Що було до появи Всесвіту – версія Стівена Хокінга

Що було до появи Всесвіту – версія Стівена Хокінга

Укрінформ
Британський популяризатор науки фізик Стівен Хокінг відповів на питання про те, що існувало до Великого вибуху і появи Всесвіту.

Про свою точку зору Хокінг розповів в інтерв'ю зі своїм колегою Нілом де Грасс Тайсоном, пише "Новое время" з посиланням на Live Science.

Відповідь Хокінга на питання "Що було до Великого вибуху" спирається на теорію, відому як "безмежну пропозицію", або Модель Хартла-Хокінга, яку відомі фізики Джеймс Хартл і Стівен Хокінг запропонували кілька десятиліть тому.

"Гранична умова Всесвіту... полягає в тому, що у нього немає меж", - сказав Хокінг.

Щоб краще зрозуміти цю теорію, Хокінг пропонує "перемотати назад" розвиток Всесвіту. "Оскільки ви рухаєтеся назад в часі, для вас Всесвіт стискається. Перемотайте досить далеко (близько 13,8 мільярдів років), і весь Всесвіт стиснеться до розміру одного атома", - сказав Хокінг.

Ця субатомна куля відома як сингулярність (не слід плутати з технологічною сингулярністю, протягом якої штучний інтелект наздожене людей). Усередині цього надзвичайно маленької, масивної, щільної плями тепла і енергії закони фізики і часу, як ми їх знаємо, перестають функціонувати.

"Події до Великого вибуху просто не визначені, тому що неможливо виміряти, що сталося. Оскільки події перед Великим вибухом не мають наглядових наслідків, можна вирізати їх з теорії і сказати, що час почався з Великого вибуху", - заявив Хокінг.

Читайте також: Хокінг заявляє, що глобальне потепління знищить життя на планеті

За теорією Хокінга, це означає, що Всесвіт буквально не існував до Великого вибуху.

"Відзначимо, нещодавно група вчених, очолювана астрономом з державного університету Арізони Джаддом Боуменом, виявила сліди найперших зірок у Всесвіті. Ці зірки утворилися всього через 180 мільйонів років після появи Всесвіту.

У січні Стівен Хокінг припустив, що вже через сто років землян чекає загибель через нестерпної спеки. Знаменитий фізик використовує дані про Венеру як приклад того, як може змінитися клімат на нашій планеті протягом найближчих десятиліть. Вчений нагадує, що температура на поверхні Венери сягає 467 градусів Цельсія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-