Китайський зонд надіслав перші панорамні фото зворотнього боку Місяця

Китайський зонд надіслав перші панорамні фото зворотнього боку Місяця

Фото
Укрінформ
Китайське космічне агентство оприлюднило перший панорамний знімок місячної поверхні, який зняв їхній зонд місії Chang'e-4 на зворотному боці Місяця.

Про це повідомляє у п'ятницю "BBC Україна".

Зокрема, на фотографії частково видно посадковий модуль і місяцехід, який зараз досліджує кратер Карман.

Повідомляється також, що місія Chang'e-4 стала першою спробою сісти на боці Місяця, який не видно з Землі, і місяцехід щойно прокинувся від "періоду сну". Апарат відправили в цей режим після посадки як пересторогу через високі температури, оскільки Сонце піднялося в найвищу точку над місцем посадки. Очікувалося, що температура сягне близько 200 градусів за Цельсієм. Проте, як повідомили представники Китайської програми дослідження Місяця (CLEP), місяцехід "Юту-2", зонд і супутник, через який передається інформація, перебувають у "стабільному стані".

"Дослідники завершили попередній аналіз топографії місячної поверхні навколо місця посадки на основі знімку, який зробила камера апарату", - заявили представники програми після оприлюднення знімків.

Китайське телебачення також показало знімок, який назвали фотографією посадкового модуля, знятою місяцеходом "Юту-2".

На відміну від попередніх знімків, які надіслав зонд, китайські дослідники застосували до панорамного фото корекцію кольору, щоб все виглядало так, як це би побачили на місці посадки люди.

Як помітили користувачі інтернету, на необроблених знімках місячний ландшафт мав червонуватий колір, що відрізняється від сірих знімків поверхні, які надсилали попередні місії.

Професор Дейв Ротері з Відкритого університету в Мілтон-Кінз, що в Англії, пояснив, що поверхня Місяця на знімках має червоний відтінок, оскільки датчики, які застосовуються, більш чутливі до червоного, аніж до синього чи зеленого".

Як повідомлялося, зонд Chang'e-4 запустили на початку грудня. Він сів на зворотному боці Місяця в перших числах січня. Це перша місія, яка досліджує невидимий із Землі бік Місяця.

Завдяки явищу, що має назву "синхронне обертання", з Землі ми можемо бачити лише один бік Місяця. Це відбувається, тому що час, який потрібен Місяцю для обертання навколо своєї осі, дорівнює часу одного обертання навколо Землі.

Цей бік Місяця дуже відрізняється на вигляд від того, який нам видно. Кора на зворотному боці більш товста і на ньому більше кратерів.

Читайте також: Китайці показали зворотній бік Місяця

Китайський модуль та місяцехід мають інструменти для аналізу геології недосліджених ділянок.

Як повідомило видання Space News, 12 січня місяцехід відправлять у режим сну. Тоді на Місяці розпочнеться ніч, і температура може впасти до близько 180 градусів нижче нуля за Цельсієм.

Фото: www.bbc.com/ukrainian, CLEP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-