“Тролі” на столичному Подолі, або Чию діяльність зупинила компанія Facebook

“Тролі” на столичному Подолі, або Чию діяльність зупинила компанія Facebook

Аналітика
Укрінформ
Сотні облікових записів і груп, які пов’язані з PR-агентством Pragmatico, вели скоординовані кампанії з дезінформації в Україні

16 вересня компанія Facebook повідомила, що виявила в Україні “фабрику тролів” і видалила пов’язані з нею акаунти. Серед них виявилися сторінки сайтів Znaj.ua, Politeka та Hyser, які позиціонують себе як ЗМІ. Однак, за даними Інституту масової інформації, який досліджує дотримання журналістських стандартів, вони часто поширюють маніпуляції та недостовірну інформацію.

Відповідальний за політику кібербезпеки у Facebook Натаніель Глейхер (Nathaniel Gleicher) пише, що розкруткою цих сторінок займалася київська фірма Pragmatico. На рекламу в Facebook і Instagram вона витратила близько $ 1,6 млн (або 39,5 млн грн — чималенька сума за мірками України, - Авт.), залучивши понад 4 млн фоловерів.

Крім того, за словами Глейхера, і сторінки, і групи управлялися за допомогою фейкових акаунтів, імена яких постійно змінювалися: “Їхні власники та адміністратори публікували інформацію про знаменитостей, шоу-бізнес, спорт, місцеві та міжнародні новини, політичні та економічні проблеми, включаючи українські вибори, політичних кандидатів і критику різних громадських діячів”.

Facebook оприлюднив кілька прикладів контенту, який поширюють ці акаунти.

Зразок вмісту, розміщеного на деяких із цих сторінок

Українська “фабрика тролів”: що відомо та як вона діяла?

Фахівці незалежної дослідницької лабораторії цифрових криміналістичних досліджень DFRLab (проект аналітичного центру Atlantic Council) провели власне розслідування: 16 вересня 2019 року, Facebook заблокував 149 сторінок за участь у "скоординованій неавтентичній поведінці". DFRLab дослідили 121 сторінку, 64 з яких належали п’ятьом медіа, які входять до холдингу Знай Медіа: Znaj.ua, Politeka.net, Akcenty, Hyser, and Clutch.ua. Фейсбук виявив зв’язок Знай з PR компанією Pragmatiko. Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу розповів науковий співробітник DFRLab Роман Осадчук.

Роман Осадчук
Роман Осадчук

Осадчук: “Сторінка з цією назвою була серед досліджених сторінок. В одному з опублікованих відео на сторінці було знайдено телефонний номер, який був використаний в презентації іншої Цифрової Агенції Doping, яка в свою чергу заявляє про володіння ресурсами Знай, Політека, та Клатч. DFRLab встановили, що 37 сторінок Znaj.ua та Politeka з усього масиву були створені 22 грудня 2018 року. Це становить близько третини всіх проаналізованих сторінок. Більшість сторінок створених у цей день не містили публікацій. З 18 сторінок Politeka, створених в цей день, 12 не мали публікацій. З 19 сторінок Знай. ЮА - 16 не містили жодної публікації. Аналіз в інструменті CrowdTangle продемонстрував сплески у кількості підписників навколо схожих дат у сторінок Politeka і Znaj.ua. Так, сторінки Politeka і Znaj міста Кропивницький, які були зареєстровані 22 грудня 2018 року, у період з 30 грудня по 5 січня отримали більше 600 підписників. Інші ключові стрибки були зафіксовані наприкінці квітня – початку травня і кінця серпня – початку вересня, коли сторінки отримали від 30% до 80% збільшення кількості підписників. Збіг у датах для двох незалежних сторінок може свідчити про можливу координацію”.

Крім того, пан Осадчук додав, що зовнішні домени веб-сайтів Znaj.ua та Politeka.net розміщуються на одному сервері і мають однакові IP адреси.

Щодо Pragmatico, то в мережі практично відсутня інформації про цю компанію. Сторінка у Facebook та офіційний сайт недоступні. Хоча таке агентство все ж існує. Приміром, на сайті Work.ua зазначено, що компанія займається створенням і просуванням персональних корпоративних брендів, у ній працює від 10 до 50 співробітників.

А на сайті Politeka розміщена стаття «PR під час війни», автором якої вказаний Валерій Савчук, директор агентства Pragmatico. Крім того, в одному з резюме на сайті Jobs.ua шукач роботи вказав, що до серпня 2019 року працював політичним PR-менеджером у соцмережах в компанії Pragmatico. У резюме сказано, що на цій посаді він займався формуванням медійного образу, створенням позитивного іміджу і підтримкою репутації замовника в соцмережах, а також що він керував “колективом від 10 людей”. Але це ще не все. Журналістам LIGA.net вдалося поспілкувався з дівчиною, яка була на співбесіді в компанії Pragmatico у 2018 році. За її словами, компанія займалася політичним піаром і розкручуванням у FB політиків, на той момент у неї було кілька офісів неподалік від станції метро Палац Спорту і великий SMM-відділ. Дівчина надала контакти кількох керівників компанії, але ті заявили: “Про Pragmatico не чули і ніколи там не працювали...”

Своєю чергою Укрінформ взяв коментар в одеського блогера Олександра Коваленка, який ще в липні цього року (в розпал парламентської кампанії) опублікував на власній Фейсбук-сторінці допис, в якому згадується така собі PR-компанія (назву блогер не вказав, але в розмові із журналістом не став заперечувати, що йдеться саме про Pragmatico — див. нижче). Офіс цієї “контори”, за його словами, нібито знаходиться в районі столичного Подолу.

Олександр Коваленко
Олександр Коваленко

“В складі так званих троль-груп — молоді люди 20-30 років. Працюють у три зміни. Кожна (зміна) по 10 чоловік. Місячна зарплата одного троля становить близько 9 тис гривень. Норма денної зміни — 300 коментарів, нічної — 200”, - розповідає Коваленко, - На вході в офіс — чатує охорона, яка вилучає у сторонніх людей телефони та інші засоби фото-, відео- та аудіофіксації”.

Фото з допису Олександра Коваленка
Фото з допису Олександра Коваленка

На питання, чому в своєму дописі він згадує Поділ, блогер відповів: “А чому ні? Там широкий вибір офісних приміщень будь-якої цінової категорії, а завдяки великій кількості навчальних закладів — легкий доступ до потенційної робочої сили. Вахтовий режим роботи дозволяв навіть студентам стаціонарів долучатися до роботи. Джерела інформації я, зрозуміло, не назву. Але ці люди дотичні до згаданої компанії — працювали там”.

Дещо схожі на “тролів з Ольгіно”, але не більше

За словами Олександра Коваленка, ця фабрика по суті не виконували якихось відверто антиукраїнських завдань. “Страна.UA та їх YouTube з армадою тролів виконують в рази більше роботи по дискредитації України, аніж ті, про кого говоримо ми. В основному ця фабрика працювала, скажімо так, сама на себе. Виконувалися політичні замовлення по дискредитації кандидатів. Причому від зовсім різних персон, які кардинально відрізняються один від одного вектором своєї політичної діяльності. Звичайно, як і будь-який “троле-генератор”, вона завдавала шкоди інформаційному середовищу країни, особливо в розпал виборчої компанії. Але порівнювати їх з “тролями Ольгіно”... Це, скоріше, були б лестощі на їх адресу, ніж правда”, - переконує блогер.

Не виключено, що так воно і є. Однак помітно простежується “малесенька” схожість (нижче - підкреслено та виділено жирним шрифтом) із “тролями” Євгена Пригожина (“кухар Путіна”).

Ще наприкінці лютого минулого року дипломат, експерт Центру дослідження Росії Сергій Борщевський в авторському матеріалі для Укрінформу під назвою “Російські “іхтамнети” в інтернеті: масштаби вражають” писав: “...із початку 2014 року співробітники “фабрики”, видаючи себе за американців, через соціальні мережі поширювали брехливу інформацію, спрямовану проти деяких кандидатів (...) “стратегічною метою” цієї компанії було внести дестабілізуючі розбіжності в політичну систему США”.

Схожість простежується також в організаційній структурі. В статті іспаномовного онлайн-видання АВС Internacional (АВС, від 20 листопада 2017 року) під назвою “Фейкові новини: російська “фабрика тролів”, що працює “24 години на добу” (La «granja de trolls» rusos que trabaja las 24 horas del día), яку Сергій Борщевський переклав на українську, згадується хлопчина на ім’я Віталій Беспалов, котрий прийшов працевлаштовуватися на редакторську посаду в санкт-петербурзьку медійну організацію “Агентство інтернет-досліджень”.

ABC Internacional: “Місце роботи розташоване в будинку №55 на вулиці Савушкіна в Санкт-Петербурзі і відоме в народі як "фабрика тролів". Віталій Беспалов став ще одним рядовим виробництва, що функціонує 24 години на добу (про вахтовий режим згадував й одеський блогер), з обідньою перервою в 30 хвилин... Кількість тролів на "фабриці", за інформацією різних колишніх співробітників, варіюється між 400 та 1000 осіб, розміщених на різних непроникних (які не сполучаються між собою) поверхах. Як стверджує Беспалов, співробітники - молоді люди віком 25-30 років (такий же вік співробітників Pragmatico — 20-30 років), переважно жінки”.

Znaj.ua і Politeka про блокування у Facebook: “Ми не боти і не тролі. Ми — живі люди”

Між тим, сайти Znaj.ua і Politeka.net відкидають звинувачення у використанні фейкових сторінок та кажуть, що політики хочуть обмежити свободу слова через найвідомішу соцмережу.

Znaj.ua: “Уся команда Знай.ua може підтвердити свої особистості, має паспорти та цілком фізичну, а не уявну форму (...) Ми наполягаємо на відновленні роботи нашої сторінки. Дуже прикро припустити, що всесвітньо відома компанія могла стати жертвою маніпуляцій з боку політичних сил України, які прагнуть заткнути роти відомим медіа, які піддають критиці їх діяльність”

Politeka.net: “Команда Politeka.net – це журналісти і програмісти, SEO-експерти та контент-менеджери, це величезна команда людей, кожен з яких може підтвердити свою особу. Довести, що він не троль або бот. Ми, живі люди, які 24 години на добу ось уже три роки створюють новинний контент для таких же людей — з плоті і крові. Ми добиваємося того, щоб мільйонам нашим читачам повернули доступ до підписки на публікації, а нашим співробітникам відновили акаунти, які свого часу створювалися з великою довірою і повагою до команди Facebook. Ми віримо в те, що всесвітньо відома компанія не буде йти на поводу у політичних сил України, які мріють змусити замовкнути відомі медіа, заткнути очі і вуха читачам”.

Журналісти “Української правди” проаналізували заяви обох сайтів і виявили, що за змістом і формою вони схожі одна на одну, а окремі фрази сформульовані майже однаково. Так, обидва ресурси написали, що їхні сторінки могли видалити через те, що “різні політичні групи” вели там “інформаційні війни”. Сайти також визнали, що співпрацювали з PR-агентством Pragmatico, із яким у Facebook пов’язали вилучені акаунти. Утім кажуть, що компанія лише надавала їм “консультаційні послуги з просування у соціальних мережах”.

Власну думку в коментарі Укрінформу висловила директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк.

Оксана Романюк
Оксана Романюк

“Може, причина блокування — це поширення згаданими сайтами фейкових новин, чорнухи... Ну, спершу так і подумалося, адже якість контенту на цих сайтах надзвичайно низька. Навіть язик не повернеться назвати це журналістикою — стандарти постійно порушуються. Але ні. Новинний контент не має стосунку до блокування. Причина не у свободі слова, вона в іншому: порушено правила Фейсбуку стосовно поширення матеріалу комерційного характеру — реклами. Тобто, судячи з усього, якісь технічні моменти. Адже вони використовували так звані “мертві” сторінки — фейкові акаунти — з величезною кількістю підписників, але з нульовим контентом, - розповідає пані Романюк. - Таке враження, що українські “вмільці” просто знайшли у соцмережі якісь лазівки, щоби займатися агресивним SMM та просувати комерційний контент. Принаймні, така у мене думка. А стосовно того, що “політичні сили України” намагаються їх, як вони пишуть, змусити “замовкнути”, а читачам “заткнути очі і вуха читачам” - тут без коментарів. Не зрозуміло від чийого імені написані ці “офіційні заяви”. Вся редакція нашого порталу? Ну-ну... А хто туди входить, у цю редакцію?..”

Залишається нагадати, що проблеми на українському інформаційному ринку далеко не вичерпуються цією історією. Зрештою, блокування Facebook 149 сторінок – це не лише крапля в морі, це ще й ініціатива іноземного приватного бізнесу, який сам її й реалізував. Питання: коли Україна почне вживати адекватні власні заходи задля, хоча б, обмеження інформаційних диверсій з-за «парєбріка» залишається відкритим?

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-