у Спортивному комітеті України та у Південній Велосипедній Лізі.

«На жаль, ця війна вже забрала багато талановитих та відкритих людей. Ми до останнього вірили у неможливе. Ми чекали на підтвердження, і, на жаль, ми його отримали: наш друг, велогонщик клубу «Атлет», тренер та талановита людина, залюблена у велоспорт, Олександр Оношко загинув у Маріуполі під час варварської атаки російської армії. Велика трагедія міста Маріуполь, у якому вже загинуло багато мешканців від російських окупантів. Ми висловлюємо співчуття близьким та друзям Олександра, всім мешканцям Маріуполя. Олександр залишається завжди у наших серцях», - написали у Південній Велосипедній Лізі.

У спорткомітеті України уточнили обставини загибелі Олександра. Виявилося, що у першій половині березня 2022 року, у ті трагічні дні жорстоких обстрілів мирного міста російськими варварами, чоловік отримав поранення в ногу. У мирний час така травма, звісно, не була б смертельною. Але тоді після ворожих бомбардувань багато лікарень вже було в місті розбито, розгромлено, «швидку допомогу» викликати було неможливо і Олександр помер від великої втрати крові.

Олександр Оношко закінчив Маріупольський електромеханічний технікум, але все життя присвятив спорту та тренерській роботі. Він також виступав за одеську велосипедну команду «Міраж», у складі якої вигравав «Тур президента Туреччини».

Останні роки свого життя, до початку повномасштабної війни 24 лютого, Олександр працював у ДЮСШ «Меотида». Він навчав маленьких маріупольців бути справжніми бійцями, вміти працювати і досягати високих результатів у спорті.

Згадуючи про друга, Дмитро Степнов розповів, що Олександр також був тренером у клубі «Стимул».

«З Олександром був в одній команді кілька років. Він дуже крутий та розумний спортсмен. Багато витрачав годин на передачу своїх знань. Мабуть, основним його захопленням був велосипед. Останні роки часто брав участь у змаганнях, щоб підтягувати молоде покоління велогонщиків. Можу точно сказати: якби він залишився з нами, під його керівництвом зросло б ще не одне покоління гарних людей...», - зазначив Степанов.

Друзі Олександра розповідають про нього як про дуже активну людину, яка, окрім велоспорту, захоплювалася футболом і веслуванням, була позитивною і «завжди посміхалася, могла підтримати, підказати у справі».

Олексій Книш, один із друзів Олександра, дізнавшись про його смерть, написав: «Знав особисто Сашу – прекрасного чоловіка, який виховував молоде покоління спортсменів. Не можу в це повірити... Познайомився з ним на футбольному полі. Світла пам'ять цій світлій людині».

У Олександра Оношка залишилося двоє дітей та багато учнів, яких він тренував та яким допомагав долати будь-які труднощі як у спорті, так і в житті.

Фото: Фейсбук-сторінка Олександра Онишка

«Олександр Володимирович не просто розповідав, а показував і наводив особистий приклад. Він був чудовим тренером. Ми завжди пам'ятатимемо Вас», - написав його учень Артем Зеленков.

Олександр не встиг виїхати із заблокованого російськими загарбниками Маріуполя і навесні 2022 року залишився там назавжди. Але пам'ять про нього, як про прекрасну людину та чудового українського спортсмена, житиме в серцях усіх, хто його знав.

Фото: Фейсбук Дмитро Степнов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-