У Британії запустили суперкомп'ютер, що імітує людський мозок

У Британії запустили суперкомп'ютер, що імітує людський мозок

Укрінформ
Найбільший у світі нейроморфный суперкомп'ютер, розроблений за принципом роботи людського мозку і оснащений процесором з одним мільйоном ядер, запустили в роботу.

Про це повідомляється на сайті Манчестеского університету, який займався створенням суперкомп'ютера.

"Мільйонна процесорна архітектура "Spiking Neural Network Architecture" або "SpiNNaker" здатна виконувати понад 200 мільйонів мільйонів дій на секунду, причому кожен з її чіпів має 100 мільйонів рухомих частин", - зазначають в університеті.

Читайте також: Мандрівників у ЄС перевірятиме штучний інтелект

Ученим знадобилося 20 років на розробку концепції суперкомп'ютера, ще 10 років - на складання пристрою. Всього було витрачено 15 мільйонів фунтів стерлінгів. Проект спочатку фінансувала Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC), а тепер його також підтримує європейський проект Human Brain Project (HBP). Суперкомп'ютер вперше включили 2 листопада.

SpiNNaker унікальний, оскільни, на відміну від звичайних комп'ютерів, він не передає великі обсяги інформації з пункту А в пункт Б за допомогою стандартної мережі. Замість цього він наслідує архітектуру масивної паралельної комунікації мозку, посилаючи мільярди малих обсягів інформації в тисячах різних напрямків одночасно.

Насамперед цей суперкомп'ютер потрібен нейробіологам, щоб краще зрозуміти, як функціонує мозок людини.

“Нейробіологи тепер можуть використовувати SpiNNaker для розгадки деяких секретів роботи людського мозку шляхом проведення безпрецедентних великомасштабних симуляцій. Крім того, він працює як нейронный симулятор в реальному часі, що дозволяє робототехнікам створювати великомасштабні нейронні мережі для мобільних роботів, щоб ті могли рухатися і говорити", - розповів професор університету Стів Фарбер.

Фото: manchester.ac.uk

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-