Японський зонд сфотографував астероїд

Японський зонд сфотографував астероїд "Рюгу"з близької відстані

Укрінформ
Космічний апарат Hayabusa-2 сфотографував астероїд Рюгу з відстані близько 40 кілометрів.

Глава проекту Hayabusa-2 Юічі Цуда порівняв форму астероїда з кристалічною формою флюориту, яку в Японії називають "світловолосий камінь", повідомляє Pop Sci.

Минуло майже чотири роки з тих пір, як японський космічний корабель Hayabusa-2 злетів, прямуючи до невеликого астероїда, який тоді був відомий тільки як 1999 JU3. Тоді у вчених було мало даних про 1999 JU3 - не було навіть хорошого знімка об'єкта. І ось тепер у дослідників є кадр астероїда з відстані приблизно в 40 кілометрів.

Фото астероїда, яке вдалося отримати з відстані 40 кілометрів, говорить про дивний характер його обертання. Вісь обертання Рюгу майже перпендикулярна до площини екліптики. Також, на думку вчених, це небесне тіло має багато гравітаційних аномалій, а на його екваторі навіть є гора.

Читайте також: У космос запустили супутник для експериментів з прибирання сміття з орбіти

"Коли я побачив ці кадри, я був здивований, що Рюгу дуже схожий за формою як на призначення місії США OSIRIS-REx, астероїд Бенну, так і на мету місії MarcoPolo-R, астероїд 2008 EV5. До сих пір досліджені нами астероїди були різними, тому Рюгу і Бенну можуть бути вперше розглянуті два аналогічних астероїда. Буде цікаво уточнити, що така схожість означає з наукової точки зору", - написав один з організаторів місії, Макото Йошикаву.

Рюгу технічно класифікується як потенційно небезпечний астероїд, але це не означає, що вам потрібно турбуватися про це. Як вказують астрономи, "потенційно небезпечне" позначення не означає, що астероїд скоро вдарить по Землі. Це може бути в теорії, в якийсь момент в далекому майбутньому, але його відстежують і ретельно контролюють, тому у нас буде багато можливостей дізнатися про зіткнення заздалегідь, пише НВ.

Подорож до астероїда Рюгу почалося 3 грудня 2014 року, коли з космодрому Танегасіма стартувала ракета-носій H-IIA, яка вивела Hayabusa-2 в космос. Апарат пролетів 3,2 мільярда кілометрів, хоча зустріч з астероїдом сталася всього в 280 мільйонах кілометрів від Землі. Настільки довга траєкторія пояснюється трьома витками по орбіті навколо Сонця.

Фото: JAXA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-