Як влаштований Всесвіт: вчені виявили обертання «вусиків галактик»

Як влаштований Всесвіт: вчені виявили обертання «вусиків галактик»

Укрінформ
Нове дослідження показало, що вусики галактик, завдовжки сотні мільйонів світлових років, можуть бути найбільшими обертовими об'єктами у Всесвіті.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Space.com.

Небесні тіла часто обертаються від планет до зірок і галактик. Проте велетенські скупчення галактик часто обертаються дуже повільно, якщо взагалі обертаються, і тому багато дослідників думали, що саме тут обертання може закінчитися в космічних масштабах.

Однак у новому дослідженні космолог з Інституту астрофізики ім. Лейбніца в Потсдамі в Німеччині Ноам Лібескінд і його колеги виявили, що космічні нитки або велетенські трубки, що складаються з галактик, ймовірно, обертаються.

Читайте також: NASA представила телескоп, який «полюватиме» на небезпечні астероїди

Найбільша швидкість обертання галактик навколо порожнистих центрів цих вусиків становила близько 360 тис. км на годину. Вчені припускають, що кожна така нитка у Всесвіті обертається, проте вважають, що обертові нитки все-таки існують.

За словами Лібескінда, цікаве питання «Чому вони крутяться?», оскільки Великий вибух не наділив би Всесвіт якимось початковим обертанням. Таким чином, все, що змушувало ці волокна обертатися, повинно було з'явитися пізніше в історії, коли структури утворилися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-