2021-2030. Хто крайній за безсмертям?

2021-2030. Хто крайній за безсмертям?

Укрінформ
У найближче десятиліття, прогнозують учені, генна інженерія зніме з порядку денного питання віку людини

Чому американські зірки “Фабрики мрій” виглядають молодими, вродливими і наче з десятиріччя в десятиріччя живуть поза часом? Вам ще не розповідали про молекулу під назвою глутатіон, яка допомагає підтримувати людську клітину в здоровому стані?

Той трипептид γ-глутамілцистеінілгліцин є потужним антиоксидантом, який захищає клітини і мітохондрії, їхні джерела енергії. Не дарма, дехто в Голлівуді називає його “молекулою Бога”. Але будьте обережними: якщо прийняти занадто багато італійського препарату “Глутатіон 600”, вийдуть із ладу деякі механізми саморемонту організму, можуть виникнути проблеми з печінкою, нирками або навіть швидке і фатальне облізання шкіри.

хімічна формула молекули глутатіон
Хімічна формула молекули глутатіон
модель молекули глутатіон, C10H17N3O6S, за даними рентгенівської кристалографії
Модель молекули глутатіон, C10H17N3O6S, за даними рентгенівської кристалографії

Ми всі стали в чергу за безсмертям, і сучасна наука прагне дати нам новий товар. Як результат, американська благодійна неурядова організація “SENS Research Foundation підсумувала серію дослідницьких онлайн-конференцій, які шукали відповідь на запитання, скільки нам чекати на стійке омолодження людини (robust human rejuvenation, RHR). Одним із найпереконливіших спікерів став доктор Обрі де Грей (Aubrey David Nicholas Jasper de Grey; 1963), котрий наполягає:

- Старіння – це процес накопичення ушкоджень, завданих живому організму, що були виключно побічним ефектом звичайного обміну речовин.

Обрі де Грей
Обрі де Грей

Темою він давно опікується, але поки що досліджує стійке омолодження лабораторних мишей (robust mouse rejuvenation, RMR): якщо стануть зрозумілими механізми, людство швидше збагне, як реалізувати широкий доступ до терапій, що лікують захворювання та запобігають інвалідностям старіння, комплексно відновлюючи шкоду, що із плином часу накопичується в наших організмах. Отже, з’являються науковці-футурологи, які переосмислюють те, як світ досліджує та лікує вікові захворювання, одночасно надихаючи наступне покоління біомедиків.

Прагнення розгадувати таємниці буття не стоїть на місці, бо рухається тінню смерті. Американський лікар корейського походження, керуючий хедж-фондом Чжун Юн (Anthony Joonkyoo “Joon” Yun; 1967) чітко визначає мету медицини ХХІ століття:

- Мені здається, старіння пластичне, воно в людині закодоване. А якщо щось закодоване – значить, є код, який потрібно розшифрувати.

*   *   *

Нами старіння уявляється, як невблаганно повзуча катастрофа, що викликає дисфункцію всього й одразу. Наші мітохондрії лопаються, ендокринна система дає збій, ДНК ламається. Наш зір, слух і м’язова сила слабшають, артерії закупорюються, мозок макітриться, і люди хитаються, хапаються за серце та помирають. Кожен прорив у дослідженні, кожна заява про знайдений вихід невдовзі спростовуються або виявлялися неоднозначними.

Минулого десятиліття людство раділо відкриттю теломер, здійсненому американським молекулярним біологом австралійського походження Ліз Блекберн (Elizabeth Helen Blackburn; 1948) Каліфорнійського університету в Берклі (University of California, Berkeley), яка разом із Керол Грейдер та Джеком Шостаксом за дослідження та внесок у розуміння теломер та ферменту теломерази була у 2009 р. вшанована Нобелівською премією з галузі фізіології та медицини. Йшлося про теломери – послідовності ДНК, що повторюються та локалізуюються на кінцях хромосом. При кожному поділі клітини теломери вкорочуються, що в кінцевому результаті призводить до втрати здатності клітини до поділу, фізіологічного старіння та загибелі. Як стверджує професор Блекберн, “це вганяє клітини у жахливо депресивний стан!” 

Ліз Блекберн
Ліз Блекберн

Виникла робоча гіпотеза: якщо ми подовжимо теломери, старіння буде зупинено, а термін життя значно подовжено. Адже в природі є зразки довгожителів: вік гренландської полярної акули, навіть скромної морської устриці – п’ятсот років! Але раптом з’ясувалося, що тварини з довгими теломерами, такі як лабораторні миші, не обов’язково мають тривале життя – і що теломераза, фермент, відповідальний за ріст теломер, також активується у значній більшості ракових клітин. Чим більше ми дізнаємося про будову людського тіла, тим більше усвідомлюємо, як насправді мало нам відомо. Кому відомо більше?

Концептуальна схема теломерази
Концептуальна схема теломерази

*   *   *

Візитівка “Укрінформу”

Доктор Обрі де Грей – біомедичний геронтолог, котрий мешкає та працює у містечку Маунтін-В’ю, Каліфорнія. У столиці Кремнієвої долини, де в США сконцентровані головні офіси найбільших світових компаній: “Google”, “Mozilla Foundation”, “VeriSign”, підрозділ “Microsoft”, “Intuit Inc.”, “SGI” тощо, – цей американський англієць є віце-прем'єром з питань нових технологій компанії “AgeX Therapeutics, Inc.”, членом Геронтологічного товариства Америки (Gerontological Society Оf America), Американської асоціації старіння (American Aging Association), а також вважається головним науковим консультантом “SENS Research Foundation” – організації, що проводить та фінансує лабораторні дослідження боротьби із процесами старіння взагалі та пошкодження клітин внаслідок старіння зокрема.

Що це за абревіатура така – “SENS”? Сенс? Аж ніяк ні. “SENS” означає “Strategies For Engineered Negligible Senescence”; дослівно – “Стратегії інжинірингу незначного старіння”, а в перекладі українською означає “Планування нашого повного відновлення”. Не більше і не менше. Звідки кошти на такі глобальні дослідження? У 2011 р. після смерті своєї матері Обрі де Грей порушив традиції “золотої молоді”, коли успадкував приблизно $16,5 млн, $13 млн з яких вклав у власну наукову організацію – “SENS Research Foundation”.

Свого часу д-р де Грей отримав ступінь бакалавра інформатики (1985), а потім став кандидатом наук із біології (2000) Кембриджського університету (University Оf Cambridge). Відтоді його наукові інтереси охоплюють усі типи самоушкоджень – клітинних та молекулярних, що викликають старіння ссавців і спрямовані на розробку методик відновлення та/або усунення цієї шкоди.

Окрім того, Обрі де Грей є головним редактором академічного часопису “Rejuvenation Research” (“Дослідження питань омолодження”) – найчастіше у світі цитованого журналу, присвяченого питанням боротьби зі старінням, а також членом редакційних і науково-консультативних рад численних періодичних видань й організацій. Це – довельми затребуваний доповідач: щороку він виголошує понад 50 доповідей на найбільших наукових конференціях світу, а також в університетах та спеціалізованих компаніях – від фармацевтів до страхування життя.

Математик-любитель, який сприяв вивченню задачі з комбінаторної геометрії “проблема Нельсона-Ердеша-Гадвігера”, він, член Інституту етики та нових технологій (Institute for Ethics and Emerging Technologies), став автором науково-популярних бестселерів, таких як “Мітохондріальна радикальна теорія старіння” (“The Mitochondrial Free Radical Theory Оf Aging”; 1999) та співавтором – “Наближаючи кінець старіння” (“Ending Aging”; 2007) і вважає: новітні біомедичні технології дозволять нам, сучасникам, від вікових причин не помирати.

Колегу підтримує американський правник, захисник прав трансгендерів та засновниця біотехнологічної фірми “United Therapeutics” Мартіна Ротблатт (Martine Rothblatt; 1954):

- Схоже на те, що за допомогою сучасних технологій, можна зробити смерть необов'язковою.

Мартіна Ротблатт
Мартіна Ротблатт

*   *   *

Перерахуємо сім найважливіших причин пошкодження клітин, що викликають старіння: втрата та атрофія клітин, одержимість клітин поділом, нестійкість клітин до смерті, мітохондріальні мутації, внутрішньоклітинні продукти обміну, позаклітинні метаболіти, збільшення позаклітинного матриксу. Вирішити їх – значить, медично досягти безсмертя? Ні… Чому?

Як стверджує біомедичний геронтолог, професор патології Вашингтонського університету в Сіетлі Метт Кеберлейн (Matt Kaeberlein; 1971):

- Це однаково, що заявити: “Щоб дістатися іншої зоряної системи, нам потрібно здійснити лише якихось сім кроків: по-перше, розігнати ракету до трьох чвертей швидкості світла...”

Тим часом наукова війна із сімома найважливішими причинами пошкодження клітин не вщухає ні на день. Що може пред’явити в якості перших знакових перемог головний науковий консультант “SENS Research Foundation”?

Обрі де Грей:

- Ми справді спостерігаємо значний прогрес, хоча все ще на ранній стадії, але триває він набагато швидше, ніж це було кілька років тому. Зокрема дослідження менш важких проблем, наприклад, видалення молекулярних відходів із середини клітин, зробили гігантський крок, просунувшись досить далеко. Нам навіть довелося започаткувати окремий стартап, окрему компанію, яка за кілька тижнів зібрала від інвесторів $6 млн. Скажу навіть іншу річ: у такий спосіб, відчуваючи зовнішні поштовхи, створені дві самостійні фірми: компанія, що досліджує проблему збільшення позаклітинного матриксу та відновлення еластичності клітин, і компанія, яка сконцентрувалася на темах нестійкості клітин до смерті та причинах їхнього переходу в старечий стан…. Усе відбуваються добре, із випередженням графіку досліджень, а за найскладнішими темами, до яких я зараховую мітохондріальні мутації, ми стали беззаперечними світовими лідерами.

*   *   *

У горизонті 10-15 років ніщо не зупинить поступ світової науки.

Коли в 2003 р. біомедичний геронтолог Обрі де Грей лише розпочинав у Кембріджі досліджувати тему стійкого омолодження лабораторних мишей, він вважав: найближчою перспективою, коли слід очікувати позитивного результату в царині RMR, вважався горизонт у десять років. Розрахунки виводились із умов медичного завдання: природня тривалість життя мишей (3 роки), помножена на 3 (коефіцієнт пошуків ефективної терапії). 

Нині д-р де Грей припускає, що з’явився шанс 50/50 досягти стійкого омолодження миші упродовж 3 (трьох !!!) років. З огляду на це, його попередня оцінка того, коли слід чекати значного прориву в стійкому омолодженні людини (robust human rejuvenation, RHR), скоротилася до 15-18 років! Одне слово, наше безсмертя – не за горами – дехто його, можливо, навіть на власні очі побачить.

Погана новина полягає в тому, що такі диктатори, як Путін, Лукашенко та Кім Чен Ин зможуть правити ще століття. Ще більш гірша новина полягає в тому, що на Землі щодня помирають понад 150 тисяч людей; більшість – від хвороб, пов’язаних із проблемами старіння. Тому для людства у питанні вирішення цієї проблеми важливі не роки, а дні.

*   *   *

Перша фаза науково-практичних експериментів щодо призупинення старіння людини (GDF-8, myostatin), передбачається, відбудеться за рік-два, а знаний американський генетик та молекулярний інженер Джордж Черч (George McDonald Church; 1954), котрий є співзасновником 22 високотехнологічних компаній, уже обмірковує, як найближчим часом недорого омолодити все тіло! Він стверджує:

Джордж Черч
Джордж Черч

- У нас уже в наявності 65 генних методів лікування, що ретельно перевіряються на мишах та великих тваринах. Якщо справи підуть добре, ми підступимося безпосередньо до випробувань на людях. У найближче десятиліття генна інженерія зніме з порядку денного питання віку людини.

Здається, проста фраза, а слід пояснити… Міостатин (він же – GDF-8) відомий як потужний інгібітор росту та розвитку живого організму. Його втрата призводить до подвоєння маси скелетних м’язів. Він – ключовий регулятор проліферації та диференціації мезенхімальних стовбурових клітин; і миші, у яких відсутній ген міостатину, демонструють зменшення жиру в організмі та загальне збільшення щільності й міцності кісток.

перша в світі 3D-модель редактора підстав - модифікованої системи CRISPR-Cas9
Перша у світі 3D-модель редактора підстав – модифікованої системи CRISPR-Cas9
 Фен Чжан
Фен Чжан

За розвиток інструментів редагування геному людини сьогодні відповідальні чимало знаних науковців світу, але перша версія адаптаційної імунної системи CRISPR/Cas9 була створена у січні 2013 р. американським біохіміком китайського походження, професором Інституту досліджень мозку МакГоверна (McGovern Institute for Brain Research) Фен Чжаном (张锋; Zhāng Fēng; 1981) і тепер готова до використання.

*   *   *

У 2015 р. американська біотехнологічна компанія “eGenesis з Кембриджу, Массачусетс, що досліджує проблеми редагування генів та інжиніринг геномів, а також розробляє безпечні й ефективні людські органи для трансплантації, почала лабораторні досліди над свинями для подальшої ксенотрансплантації (міжвидова трансплантація, використання органів, тканин і/або клітинних органоїдів одного біологічного виду в організмі іншого біологічного виду. – О.Р.), і тепер вони заявляють, що створили свиней, вільних від ретровірусів (сімейство РНК-вірусів, що інфікують переважно хребетних. – О.Р.)!

Відділення ксенотрансплантації компанії “eGenesis”
Відділення ксенотрансплантації компанії “eGenesis”

Масштаби проблеми колосальні: у середньому щодня 16 європейців і 22 американці помирають, не дочекавшись пересадки серця, печінки або іншого органу.

У 2016 р. професор регенеративної медицини із Лабораторії регуляції експресії генів Інституту біологічних досліджень Солка (Salk Institute For Biological Studies) в Ла-Хойї, Каліфорнія Хуан Карлос Ізпісуа Бельмонте (Juan Carlos Izpisua Belmonte; 1960), якого у жовтні 2018 р. часопис “Time” назвав одним із 50 найвпливовіших людей у галузі охорони здоров’я світу, – перепрограмував клітини за допомогою спеціальних факторів і повернув назад біологічний годинник у живих мишей.

Карлос Ізпісуа Бельмонте
Карлос Ізпісуа Бельмонте

Його розробки нових моделей стовбурових клітин для зупинки людського старіння і лікування захворювань, пов’язаних зі старінням, та відкриття нових рушіїв старіння – вражають. І це лише крихітна частка фантастичних, але позитивних новин!

*   *   *

Що найбільше гальмує шлях homo sapiens до довговічності?

Раніше із семи найважливіших причин старіння доктор де Грей називав одержимість клітин поділом, що, вважалося, буде найскладнішим для усунення; адже це жива, репродуктивна природа. Існувала гіпотеза, що вирішення проблеми раку методами онко-SENS становитиме найбільший виклик у лікуванні вікових захворювань.

Тим часом нова методика запропонувала попереджувальну практику видалення самих генів, відповідальних за механізм подовження теломер (елонгація). Скажемо більше, новітній біотехнічний стартап – “OncoSenX(“Oisin Biotechnologies”), заснований в Сієтлі, Вашингтон, та фінансований благодійною неурядовою організацією “SENS Research Foundation”, уже запропонував суїцидальну генну імунотерапію.

Після клінічних випробувань із застосуванням транскрипційної активності гена злоякісних пухлин та використанням унікального протеоліпідного розчинника (Proteo-Lipid Vehicle, PLV) і плазмідної ДНК – результат призвів до зменшення пухлин у мишей на 75-90%. А ще це, взагалі, заперечило саму необхідність в усьому тілі обмежувати подовження теломер (Whole-body Interdiction Оf Lengthening Оf Telomeres, WILT), що завжди вважалося крайнім заходом у боротьбі з операбельним раком...

Каталітична субодиниця теломерази, TERT, пов’язана з передбачуваним матричним РНК та теломерною ДНК
Каталітична субодиниця теломерази, TERT, пов’язана з передбачуваним матричним РНК та теломерною ДНК

Що його найбільше тішить?

- Я надзвичайно радий загальному стану нового покоління вчених, так би мовити, нації “SENS” (“Планування нашого повного відновлення”). Звичайно, ми ще не закінчили, але я можу передбачити день, можливо, через три-чотири роки, коли “SENS Research Foundation” оголосить перемогу над старістю і перетвориться на організацію, орієнтованою на пропаганду та освіту. Сподівався, що до цього ми дійдемо, але, відверто кажучи, це станеться несподіваніше, аніж я коли-небудь передбачав.

*   *   *

Особисто я далекий від того, аби ідеалізувати месію від біомедичної геронтології: так, вустами Обрі де Грея промовляє сучасна наука, але говорить вона те, що хоче почути панівна інтелектуальна верхівка Кремнієвої долини, старіюча на очах. Насправді, аудиторія його послань щодо створення “таблетки Бога” – значно ширша. Адже торік, вперше в історії людської цивілізації, 65-річних людей стало на Землі більше, ніж п'ятирічних. Вдумайтесь у цей дивний баланс.

Чотири роки тому часопис “The New Yorker” опублікував досить іронічну статтю “Кремнієва долина бажає жити вічно”, де йшлося і про д-ра де Грея, котрий усе складне навчився пояснювати на пальцях:

- Людське тіло схоже на кузов авто. Коли механік лагодить двигун, зовсім не обов'язково розуміти фізичні закони, за якими відбувається внутрішнє згоряння. Принаймні антикварні машини, під капотом яких він раніше порпався, і досі гарно бігають.

Цей замериканізований англієць має солідний науковий багаж: понад десяток років він працював у царині створення штучного інтелекту (ШІ), тож висловлюється чітко і швидко, подеколи пощипуючи довгу рунисту бороду. Він припускає: – Якщо усунути фізичні вади, які організм нагромаджує через сім найважливіших причин пошкодження клітин, людина житиме понад тисячу років. За умови, звісно, що тебе не переїде автобус або в землю не вріжеться астероїд. Тим часом у наукових пошуках головної причини старіння геронтологи досі дивилися не туди. Причина в тім, що все в нас починає розвалюватися одночасно, оскільки всі системи в людському організмі взаємопов'язані. Так що потрібно розділяти негаразди, аби володарювати над часом.

Потрібно зробити кілька дрібниць: відновити пружність шкіри, замінити атрофовані клітини, які перестали ділитися, прибрати ті з них, що стали токсичними, усунути наслідки мутацій мітохондріальних ДНК, прибрати внутрішньоклітинне та позаклітинне, що залишилося після попередніх біомедичних маніпуляцій, і збільшити позаклітинний матрикс. Це щонайменше приплюсує нам додаткові тридцять років здорового життя, із плином часу ми просунемося ще далі, почнемо інтенсивно молодіти, досягнувши так званої “швидкості порятунку в довголітті” (“longevity escape velocity”).

*   *   *

Модний американський геронтолог із зовнішністю Григорія Распутіна не всім подобається – не лише у Сполучених Штатах, але навіть у Кремнієвій долині. Чому?

Щирих прихильників продовження життя відштовхує безладний спосіб життя д-ра де Грея. Як той сам стверджує, усміхаючись:

- Я можу пиячити скільки завгодно, і нічого. Мені навіть фізичні вправи не потрібні, настільки добре я оптимізований.

Донедавна у стотисячному Маунтін-В’ю, Каліфорнія, науковець вахтовим методом жив із дружиною та ще з двома жінками. Тепер, за його словами, він заручений, і поліамурних пригод з нього досить.

Не менш амбітними та ексцентричними виглядають і наукові теорії вирішення окремих проблем старіння, що декому нагадує добротну кібер-панк-фантастику. Зокрема, мутації мітохондріальних ДНК Обрі де Грей пропонує виправити, контрабандою переправляючи резервні копії ДНК з мітохондрії в надійне сховище, розташоване всередині ядра клітини. На превеликий жаль, сама еволюція цей процес не передбачила – можливо, тому, що протеїни з мітохондрії згорнуться під час такого транспортування водорозчинним вмістом клітини.

Але, так би мовити, то похідна проблемка, яку біомедичний геронтолог обіцяє вирішити, розділивши ДНК і протеїни, які перша виробляє – дешевий фокус навіть за субклітинними мірками. Хоча, з іншого боку, є чимала група сучасних вчених, котрі всіляко нахвалюють д-ра де Грея, бо він чітко визначив основні загрози у питанні старіння.

Звісно, час усе розставить по місцях. Не віриться, але, починаючи з 1900 р., середня тривалість життя людини на планеті зросла на 30 років. Саме тому помітно побільшало хворих на рак, серцево-судинні патології, почастішали інсульти, інфаркти, діабет, деменції. І в усіх цих підступних небезпек єдина причина – старіння. Але людство ніколи не звикне до ситуації, коли слова старінняі хвороба” – то звичайний синонімічний ряд, метоніми.

Олександр Рудяченко

Використані джерела: 12345678910111213141516

Галина Лавренчук
Галина Лавренчук

КОМЕНТАР завідувачки лабораторією клітинної радіобіології Інституту експериментальної радіології ДУ “Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України”, доктора біологічних наук, професора Галини Лавренчук:

- Проблема старіння дуже складна, і не тільки в аспекті генетично-молекулярно-клітинно-органному, але й в етично-моральному. Чи захоче сучасна людина жити 1000 років у злиднях та голоді-холоді? Уже тепер людство не здатне прогодувати все населення планети, влаштовує пандемії, аби зменшити чисельність населення на планеті, спрощує навчання та мінімізує освіту.

А уявляєте, що буде за 30 років, коли люди генетично трансформуватимуться в “безсмертних”? Але це, звісно, не означає, що не слід досліджувати проблему – НЕОБХІДНО! У першу чергу, для створення нових методів лікування людей, які дуже швидко старішають чи хворіють на онкозахворювання, для поліпшення якості життя наступному поколінню землян. Це моя точка зору як біолога-біотехнолога.

*   *   *

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-