ФБР знешкодило ботнет російського хакерського угруповання Fancy Bear

ФБР знешкодило ботнет російського хакерського угруповання Fancy Bear

Укрінформ
Співробітники Федерального бюро розслідувань (ФБР) США знешкодили ботнет, що складається з сотень тисяч заражених домашніх і офісних маршрутизаторів і інших мережевих пристроїв.

Ботнет перебував під контролем хакерського угруповання Fancy Bear, також відомої як APT 28, Sandworm, X-agent, Pawn Storm і Sednit, повідомила прес-служба Міністерства юстиції США.

За словами представників Мін'юсту, ботнет складався з близько 500 тис. пристроїв від виробників Linksys, MikroTik, NETGEAR і TP-Link, що перебувають у 54 країнах світу. Раніше Cisco Systems попередила про можливу підготовку масштабної кібератаки на Україну з допомогою даного ботнету. Служба безпеки України заявила, що підготовка кібератаки приурочена до фіналу футбольної Ліги чемпіонів у Києві, який відбудеться 26 травня.

Читайте також: Хакери РФ заразили 500 тис. пристроїв по світу, готуючись до кібератаки на Україну

Зловмисники скористалися уразливістю в пристроях і впровадили шкідливе ПО VPNFilter, що дозволяє викрадати облікові дані користувачів, а також іншим чином проникати в комп'ютер. При перезавантаженні пристроїв шкідливий зникав з пристрою, проте міг бути знову завантажений з сервера зловмисників.

Як зазначили в Мін'юсті, ФБР вдалося взяти даний сервер під контроль і заблокувати його. Крім цього, тепер при перезавантаженні інфікованих маршрутизаторів сигнал посилається не на сервер зловмисників, а на сервери ФБР, дозволяючи обчислити всі скомпрометовані пристрою.

Читайте також: СБУ попереджає про можливу масштабної кібератаці до фіналу Ліги чемпіонів

Власникам заражених маршрутизаторів рекомендується якомога швидше здійснити перезавантаження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-