У Росії заявляють, що Facebook почав видаляти заборонений у країні контент

У Росії заявляють, що Facebook почав видаляти заборонений у країні контент

Укрінформ
Компанія Facebook видалила на вимогу російської влади публікації із забороненим у Росії контентом з однойменної соцмережі і з сервісу Instagram, що належить компанії. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляють "Ведомости" з посиланням на представника Роскомнагляду.

За його словами, йдеться про дев'ять публікацій у Facebook та Instagram, які порушують російське законодавство. При цьому, за даними чиновника, невидаленими залишаються ще близько двох тисяч матеріалів.

Читайте також: Google у Росії з початку року оштрафували вже на $535,7 тисячі

Співрозмовник газети додав, що корпорації все ще загрожує штраф в одну десяту від обігу, тому що згідно з законом заборонений контент повинні були видалити протягом доби після вимоги Роскомнагляду.

За минулий рік виручка Facebook в Росії становила близько 39 млрд руб., стверджує гендиректор Ліги безпечного інтернету Катерина Мізуліна. Якщо виходити з цих цифр, штраф Facebook може становити 2-4 млрд руб. ($ 27,6-55,2 млн).

Читайте також: Росіян змусили встановлювати на всі нові компютери обовязкові програми

Раніше повідомлялося, що сума штрафів Facebook за відмову видаляти заборонений контент сягнула 90 мільйонів рублів. Однак як зазначають експерти, у Facebook немає в Росії ні рахунків, ні якихось активів, тому і стягнути цей штраф з корпорації буде складно. Крім того, поки що в Росії не почав діяти закон "про приземлення" зарубіжних IT-компаній, тому у російської влади немає як таких важелів впливу на компанію: "Максимально можливий захід - це сповільнення трафіку сервісів Facebook", - вважає голова комісії з цифрової економіки Московського відділення Асоціації юристів Росії Олександр Журавльов.

У лютому 2021 року в Росії набрав чинності закон, згідно з яким соцмережі повинні самі виявляти і блокувати заборонений владою країни контент. Якщо компанії не можуть дати оцінку матеріалам, вони повинні відправити їх протягом доби в Роскомнагляд. У рамках цього закону відомство також вимагало від відеохостингу YouTube видалити ролики про акції на підтримку опозиційного політика Олексія Навального. Корпорація це робити відмовилася.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-