Дрон вперше доставив донорську нирку пацієнту у США

Дрон вперше доставив донорську нирку пацієнту у США

Відео
Укрінформ
У США безпілотник вперше доставив донорську нирку пацієнтові. Експерти кажуть, що такий спосіб допоможе швидше і ефективніше доставляти органи тим, хто їх потребує.
Про це повідомляє ВВС.

44-річна жінка з Балтімора чекала нирку вісім років і отримала її за допомогою доставки дроном.

В американській структурі UNOS, яка регулює пересадку органів, сподіваються, що доставка дронами приживеться, бо необхідність в цьому є: у 2018 році в списках хворих, які потребують пересадки органів, було 114 тисяч людей. При цьому близько 1,5% залишилися без донорських органів через проблеми з логістикою, а ще до 4% органи запізнилися на дві години або більше.

Повідомляється, що для доставки використовували особливий дрон - він досить потужний, щоб довго летіти з додатковим вантажем, оснащений камерами, системою GPS, системою моніторингу стану нирки і спеціальною системою для навігації в міських умовах.

Крім того, на контейнері з ниркою був встановлений парашут на випадок, якщо він відчепиться від дрона.

"Це дивно. Ще кілька років тому я не подумала б, що таке взагалі можливо", - прокоментувала доставку пацієнтка.

"Доставка органу від донора пацієнту - священне і дуже складне завдання. Дуже важливо, щоб ми знайшли спосіб робити це більш ефективно", - прокоментував хірург Мерілендської лікарні Джозеф Скалія, який провів операцію з пересадки. "Це підсумок чудової співпраці між хірургами, інженерами, адміністрацією цивільної авіації, експертами зі збору органів, пілотами, медсестрами і звичайно пацієнткою. В результаті нам вдалося зробити прорив в трансплантології", - продовжує він.

"Знати, що на цей орган чекає жива людина - величезний стрес. Але брати участь в цій найважливішій місії - ще й великий привілей", - зазначає Меттью Скассеро, один з інженерів, який координував політ дрона.

Глава НКО The Living Legacy Foundation в Меріленді Чарлі Олександр заявив, що в майбутньому доставка органів за допомогою безпілотних апаратів може здійснюватися на набагато довші дистанції, і це допоможе вирішити багато проблем в трансплантології.

Фото: University of Maryland School of Medicine

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-