Великий адронний колайдер почав сьомий робочий сезон

Великий адронний колайдер почав сьомий робочий сезон

Укрінформ
30 березня у Великому адронному колайдері з'явилися перші в 2018 році пучки протонів, що можна вважати стартом сьомого року роботи прискорювача.

Про це повідомляє Newsline з посиланням на CERN.

Згідно з цією інформацією, на початку березня водень із газового балона був поданий в камеру лінійного прискорювача Linac 2, у якій з допомогою потужного електричного поля атоми водню ділять на протони й електрони. Потім протони перемістили в протонний бустер (PSB), де їх розігнали до 1,4 гігаелектронвольт на кільцевих траєкторіях. 8 березня частинки потрапили в протонний синхротрон (там розгін йде до енергії 25 гігаелектронвольт), а через тиждень — протонний суперсинхротрон (450 гігаелектронвольт).

Читайте також: Детектор Адронного коллайдера зареєстрував нову частинку

Паралельно вчені перевіряли працездатність основних елементів Великого адронного коллайдера. Фізики провели близько 10 тисяч тестів, і тільки після їх завершення протони потрапили в колайдер.

Прискорювач вже почав розганяти елементарні частинки.

Відомо при цьому, що коллайдер поки що працює не в повну силу: протонні пучки містять в 20 разів менше протонів, ніж зазвичай, а енергія частинок досягає лише 450 гігаелектронвольт.

Додаткові перевірки будуть тривати ще кілька тижнів, а перші зіткнення і збір наукових даних почнуться у травні. У 2018 році вчені CERN має намір зібрати більше даних, ніж в 2017 році: 60 зворотних фемтобарн інтегральної світності проти 50 у минулому році.

Також повідомляється, що кожну зиму Великий адронний колайдер перериває свою роботу для технічного обслуговування і оновлення систем прискорювача та детекторів. На повторний запуск після тимчасового відключення зазвичай йде кілька тижнів.

Великий адронний коллайдер — прискорювач заряджених частинок на зустрічних пучках, призначений для розгону протонів і важких іонів (іонів свинцю) і вивчення продуктів їх зіткнень. Коллайдер побудований в CERN (Європейська рада з ядерних досліджень), розташованій поблизу Женеви, на кордоні Швейцарії та Франції. ВАК є найбільшою експериментальною установкою у світі. У будівництві та дослідженнях брали і беруть участь більше 10 тисяч вчених і інженерів більш ніж із 100 країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-