Чому блокування Росією Telegram виявилось «пшиком»

Чому блокування Росією Telegram виявилось «пшиком»

Аналітика
Укрінформ
Російські урядовці не збираються обмежуватись одним лише Telegram. У черзі на блокування — Facebook, а далі — ізоляція всього російського інтернету...

Російська влада не перестає дивувати цивілізований світ. В той час, як в світі поширюється «мода» на технологічні винаходи, досягнення, то РФ йде прямо протилежним шляхом — блокує найпопулярніші IT-продукти ВЛАСНОГО виробництва. Зокрема, ще 13 квітня Таганський суд Москви задовольнив позов Федеральної служби з нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій (Роскомнагляду) про блокування месенджеру Telegram за відмову надати ФСБ ключі шифрування, а якщо простими словами — доступ “феесбешникам” до повідомлень користувачів.

Розмови про блокування Telegram у РФ велися понад рік. Усе почалось із заяв Слідчого комітету РФ з приводу теракту в метро Санкт-Петербургу в квітні 2017 року, мовляв, терористи організовували теракти саме через Telegram. А до дій перейшли в лютому 2018 року, коли урядовці почали вимагати у автора і керівника адміністрації Telegram Павла Дурова ключі шифрування, тобто доступ до приватного листування користувачів. Він відмовився, що і не дивно, адже Telegram створювався саме під гаслом “Повернемо собі право на приватність” після того, як провладні російські бізнесмени купили, а насправді “віджали” у Дурова соціальну мережу “ВКонтактє”.

Рішення суду почало виконуватися ледь не миттєво. Вже в понеділок, 16 квітня. Росіяни, вже навчені обходити блокування, почали завантажувати різні VPN-додатки. VPN — це віртуальна мережа, на кшталт інтернету, яка працює так: користувач через цю мережу підключається до головного серверу, який, в свою чергу, перенаправляє користувача на потрібний сайт. Головних серверів може бути кілька і вони можуть знаходитись в різних куточках світу — від Панами до Тайваню. Тобто користувач, що хоче зайти в Telegram з Росії, фактично заходить туди через Панаму, де доступ до Telegram вільний. Між іншим, багато українських користувачів в такий спосіб досі “сидять” в цілком справедливо і логічно заблокованому Україною "ВКонтактє".

Але тут спритних російських поціновувачів Telegram спіткала несподіванка. Того ж таки 16 квітня найпопулярніший безкоштовний сервіс VPN Opera оголосив про своє закриття, запропонувавши користувачам платний аналог. Причини такого рішення — не розголошуються. Але враховуючи, що в Росії понад 35% користувачів інтернету використовують браузер Opera, а VPN-сервіси окрім Росії, Китаю та України, особливої популярності не мають, можна припустити що мотиви цього рішення — не виключно фінансові...

Втім, навіть попри все це, російські користувачі запевняють: Telegram працює. Як же так сталось і чому Росія з її надпотужним апаратом примусу не змогла його заблокувати?

Павло Дуров: як створити продукт, який неможливо “зламати”?

Telegram є одним з небагатьох успішних російських IT-продуктів, створених за останнє десятиліття. Точніше, їх два: соцмережа «ВКонтактє» і, власне, Telegram. За інформацією, що була озвучена Павлом Дуровим, кількість російських користувачів сягає 15 млн. Для порівняння, загальна кількість росіян, що користуються інтернетом за даними авторитетної соціологічної компанії GfK та Роскомнагляду- близько 80 млн. Тобто кожен п’ятий користувач інтернету мав аккаунт у Telegram.

Звідки така популярність? Все тому, що месенджер спромігся виконати ключове завдання свого користувача – забезпечити захищеність даних. Як це було зроблено? По-перше, із самого початку Telegram був месенджером, а це означає, що його користувачі забов’язані надавати значно менше персональних даних, аніж користувачі соцмереж — того ж «ВКонтактє» чи Facebook. Наприклад, Telegram не має стосунку до пошукових запитів або ж виключає можливість «вподобати» дописи.

По-друге, Павло Дуров виключив можливість витоку даних з переписки своїх користувачів, створивши дуже надійний ключ шифрування. Для цього він ще в 2013 році оголосив конкурс – хто «зламає» ключ, отримає $200 000. Зробити це не вдалось нікому, хоча один з учасників конкурсу виявив певний недолік месенджеру, за що отримав $100 000.

По-третє, Павло Дуров свідомо розмістив сервери Telegram не в Росії, а це означає, що заборонити Telegram російська влада могла лише за допомогою блокування. Таким чином, можливість «вкрасти» особисту інформацію користувача було виключено.

Карикатура Сергія Йолкіна
Карикатура Сергія Йолкіна

Роскомнагляд своїм «напалмовим» відключенням Telegram «поклав» весь російський інтернет

Роскомнагляд використав найбанальніший спосіб обмежити Telegram – надіслав інтернет-провайдерам список доменів (на кшталт .com чи .ua), посилань, IP-адрес, або приватних мереж, через які користувачі заходили в саму програму. Але одразу після початку блокування виявилось, що розробники Telegram були до цього готові — тому блокування окремих адрес не спричинило блокування самої програми.

Як таке можливо? Виявляється, що в месенджер «вбудований» VPN-сервіс, про який йшлося вище. Користувач, фактично заходить у Telegram, але робить це через IP-адреси Google, Amazon та безлічі інших компаній. Тобто, щоб обмежити доступ до Telegram по всій країні, треба заборонити усі наявні IP-адреси, які використовує Telegram. Роскомнагляд так і зробив. Тому останніми днями росіяни мають великі проблеми з інтернетом – не можуть зайти на потрібні їм сайти.

Популярна російська IT-платформа vc.ru виявила, що під блокування окрім VPN-сервісів потрапили різні кур’єрські служби, освітні сайти, Viber, різні інтернет-ігри, сервіси Microsoft та навіть ненароком сама система Роскомнагляду (!). Тимчасова відсутність доступу до низки сайтів, звісно, обурила російських користувачів, які проклинають Роскомнагляд у Twitter так, що в’януть вуха. Наприклад, ось так: «Дякую Роскомнагляду. Через них я не можу працювати, зате можу насолоджуватись переглядом Telegram без усіляких допоміжних програм».

У відповідь на блокування адміністратори Telegram активно почали надсилати на пристрої користувачів необхідні зміни. Колишній технічний директор «Вконтакте» Антон Розенберг прогнозує, що Telegram найближчим часом збільшить кількість орендованих серверів, на яких зберігатиметься «російська» інформація месенджеру. І заблокувати його стане нереально – адже тоді під «бан» потрапить левова частка світового інтернету.

На думку Антона Розенберга, можливим виходом для Роскомнагляду є домовленість з Google, Amazon, Apple та іншими компаніями, які забезпечують роботу Telegram у Росії. Мовляв, видаляйте Telegram зі своїх серверів, та принагідно з російської версії офіційних магазинів, «плей-маркетів». Також Роскомнагляд може попросити розробників смартфонів видалити додаток Telegram з усіх гаджетів російських користувачів. Ще одне слабке місце Telegram – авторизація через СМС-повідомлення. Роскомнагляд може домовитись з мобільними операторами блокувати повідомлення. Наскільки про таке реально домовитися – інше питання. Але і на перший погляд, передусім, компанії, які належать до вільного світу на таке не підуть.

Втім, якщо уявити собі, що таке станеться, навряд чи Павло Дуров не матиме чим на це відповісти. Схоже, він розпочинає справжню війну зі своєю «історичною» батьківщиною — він не збирається так просто виводити свій месенджер з Росії. Вже зараз Telegram почав надсилати оновлення адрес серверів російським користувачам, що має вставити “палки в колеса” Роскомнагляду і забезпечить надійну роботу месенджеру, хоча і не без тимчасових «збоїв».

Отже говорити про повне відключення Telegram у РФ – поки що не випадає. Невідомо, чи вийде взагалі ізолювати росіян від цього месенджеру. Більш реальним виглядає сценарій, за яким війна між Роскомнаглядом та Павлом Дуровим триватиме роками.

Гірше російська влада зробила лише собі

З російських джерел відомо, що Telegram користувались не лише прості громадяни, а й урядовці та бізнесмени, на ньому була зав’язана комунікація найбільших російських банків, зокрема найбільшого “Сбербанку” та навіть урядових структур. Наприклад, за допомогою нього прес-служба Кремля скликала журналістів на брифінги. Втім, у понеділок прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков повідомив журналістам через Telegram, що подальше спілкування між ними буде здійснюватися за допомогою… ICQ.

Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

Цей «доісторичний» як для комп’ютерної галузі софт, нагадаємо, був розроблений ще в 1996 році, за рік після створення мережі Інтернет… А говорити про те, що «аська» може захистити персональні дані — взагалі безглуздо.

Втім, месенджерів на російському ринку – дуже багато. Звісно, усі вони поступаються Telegram у зручності та в захисті даних, але основну функцію — обміну повідомленнями виконують. Зокрема, месенджер “ТамТам” виробництва групи Мейл.ру, що був розроблений в 2017 році на базі соцмережі “Однокласники”. Він — найреальніший кандидат на «штрейхбрехерство» в ніші Telegram.

Або ж є месенджер “Диалог М”. Він був розроблений російською державною компанією зі страшенно «скрєпною» назвою “Кримтехнології” в якості аналогу Telegram і представлений 14 квітня. Але його спіткала невдача: хакерам вистачило трьох хвилин для того, щоб “зламати” один з аккаунтів месенджеру. Тож «захист» в нього, м’яко кажучи, не дуже.

Між тим, звичайні користувачі Telegram досі не розглядають заборону серйозно. Мовляв, по-перше, адміністрація месенджеру оновить налаштування і допоможе обійти блокування, а по-друге, люди вже знають, що таке VPN і як обійти «бар’єри». Що цікаво, так кажуть не лише пересічні користувачі, а, наприклад, Ілля Сачков, засновник компанії Group-IB. Він наголошує на тому, що завдяки людям, які будуть обходити блокування Telegram, похитнеться авторитет держави та її заборон. Або таки абсурд: заступник міністра зв’язку і масових комунікацій РФ Олексій Волін заявив, що знає і успішно користується VPN-сервісами. І це топ-менеджер міністерства, яке керує… Роскомнаглядом, заявляє, що не виконуватиме його вказівок!

Владислав Сурков, радник Володимира Путіна
Владислав Сурков, радник Володимира Путіна

Сурков, Росія буде «бобылем на обочине»!

Коли в 2017 році в Україні заблокували російські соціальні мережі “ВКонтактє” та “Одноклассники”, росіяни обурювались, мовляв, це зазіхання на свободу слова. Зокрема, очільник Роскомнагляду Олексій Волін висловлювався так: “Якщо ви блокуєте популярний ресурс, ви дискредитуєте владу”. А Марія Захарова, речниця МЗС РФ називала блокування Україною російських соцмереж “проявом цензури за політичними мотивами”. Натомість у ситуації з блокуванням Telegram настрої в російських урядовців принципово інші. Зокрема, Дмітрій Пєсков сказав так: “Закон є закон, Telegram є чим замінити”. А керівник російської делегації в парламентській асамблеї ОБСЄ Петро Толстой зауважив, “не підкоритесь нашим законам — не будете працювати в Росії”. Чого б це вони за півроку так поміняли свої погляди?..

Натомість деякі російські опозиційні політики та ЗМІ розуміють, що блокування владою Telegram — це удар по їхньому майбутньому. “Національне надбання” Росії — не “Газпром”, який так себе називає, а Telegram. Скільки російських компаній, що з’явились під час третього терміну Путіна, які стали світовою сенсацією? Скільки російських компаній досягли успіху, не взявши при цьому жодної копійки з державного бюджету і не займаючись продажем природних ресурсів?” - йдеться в заяві опозиційного видання “Медуза”.

Ксенія Собчак.
Ксенія Собчак

“Вражає, як наша влада знищує те, чим в іншій країні мали б пишатись. Особливо це стосується передових сучасних технологій, інтернету. ... Сміливі та ініціативні росіяни навіть в складних умовах примудряються робити якісні і класні речі — ось головне національне надбання Росії! Не нафта, не газ, не труби, не чиновники, не депутати. ... Це ж не складний рецепт: просто не заважайте, не обмежуйте, відчепіться від людей!” - написала у своєму Facebook Ксенія Собчак.

І дійсно, в той час, як провідні країни світу пишаються і усіляко сприяють своїм технологічним діамантам, Росія їх забороняє, мовляв, закон є закон. Звідси питання, а куди рухається Росія? І відповідь на нього нещодавно дав Владислав Сурков: найближчі два-три століття Росія буде світовим вигнанцем. Він же риторично запитав, чи буде Росія “бобылем на обочине” чи “альфа-нацією, що пішла у відрив”. Відповідь і дало блокування Telegram — мабуть, що таки “бобылем на обочине”. Адже яка ще країна світу заблокувала один з найпопулярніших інтернет-ресурсів, повернувши при цьому з технологічного небуття «аську», програму 20-річної давнини.

Слідами Telegram підуть і Facebook, і весь інтернет

Втім, і це ще не кінець. Слідом за блокуванням Telegram, влада надумала від’єднати російський сегмент інтернету (“Рунет”) від світової мережі. Звісно, не прямо зараз і не просто так, а лише у разы надзвичайного стану, яким можуть бути як воєнні дії, так і масові заворушення. Втім, вірогідність саме такого розвитку подій — досить висока.

А ще вірогідніше, що шляхом Telegram у Росії піде і Facebook, і про це вже конкретно говорять. Очільник Роскомнагляду Олександр Жаров в інтерв’ю російським “Ізвєстіям” розповів, що вони висунули найпопулярнішій соціальній мережі ряд вимог, зокрема перемістити сервери з даними росіян в Росію, які компанія має виконати до кінця 2018 року. Раніше ж Facebook заявляв, що не буде цього робити категорично.

Навколо блокування Telegram відбулось зіткнення тієї Росії, якою вона могла б бути, і тією, якою буде у найближчому майбутньому. Адже прихильниками блокування є люди, які формуватимуть політику Росії на десяток років вперед, а противниками - умовно опозиційні політики, емігранти, та малий відсоток адекватних громадян. Тому й переможця визначити легко — заблокують Telegram чи ні, - ресурсів у російської влади значно більше, ніж у Павла Дурова. Адже якщо в Росії вимкнуть інтернет, ніякими Telegram'ами скористатись не вийде.

Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-