Вчені відкрили 21 можливу

Вчені відкрили 21 можливу "зірку інопланетян"

Укрінформ
Вчені Університету штату Небраска заявили про відкриття 21 зірки, схожих на "зірку Таббі", які незвичним чином здатні змінювати свою яскравість.

Про це повідомляє Science Alert.

Під час дослідження астроном і фізик Едвард Шмідт з Університету Небраски-Лінкольна з колегами вивчив дані спостереження, зібрані упродовж 1999-2000 років в рамках проєкту Northern Sky Variable Survey. Його метою було знайти зірки, поведінка яких нагадувала б "зірку Таббі".

У результаті аналізу даних була виявлена 21 зірка, зміни яскравості якої не можна було пояснити відомими причинами. Вчені порівняли криві блиску (тобто графіки зміни блиску з часом) зірок-кандидатів з кривими блиску "зірки Таббі" і розподілили їх на дві категорії.

"Нове дослідження неба зібрало багато зірок, які демонструють схожу поведінку зміни яскравості: 15 зірок, схожих на KIC 8462852 (зірка "Таббі", перша відома "зірку інопланетян" - ред.), і ще шість, які змінюють яскравість ще швидше", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Телескоп Hubble зробив знімок "космічної Медузи"

Як повідомлялося, KIC 8462852 (неформальна назва — зірка "Таббі") - одиночна зірка у сузір'ї Лебедя. Розташована на відстані 1480 світлових років від Сонця. Зірка не має офіційної назви, неформально її називають "зірка Таббі", або "зірка Бояджян", на честь астронома Табети Бояджян, яка разом з колегами вперше намагалась пояснити природу дивної поведінки зорі.

За однієї з версій Бояджян, мерехтіння KIC 8462852 може бути ознакою наявності так званої сфери Дайсона - гігантських об'єктів (наприклад, колекторів світла), які високорозвинена позаземна цивілізація збудувала для акумулювання енергії своєї зорі. Ця ідея одразу привернула велику увагу широкого загалу.

Фото: NASA/JPL-Caltech

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-