Як з відра: половина річних опадів випадатиме за 12 днів

Як з відра: половина річних опадів випадатиме за 12 днів

Укрінформ
Згідно з новим аналізом, заснованим на даних метеостанцій по всьому світу, половина всіх опадів, що випадають за рік, припадає всього на 12 днів.

Результати опубліковані в журналі Geophysical Research Letters, повідомляє Naked Science.

Відповідно до кліматичних моделей, до кінця століття розподіл дощу і снігу зміниться ще сильніше, в результаті половина річних опадів буде випадати за 11 днів.

Вчені, які займаються вивченням екстремальних опадів і того, як ці події можуть змінитися в майбутньому, використовували різні показники для визначення того, що можна назвати «екстремальним». Анжеліна Пендерграсс з Національного центру атмосферних досліджень (NCAR) зазначила, що в деяких випадках значення були настільки широкими, що події екстремальних опадів, по суті, включали в себе основну масу всіх опадів.

Читайте також: Частині України прогнозують сильні опади та пориви вітру

Пендерграсс хотіла знайти щось більш інтуїтивне, що було б однаково просто зрозуміти як вченим, так і громадськості. У результаті вона вирішила підрахувати кількість днів, необхідних для випадіння половини річних опадів. Результати її здивували.

Пендерграсс працювала з Рето Кнутти з Інституту атмосферної і кліматичної науки в Цюріху. Для аналізу вони використовували дані зі 185 наземних станцій за 16 років — з 1999 по 2014 рік. Незважаючи на те, що станції були розкидані по всьому світу, велика їх частина знаходилася у Північній Америці, Євразії та Австралії.

Потім учені використовували симуляції 36 провідних кліматичних моделей, у яких були дані про щоденні опади. Вони виявили, що загальні річні опади злегка збільшувалися в моделях, але «додаткові» опади випадали нерівномірно. Навпаки, половина «додаткового» дощу і снігу випадала всього за шість днів.

Проведені в подальшому симуляції показали більш нерівномірний розподіл опадів в майбутньому. Згідно з ним, до 2100 року половина всіх річних опадів буде випадати всього за 11 днів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-