Штучний інтелект обійшов людей у здатності до співпраці

Штучний інтелект обійшов людей у здатності до співпраці

Укрінформ
Міжнародна група дослідників протестувала алгоритм, що навчає комп'ютери пошуку взаємовигідних рішень. При перевірці ефективності методики за участю людей з'ясувалося, що два комп'ютери здатні домовлятися між собою ефективніше, ніж дві особи.

Про це пише Naked Science.

Автори нової роботи вирішили перевірити, наскільки успішним виявиться комп'ютер в кооперативних іграх. У них гравці об'єднують зусилля, щоб домогтися найкращого результату для всіх членів команди.

Дослідники протестували 25 існуючих алгоритмів, аналізуючи хід і результати зіграних партій. У тестових іграх брали участь команди з двох комп'ютерів, двох людей чи людини і комп'ютера. На першому етапі роботи жоден з алгоритмів не зумів знайти успішної довгострокової стратегії гри, вигідної для обох гравців у команді. На другому етапі дослідники додали до умов експерименту можливість обмінюватися невеликими повідомленнями. Згідно теорії ігор, люди встановлюють кооперативні взаємовідносини в тому числі за допомогою «пустих розмов» (cheap talk). Це тип комунікації, який не потребує великих зусиль, але здатний побічно вплинути на хід гри. При вдалому розвитку подій комп'ютери відправляли повідомлення типу «Відмінно! Ми розбагатіємо!», при спробі порушити домовленість — «Ви зрадили мене!».

Читайте також: Штучний інтелект обійшов людину в читанні тексту

За допомогою таких повідомлень алгоритм S# навчився коригувати хід гри і співпрацювати з партнером, домагаючись взаємної вигоди. До кінця партії команди з двох комп'ютерів ухвалювали взаємовигідні рішення у 100% випадків, а гравці-люди тільки в 60%. При цьому комп'ютери навчилися використовувати «порожні розмови» настільки природно, що люди, які потрапили в одну команду з комп'ютером, не могли з впевненістю визначити, хто їх партнер по команді — алгоритм чи людина.

Дослідники вважають, що їх робота допоможе використовувати математичні основи кооперації для розробки «соціального» штучного інтелекту, здатного до співпраці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-