Сервери Facebook тепер в Україні: для чого це зроблено і які матиме наслідки

Сервери Facebook тепер в Україні: для чого це зроблено і які матиме наслідки

Аналітика
Укрінформ
Власники інтернет-провайдерів кажуть, що Facebook тепер “літатиме” - швидкість збільшиться мало не в 100 разів!

Новина, якої ми давно чекали, - соціальна мережа Facebook розпочинає встановлення серверів для зберігання інформації на території України. Якщо точніше, ці сервери будуть розміщені на майданчиках українських інтернет-провайдерів, таких як Воля чи Укртелеком. Загалом, цей крок компанії-гіганта виглядає логічним, враховуючи різке збільшення українського сегменту Facebook через закриття російських соціальних мереж.

Для користувачів Facebook зміни буде небагато, але це – приємні зміни. Зросте швидкість передачі даних. Уявімо, пересічний користувач Facebook хоче подивитись відеоролик, що з’явився в стрічці новин. Зараз алгоритм такий: користувач натискає кнопку “play”, цей запит отримує інтернет-провайдер, який завантажує відповідний ролик з заокеанського серверу Facebook. А на це треба час — за інформацією гендиректора інтернет-провайдеру Ланет Маріана Івасюка, зараз така швидкість становить від 150 до 300 мілісекунд (мс). Якщо ж Facebook встановить сервери на базі інтернет-провайдера — цю швидкість буде збільшено. Адже це відео, з українського сегменту соціальної мережі, вже буде зберігатись в Україні. Тобто, як каже пан Івасюк, швидкість завантаження відео на гаджет користувача буде близько 2-3 мс. І ці в сто раз швидше на кожному запиті істотно змінять характер навантаження на прилад і підвищать комфортність для користувача.

Між іншим, Facebook — не перший IT-гігант, хто встановлює власні сервери в Україні на майданчиках інтернет-провайдерів. Зокрема, Google, який зробив це ще в 2013 році. Тоді користувачі масово захоплювались зростанням швидкості “пошуковика”. Схоже, така ж реакція чекає і на Facebook.

А ще за Facebook треба пильнувати й тому, що наступного, 2019 року нас очікують вибори. А Facebook та інші соцмережі, як відомо, останні два роки стали небезпечними — саме через соціальні мережі Росія втручалась у вибори та інші голосування в США та в багатьох країнах Європи. Україна є ключовим геополітичним інтересом Кремля, тож можна не сумніватися: спроби втручання і в наші внутрішні справи будуть масовані. На адресу Facebook у США, зокрема, досі звучать претензії та звинувачення — Україна, звісно, не Америка, але навряд чи в центральному офісі ФБ прагнуть допустити повторення американської та британської історії. Тому, можливо, встановлення серверів є одним з кроків запобігання втручання Росії.

Українців у Facebook вже 13 мільйонів — для них сервери і встановлюють

Головною причиною «переїзду» серверів Facebook ЗМІ називають збільшення кількості українських користувачів після заборони російських “продуктів” - “ВКонтакте” та “Одноклассники”. І дійсно, Facebook став значно популярнішим: з початку 2017 року українська аудиторія зросла на 71% і тепер становить 13 мільйонів користувачів — за даними міжнародного агентства “We are social”. Тобто, кожен четвертий українець зареєстрований в Facebook.

Звісно, 71% - це не лише “мігранти” з російських соціальних мереж. Те ж саме агентство “We are social” свідчить, що загальна кількість постійних користувачів інтернету в Україні за минулий рік зросла на 17%, тобто на 4 мільйони осіб і тепер становить майже 25,6 мільйонів людей. Як бачимо, кількість українських користувачів інтернету, і, зокрема, користувачів Facebook невпинно зростає.

Іншою причиною, через яку Facebook вирішив розмістити сервери в Україні є необхідність зберігання персональних даних саме всередині країни. Як пояснює медіа-експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика Сергій Рибчинський, такий тренд зараз активно поширюється по світу через зміни в політиці держав щодо кібербезпеки. І дійсно, минулого тижня стався прецедент — земельний суд Берліна визнав, що Facebook порушує німецьке законодавство, збираючи персональні дані користувачів. Тому не виключено, що в корпорації Facebook поступово готуються створювати осередки по різних країнах, які б адаптовували роботу соціальної мережі до “регіональних” законів.

Серед причин експерти називають також підсилення надійності роботи соціальної мережі — якщо раптом станеться збій в роботі серверу, від цього постраждають лише користувачі України, та й то частково. Так само українців не зачеплять збої в інших країнах. Це, безумовно, позитивна сторона “серверної децентралізації” Facebook.

Дата-центрів Facebook не бракує

Цікаво те, що Facebook не створює в Україні один потужний дата-центр, який був би здатен розмістити персональні данні та іншу інформацію українського сегменту соціальної мережі. Вони обрали інший шлях — розмістити власні сервери на майданчиках українських телекомунікаційних компаній. Фактично, вони орендують місце (і, звісно, обслуговування) під свої пристрої.

Експерти вважають, що розміщення серверів на майданчиках інтернет-провайдерів — дешевше, ніж будувати власний дата-центр. Тим паче, що Facebook не має проблем з місцями зберігання інформації. Керуючий партнер IT-компанії D2 Володимир Дем’яненко в коментарі Укрінформу висловив думку, що для створення власного дата-центру Facebook в Україні поки що немає жодних раціональних причин.

Співзасновник і партнер D2 Володимир Дем'яненко
Співзасновник і партнер D2 Володимир Дем'яненко

“На це не впливає кількість користувачів в країні, створення дата-центру має бути економічно обґрунтованим. Зокрема, дата-центр Facebook у Швеції розташований за 100 км від полярного кола, відтак місцевий холодний клімат дозволяє природнім шляхом охолоджувати потужності центру і економити великі ресурси, як фінансові, так і виробничі. Загалом, у Facebook наразі нараховується менше 10 дата-центрів, тому необхідності в дата-центрі в Україні — немає”, - розповів експерт.

Натомість українські телекомунікаційні компанії можуть надавати свої майданчики в оренду. Зокрема, Facebook вже уклав договори з компаніями Тріолан (і розмістив сервери в Києві і Харкові) та Ланет, а зараз намагається домовитись з Укртелекомом та Волею. По-перше, це грошові надходження в Україну. А якщо йдеться про Укртелеком, то після його ренаціоналізації — це грошові надходження безпосередньо в державну казну. А по-друге, все ж таки, це розвиток цифрової інфраструктури України.

Facebook хвилюють гроші, а не загрози демократії з боку Росії

Зараз українців дуже цікавить, чи забезпечить Facebook систему захисту, яка б запобігла втручанню Росії в українські вибори (президентські й парламентські), що заплановані на 2019 рік. І чи є встановлення серверів в Україні одним із кроків в цьому напрямку. Втім, експерти сходяться на думці, що власні сервери та захист від політичного впливу інших країн — речі, що між собою не пов’язані.

Керуючий партнер IT-компанії D2 Володимир Дем’яненко не бачить зв’язку між встановленням серверів Facebook в Україні та поліпшенням безпеки Facebook. “Маніпуляції з даними і суспільною думкою в соціальних мережах відбуваються не через атаку на сервер, а шляхом запуску соціального хакінгу — залучаються боти, які коментують і генерують контент в мережі через інтерфейс користувача, саме так вони можуть сіяти і розповсюджувати. І тут лише від людини і її здатності до критичного мислення залежить, піддасться вона маніпуляціям чи ні. А сервери як були захищеними, так і лишаються”, - вважає експерт.

Cергій Рачинський також не бачить зв’язку між розташуванням серверів і захистом від втручання росіян у виборчі процеси. “Зараз Facebook має проблему не з захистом, а з бізнес-моделлю співпраці з медіа і рекламодавцями, яка має на меті забезпечити відносно низький рівень політичного спаму. З цим, між іншим, пов'язані часті зміни алгоритму формування стрічки новин для користувачів”, - розповів Рачинський.

Про відкриття в Україні офісу Facebook також, на жаль, не йдеться. Експерти сходяться на думці, що адміністрацію Facebook цілком влаштовує той стан справ, який є нині, а саме — варшавський офіс, який порядкує справами всієї Східної Європи. Саме з нього модерують український сегмент Facebook, розглядають скарги та на свій розсуд і згідно з інструкціями блокують користувачів.

Підсумуймо: встановлення серверів Facebook в Україні можна розцінювати як позитивний крок, але це не революція. Серед наслідків — покращення швидкості роботи соціальної мережі та розвиток інфраструктури України. Але покладати особливих сподівань на принципові зміни у політиці Facebook нам зараз не варто — видно, що попри усі сподівання, бізнес-інтереси для компанії — стоять на першому місці. А захистом користувачів від гібридних атак Росії IT-гігант досі не надто переймається, це – наша приватна проблема...

Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-