До 2024 року Україна повинна перейти на електронний документообіг — радниця Федорова

До 2024 року Україна повинна перейти на електронний документообіг — радниця Федорова

Укрінформ
До 2024 року в Україні планується ввести систему електронного обігу документів, що звільнить громадян від надання та отримання паперових документів у різних інстанціях. 

Про це у програмі "На самом деле: Украина" телеканалу "Дом" заявила радниця міністра цифрової трансформації України Яніка Мерило.

"Мета прийняття цього законопроєкту, щоб у 2024 році були стовідсотково електронні послуги. Може, (у паперовому вигляді) щось залишиться, але мета — 100%. Це означає — все можна буде отримати в електронному вигляді, й реєстри обмінюватимуться самі. Держоргани повинні звертатися до баз даних, а не до людини... Зараз ми носимо туди-сюди дуже багато непотрібних документів", — сказала вона.

За словами Мерило, цифровізацію в Україні планували, виходячи з найуспішніших міжнародних кейсів, наприклад, Естонії та Великої Британії.

"Дуже хороший приклад — Естонія, яка, можна сказати, на 100% електронна. Я не пам'ятаю, коли я там бачила востаннє чиновника, тому що він мені не потрібен, я йому не потрібна. Багато в чому ми беремо приклади і з Великої Британії... Беремо кращі приклади, як ID-карта, як "Трембіта" — це обмін документами", — деталізувала Мерило.

Читайте також: Жодна установа не зможе вимагати паперову довідку вже цьогоріч - Шмигаль

Радниця міністра нагадала, що Україна — перша країна, де цифровий паспорт став повноцінною заміною паперовому.

"Але треба визнати, що Україна перша країна, де цифровий паспорт вже дорівнює справжньому паспорту", — зазначила Мерило.

Вона уточнила, що вже зараз українці за допомогою сервісу "Дія" можуть користуватися широким переліком послуг онлайн. Наприклад, на цей момент батьки вже 80% новонароджених дітей користуються послугою єМалятко.

"По-перше, можна змінити місце реєстрації або місце проживання онлайн, ця послуга сьогодні дивовижно затребувана. По-друге, реєстрація ФОП (фізична особа-підприємець — ред.) онлайн, вже половина ФОП реєструється онлайн, але мета — не половина, а багато більше. Це і єМалятко, успішна комплексна послуга... Це і електронний цифровий підпис, це електронний документообіг", — перелічила Мерило.

Коментуючи досягнення української діджиталізації у порівнянні з досвідом інших держав, радниця міністра акцентувала, що, хоча Україна наразі не знаходиться в "топі" міжнародних рейтингів, проте в цілому динаміка дозволяє позитивно оцінювати вже досягнуті результати — і робити оптимістичні прогнози.

Читайте також: Рада ухвалила закон про цифровізацію досудового розслідування

"Дуже різні показники. Скажімо, на 60-му місці у світовому рейтингу — це добре чи погано? Добре, тому що ми були там місць на 30 нижче ще кілька років тому... Ми в міжнародних рейтингах невисоко, але все ж за ними ми бачимо, що є позитивна тенденція. І ми на непоганих місцях за відкритими даними й за електронною участю там — у двадцятці", — резюмувала Мерило.

Повна версія інтерв’ю: "Щоб бігали документи, а не люди": про Paperless в Україні говоримо з Янікою Мерило.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-