Штучний інтелект виявив у зубній пасті ліки від малярії

Штучний інтелект виявив у зубній пасті ліки від малярії

Укрінформ
Дослідження, яке провели за участю робота, дало змогу знайти нові ліки від малярії у звичайній зубній пасті.

Крім робота на ім'я Єва в пошуках ліків брали участь вчені з Великої Британії, Бразилії та Швеції, повідомляє агентство Reuters.

Медики використовували штучний інтелект для проведення високопродуктивного скринінгу. За даними нейромережі, триклозан, який міститься в зубній пасті, потенційно може перервати поширення малярії на двох критичних етапах - в печінці і крові.

Малярія вбиває близько півмільйона людей щороку, переважна більшість з них - діти у найбідніших районах Африки. Хворобу можна лікувати за допомогою цілої низки препаратів, але стійкість до цих ліків збільшується, що підвищує ризик, що деякі штами можуть стати невиліковними в майбутньому. Тому відкриття Єви дуже актуально, пише Новое время.

"Наша колега - робот Єва розкрила секрет того, як триклозан пригнічує розвиток малярійного плазмодія. Це дає нам надію на те, що в найближчому майбутньому нам вдасться створити нові препарати, здатні боротися з малярією, стійкої до дії вже існуючих ліків", - пояснила один з учасників дослідження, Елізабет Білсленд.

Читайте також: Штучний інтелект обійшов людину в читанні тексту

Як виявилося, триклозан придушував розвиток малярії, заважаючи роботі ферменту DHFR, який відповідає за складання молекул деяких амінокислот. На цей же фермент діє відразу кілька інших вже відомих ліків від малярії, але триклозан, на відміну від них, майже не взаємодіє з людської версією DHFR і не викликає важких побічних ефектів.

"Ми знаємо, що триклозан безпечний для людини, і що він діє на паразита двома різними шляхами, що завадить плазмодию швидко стати невразливим для його дії", - додала Елізабет Білсленд.

Фото: Ross King, University of Manchester

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-