У Китаї створили пластмасу, що за тиждень розкладається на сонці

У Китаї створили пластмасу, що за тиждень розкладається на сонці

Укрінформ
Дослідники в Китаї розробили новий вид пластмаси, який руйнується всього за тиждень під впливом сонячного світла та кисню, що, на їхню думку, допоможе створити електроніку, яку легше утилізувати.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на New Atlas.

Новий матеріал з’явився, коли автор дослідження Лян Ло з китайського Університету науки і техніки Хуачжун працював над вдосконаленим типом хімічних датчиків. Фахівець з матеріалів розробляв нову полімерну плівку, яка змінювала колір у відповідь на рівень рН. Цей процес був зумовлений унікальною молекулярною структурою матеріалу, причому ланцюги мономерів надавали плівці насичено-червоний колір і забирали його, коли ці зв'язки розривалися.

Читайте також: У Південній Кореї створили унітаз, який платить користувачам

Під час експериментів команди Лян виявив, що насичений червоний колір плівки швидко зникає, і матеріал розпадається за кілька днів на сонячному світлі. Розривання цих зв'язків є загальною метою дослідницьких зусиль для кращої переробки пластмас, і під час експериментів учений, можливо, ненароком створив перспективну, екологічно чисту версію матеріалу.

Молекулярний склад пластику такий, що цей вид матеріалу непридатний для використання в пляшках з газованою водою або сумках для покупок, оскільки він стабільний лише як функціональний матеріал у темряві та без кисню. Але під впливом сонячного світла та повітря він швидко розпадається і повністю розкладається протягом тижня, не залишаючи поза собою екологічно шкідливих фрагментів мікропластику. Проте побічним продуктом процесу є бурштинова кислота, що зустрічається в природі, яка потенційно може бути перероблена для комерційного використання у фармацевтичних та харчових продуктах.

Такий пластик може застосовуватися в гнучкій електроніці або смартфонах, де він був би ізольований від повітря та світла протягом свого терміну служби. Лян заявляє, що при такому використанні матеріал може прослужити роками, а потім полегшить утилізацію цих типів пристроїв після використання. Учений планує продовжувати вивчати можливості щодо цих видів пластичних матеріалів, що розкладаються, але зазначає, що до комерціалізації ще багато років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-