E-послуги у «Дії» цьогоріч заощадять державі ₴48 мільярдів - Мінцифри

E-послуги у «Дії» цьогоріч заощадять державі ₴48 мільярдів - Мінцифри

Укрінформ
Сумарний економічний й антикорупційний ефект від електронних послуг у "Дії" за 2020-2021 роки становив ₴16,3 мільярда, а за 2022 рік, згідно з прогнозами, він сягне ₴48 мільярдів.

Як передає Укрінформ, про це віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив у Телеграмі.

Так, з нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією очільник Мінцифри поінформував про конкретні кейси відомства.

"Переводячи в онлайн кожну сферу, знищуємо корупцію. Важливий приклад — цифровізація сфери будівництва. Раніше за оформлення документів на будівництво громадяни та бізнес були вимушені платити великі хабарі. Зараз - все прозоро у кілька кліків на порталі "Дія" та сайті e-construction", - зазначив Федоров.

Читайте також: На «Дію» надійшло вже 300 тисяч заявок про пошкоджене війною майно

За його даними, завдяки впровадженню Єдиної державної електронної системи за рік вдається зекономити державі три мільярди гривень.

Значну суму заощадити дозволяють електронні лікарняні. Згідно з інформацією міністра, раніше за листками непрацездатності з держбюджету щороку виплачувалися понад 18 мільярдів гривень, частина коштів ішла на довідки, куплені в інтернеті.

"Діджитальні лікарняні унеможливлюють це та дозволяють зекономити 4 млрд гривень щороку. А ще — час лікарям та пацієнтам", — зауважив Федоров.

Також він навів дані Міністерства фінансів, згідно з якими до 10% всіх соціальних виплат є неефективними.

Читайте також: Мінцифри оновить освітню платформу та створить застосунок коштом Google

За словами міністра, на соціальну сферу щорічно витрачається найбільше коштів — понад 700 млрд грн, які складно відстежити. Ідеться про субсидії, пенсійні виплати тощо.

"Запуск Єдиної інформаційної системи соціальної сфери дозволить заощадити бюджету до 11 млрд грн щороку. Працюємо над цим", — заявив глава Мінцифри.

Федоров подякував за підтримку цифрових антикорупційних реформ міжнародним проєктам TAPAS, EGAP та EU4DigitalUA.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді Міністерство соціальної політики України та USAID/UK aid проєкт “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS” підписали меморандум з метою вдосконалення системи надання електронних послуг у сфері соціального захисту населення, функціонування публічних електронних реєстрів, забезпечення доступу до даних і запобігання корупції у ключових галузях

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-