З Маска і SpaceX зняли звинувачення у втраті секретного військового апарату Zumа

З Маска і SpaceX зняли звинувачення у втраті секретного військового апарату Zumа

Відео
Укрінформ
Військово-повітряні сили США зняли звинувачення із заснованої Ілоном Маском корпорації SpaceX у втраті секретного військового апарату Zuma.

Про це повідомляє Naked Science.

Як повідомлялося, місія з зондом Zuma 7 січня вилетіла зі станції повітряних сил у Флориді на ракеті SpaceX Falcon 9. Стратегічне командування США, що контролює більше 23 тисяч штучних об'єктів у космосі, заявило, що з моменту запуску не відстежує нових супутників.

Проведене відразу після інциденту розслідування не виявило ознак диверсії, а, згідно із заявою SpaceX, ракета спрацювала штатно. Слова представників корпорації підтвердив командувач Центром ракетно-космічних систем Джон Томпсон. Він заявив, що фахівці, які розслідують інцидент, не виявили жодних доказів несправностей у ракеті-носії Falcon 9. Причиною події вважають несправності системи відділення супутника від ракети, яку створила Northrop Grumman.

Читайте також: SpaceX випробувала найпотужнішу в світі ракету-носій

Згідно з інформацією низки ЗМІ, супутник Zuma дійсно залишився прикріплений до Falcon 9, виконав разом з нею півтора обороти на орбіті, після чого увійшов в атмосферу. Офіційного підтвердження цьому немає, а завіса секретності навколо місії породила цілу серію конспірологічних гіпотез, аж до того, що апарат насправді був виведений на орбіту і нині успішно діє.

На думку фахівців, Zuma міг бути пов'язаний із завданнями, спрямованими на спостереження за стратегічними об'єктами КНДР. Деякі йдуть ще далі, стверджуючи, що апарат є частиною секретної програми США, спрямованої на розміщення в космосі ударного озброєння. Подібна концепція активно опрацьовувалася американськими військовими у роки холодної війни.

Є ще один важливий аспект, який залучив до запуску увагу широкої громадськості. Справа в тому, що саме на січень Маск намітив перший випробувальний запуск своєї нової ракети-носія Falcon Heavy. Успіх або невдача старту Falcon 9 самим безпосереднім чином вплинула б на майбутній старт. У самій SpaceX відзначили, що у випадку з Falcon Heavy висока ймовірність провалу місії, а дві невдачі за такий короткий відрізок часу вкрай негативно вплинуть на авторитет компанії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-