Громадський контроль під час воєнного стану: як не допустити згортання демократії

Громадський контроль під час воєнного стану: як не допустити згортання демократії

Укрінформ
30 березня, 11:00 - круглий стіл на тему: «Громадський контроль в Україні під час воєнного стану».

Організатор: Центр громадянських свобод.

Спікери: Марина Хромих - виконавча директорка Фундації DEJURE; Катерина Бутко - голова Всеукраїнського Об'єднання «Автомайдан»; Геннадій Кривошея - голова Громадської ради при КМДА; Дарʼя Каленюк - виконавча директорка Центру протидії корупції; Ірина Федорів - головна редакторка "Руху ЧЕСНО"; Андрій Боровик - виконавчий директор Трансперенсі Інтернешинал Україна; Таня Козак - співзасновниця Грати медіа; Іванна Мальчевська - координаторка Групи громадського моніторингу ОЗОН.

До участі запрошені: представники громадських організацій, що здійснюють громадський контроль за судовою, законодавчою та виконавчою владами; представники медіа, які займаються розслідуваннями та моніторингом дій влади.

Модераторка: Олександра Романцова - правозахисниця, виконавча директорка Центру громадянських свобод.

Коротко. Мета заходу - публічне обговорення поточного стану громадського контролю влади у всіх сферах: від судової реформи до облаштування укриттів та журналістських розслідувань топкорупції.

Під час круглого столу його учасники та учасниці розкажуть про власну експертизу громадського контролю, про те, що змінилося в цій діяльності із запровадженням воєнного стану. За результатами зустрічі буде підготовлено спільний аналітичний документ з описом впливу війни на громадський контроль. Особливу увагу зосередять на викликах громадського контролю, які потребують адвокаційного вирішення з владою.

Довідково. Центр громадянських свобод - правозахисна громадська організація, лауреат Нобелівської премії миру.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти можуть поставити питання офлайн (Зала№2). Прохання до журналістів прибути за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: alona.danilova@ccl.org.ua.

Акредитація триватиме до 18:00 29 березня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

У ЦПК вважають за необхідне поновити декларування

У Центрі протидії корупції вважають невиправданим закриття інформації стосовно всіх суб’єктів декларування, зокрема топпосадовців.

Про це заявила виконавчий директор ЦПК Дарʼя Каленюк під час круглого столу в Укрінформі.

«Якщо в лютому-березні минулого року закриття електронних декларацій було виправданим, бо росіяни були поруч з Києвом.., то зараз ми не бачимо виправдання тому, щоб закривати всю інформацію стосовно всіх суб’єктів декларування. Більше того, ми не бачимо жодного виправдання не декларувати активи топпосадовців», - сказала вона.

За її словами, в Україні обов’язок декларування може бути повернутий лише наприкінці цього року або уже в наступному році.

Водночас Каленюк наголосила, що електронне декларування - це базовий інструмент запобігання корупції.

«Якщо у нас його немає, то ми не можемо мати якісний механізм протидії корупції», - підкреслила вона.

У Центрі протидії корупції вважають, що потрібно повернути обов’язок декларування для всіх суб’єктів, хто не перебуває на тимчасово окупованих територіях і не бере участі у бойових діях.

«Також потрібно опублікувати інформацію, яка не становить небезпеки. Наприклад, можна не публікувати інформацію про близьких родичів, про місцезнаходження нерухомості тощо», - зауважила Каленюк.

Як повідомлялося, 14 березня Національне агентство з питань запобігання корупції запустило лічильник подання електронних декларацій за 2021 рік.

Зараз декларування публічними службовцями є добровільним. Водночас з осені 2022 року у Верховній Раді очікує голосування законопроєкт про відновлення декларування. Крім того, нещодавно Президент Володимир Зеленський публічно відповів на петицію про відновлення декларування.

Міжнародна спільнота також надала свої рекомендації. Зокрема Transparency International рекомендує Україні відновити декларування, перевірки декларацій та інші заходи фінансового контролю.

На розгляді в парламенті перебуває законопроєкт №8071, який відновлює процес подання та перевірки електронних декларацій.

У травні 2022 року в Національному агентстві з питань запобігання корупції заявили, що посадовцям під час дії воєнного стану подавати декларації не обов’язково.

Експертка пояснила, чому українці не дізнаються, хто фінансував заборонені партії на виборах 2020 року

Через закритість інформації щодо фінансової звітності партій українське суспільство не зможе дізнатися, хто фінансував заборонені партії на місцевих виборах 2020 року.

Про це заявила головний редактор "Руху ЧЕСНО" Ірина Федорів під час круглого столу в Укрінформі.

Вона зазначила, що у зв'язку з тим, що юридичні особи заборонені, а фінансова звітність не відновлена, то заборонені партії не подадуть звітність у Національне агентство з питань запобігання корупції.

«Через те, що ми допустили закритість у питанні фінансової звітності партій, країна більше ніколи не дізнається, хто фінансував проросійські партії на виборах 2020 року. Звітність була зупинена через пандемію. Тож ми не дізнаємось, хто давав гроші на те, щоб запустити державних зрадників і колаборантів у систему. Оскільки юрособи заборонені, а фінансова звітність не відновлена, то заборонені партії не подадуть звітність у НАЗК», - сказала Федорів.

На думку експерта, через це ті, хто фінансував вибори і проросійські партії у 2020 році, можуть знову стати частиною політичної системи, а суспільство не знатиме про це.

Водночас Федорів наголосила на важливості того, щоб парламентські партії, які отримують державне фінансування, звітували щодо нього.

Як повідомлялося, у березні-квітні 2020 року, прагнучи допомогти бізнесу пережити карантин, парламент прийняв низку змін до законодавства, які на короткий період – один-два місяці – звільняли від сплати частини податків, і відтермінував подання частини звітності. Крім того, вони дозволили всім партіям не подавати фінзвітності аж до завершення карантину.

Ситуація ускладнилася після запровадження воєнного стану та у зв'язку з іншими змінами до законодавства, які дозволяють не подавати звітності та впроваджують "мораторій" на перевірку звітів, які подаються партіями з власної ініціативи.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-