Ситуація на валютному ринку залишається контрольованою - Данилишин

Ситуація на валютному ринку залишається контрольованою - Данилишин

Укрінформ
Через попит на іноземну валюту з боку клієнтів банків дефіцит валюти на міжбанку минулого тижня збільшився, однак збалансуванню ринку сприяли інтервенції НБУ з продажу іноземної валюти.

Як передає Укрінформ, про це голова Ради Національного банку Богдан Данилишин написав у Фейсбуці.

"У результаті зростання попиту на іноземну валюту з боку клієнтів банків в умовах сталої пропозиції дефіцит валюти на міжбанківському ринку минулого тижня збільшився. Збалансуванню ринку сприяли інтервенції Національного банку з продажу іноземної валюти, які минулого тижня становили 650 млн доларів США. Як і раніше, купівля безготівкового долару США у банків здійснюється за офіційним курсом, а його продаж банкам – за офіційним курсом, збільшеним на 1%. Загалом, ситуація на валютному ринку залишається контрольованою", - написав Данилишин.

За його словами, обсяг міжнародних резервів станом на 1 травня 2022 року становив майже 27 млрд доларів США.

Читайте також: Як поводиться гривня у «майже вільному плаванні»

"Про відсутність фундаментальних причин для неконтрольованої динаміки обмінного курсу гривні свідчить також стан поточного рахунку платіжного балансу України, який за результатами 1 кварталу 2022 року був зведений із профіцитом 2,5 млрд. доларів США, тоді як за відповідний період минулого року його дефіцит становив -0,5 млрд. доларів США", - зазначив голова Ради НБУ.

Як повідомлялося, офіційний курс гривні до долара США залишається фіксованим – на рівні 29,25 грн/дол. США. Фіксація обмінного курсу дає змогу стримати інфляційні процеси (через здешевлення критичного імпорту) та утримати під контролем інфляційні очікування. Однак, з 21 травня Нацбанк скасував обмеження на встановлення курсу, за яким банки можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-