Німецькомовна Вікіпедія не працює через реформи авторського права у ЄС

Німецькомовна Вікіпедія не працює через реформи авторського права у ЄС

Укрінформ
Німецькомовна версія Вікіпедії у четвер тимчасово не працює на знак протесту проти деяких положень запропонованої реформи авторського права в Європейському Союзі.

Користувачі, які заходять на сторінки німецької Вікіпедії, бачать чорний екран зі зверненням, що містить заклик уплинути на своїх європарламентаріїв, аби вони не підтримували відповідний проект під час голосування 26 березня, повідомляє Укрінформ.

"Автори й авторки Вікіпедії прийняли рішення вимкнути сьогодні Вікіпедію на знак протесту проти положень запланованої реформи авторського права в ЄС. Голосування щодо цього закону у Європейському парламенті має відбутися 26 березня", - йдеться у зверненні.

Зазначається, що реформа може призвести до "значного обмеження вільного інтернету". Критика спрямована проти двох статей проекту – 11-ї та 13-ї. І хоча дія статті 13 не поширюється на Вікіпедію, автори платформи зазначають, що "вільне знання все одно постраждає, якщо Вікіпедія залишиться єдиним оазисом у відфільтрованій пустелі інтернету".

"Це наш останній шанс. Допоможіть нам модернізувати законодавство про авторське право в Європі", - йдеться у зверненні та надається посилання на сторінку ЄП з проханням написати своїм євродепутатам.

На сьогодні німецькомовна версія Вікіпедії налічує близько 2,3 млн статей, які відкривають 30 млн разів щодня.

Як відомо, на початку вересня 2018 року Європейський парламент затвердив проект директиви про зміни у сфері захисту авторського права. Особливі дискусії під час обговорення викликали дві із запропонованих новацій. Йдеться, зокрема, про статтю 11, яка зобов'язує онлайн-платформи платити новинним організаціям за посилання на їхні матеріали (так званий «податок на посилання»), і про статтю 13, що посилює правила модерації контенту і вимагає від великих платформ на кшталт Google і Facebook запобігати завантаженню матеріалів, які порушують авторські права.

Читайте також: Абелівську премію вперше отримала жінка

Противники нововведень незадоволені обома пропозиціями. Статтю 11 вони вважають черговою неефективною спробою встановити оподаткування для новинних платформ та називають "поживою" для копірайт-тролів. А 13-ту статтю директиви критикують за загрозу свободі слова – вона, мовляв, обмежить розвиток невеликих платформ, які не мають ресурсів для модерації контенту, а також стане інструментом цензури.

Фото: focus

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-