Фізики довели існування нового виду матерії

Фізики довели існування нового виду матерії

Відео
Укрінформ
В рамках експерименту в Іллінойському університеті міжнародна група вчених змогла підтвердити існування нового виду матерії - екситонію.

Майже 50 років фізикам не вдавалося досягти такого результату, повідомляє Tehnot з посиланням на опубліковане в журналі Science дослідження.

"Група вчених виявила конденсат із квазічасток (екситонів), які являють собою пов'язаний стан електрона і "проміжку" з позитивним зарядом. Конденсат, за висновками вчених, і є екситонієм, новою формою матерії. Квазічастки-екситони нагадують бозони: вони не пов'язані з електричним зарядом і можуть знаходитися в одному квантовому стані", - наголошується в повідомленні.

Щоб підтвердити існування екситонію вчені використовували кристали, вкриті диселенідом титану і сучасні високочутливі прилади, які допомогли виміряти колективні збудження енергетичних частинок-бозонів у парі екситони-проміжок, незалежно від їх імпульсу. Кристали охолоджувались до -83 градусів за Цельсієм.

Читайте також: У США випробовують речовину, яка запускає самознищення ракових клітин

Вченим вдалося 5 разів підтвердити результат дослідження, що дає змогу говорити про існування екситонію цілком упевнено. Матеріал має багато незвичайних властивостей: це ідеальний провідник, а також ізоляційний матеріал. До того ж, екситоній має властивості надрідини. Про прикладне застосування екситонію поки говорити зарано, проте дослідники переконані, що матеріал відкриває нові шляхи до розвитку квантових технологій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-