М'який робот занурився на дно Маріанської западини

М'який робот занурився на дно Маріанської западини

Відео
Укрінформ
Китайські розробники сконструювали м'якого робота з гнучкими електронними компонентами та полімерними плавниками, які дозволяють йому переносити колосальний тиск на глибинах більше 10 кілометрів.

Як передає Укрінформ, стаття про розробку опублікована в журналі Nature

Робот практично нечутливий до тиску «за бортом».

Як і багато їхніх колег, автори надихалися прикладами з живої природи. За словами конструкторів, ідея була підказана морськими слимаками, найбільш глибоководними з відомих риб. Зокрема, їхні кості черепа зростаються одна з одною, що дозволяє йому легко деформуватися, підлаштовуючись під тиск середовища.

Читайте також: У Штатах представили робота-охоронця

В цілому робот нагадує помісь летючої риби зі скатом: з боків м'якого тіла розкинуті м'які плавники, ззаду звивається довгий гнучкий хвіст. Загальна довжина апарату становить близько 22 сантиметрів, а «розмах крил» - 28 сантиметрів. Полімерні «м'язи» знаходяться в місцях їх з'єднань з тулубом; самі плавники виконані з тонкої мембрани, що і дозволяє їм відштовхуватися від води. Вони не можуть забезпечити швидкісне переміщення, але це не так вже й важливо: головне - робот легко переносить будь-який тиск в море.

Читайте також: Штучний інтелект написав непристойну п’єсу про робота, який вивчає людей

Це продемонстрували випробування пристрою, проведені спершу в лабораторії, під тиском, а потім в озері глибиною до 70 метрів і в Південно-Китайському морі, де він зміг переміщатися на глибині понад 3200 метрів.

Нарешті, найсуворіші випробування пройшли у найглибшій у світі Маріанській западині, на глибині понад 10 кілометрів. Автори не ризикнули відправити свій єдиний екземпляр у вільне плавання тут, однак показали, що навіть в таких екстремальних умовах його плавники працюють як треба.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-