У ядерному реакторі вперше встановлять

У ядерному реакторі вперше встановлять "надруковану" 3D-деталь

Укрінформ
Восени 2018 року у ядерному реакторі атомної електростанції вперше буде встановлено елемент, який надруковано на 3D-принтері. 

За виготовлення сталевої заглушки відповідає американська компанія Westinghouse, а встановлена вона буде на АЕС Кршко в Словенії.

Про це Укрінформу повідомили в інформаційно-аналітичному центрі EUAXIS.

"Westinghouse планує використовувати 3D-технологію не тільки для того, щоб замінити застарілі деталі, але і для створення прототипів і деталей реакторів нового покоління. Зараз компанія експериментує з виготовленням скоб і гнізд підшипників для електромоторів, сподіваючись продемонструвати надійність процесу 3D-друку, який дозволяє знизити вартість і час виробництва. Гнучкість цієї технології дає також можливість друкувати більш складні форми, які неможливо було б виготовити традиційним литтям", - зазначили в EUAXIS.

За даними інформаційно-аналітичного центру, з минулого року компанія отримує підтримку Міністерства енергетики США, яке виділило 8 млн дол. на розробку ряду дослідницьких проектів в сфері адаптивних технологій, зокрема, на трирічну програму вивчення процесу спікання порошків для створення деталей для АЕС. У липні міністерство виділило ще 830 тис. дол. на дослідження впливу нейтронного випромінювання на сплави цирконію для легководних реакторів.

Читайте також: Американський стартап планує друкувати ракети на 3D-принтері

"3D-технології здатні скоротити вартість виробництва запчастин для реактора вполовину. Головні труднощі, що заважають широкому поширенню 3D-технологій виробництва, полягають у нестачі інформації щодо робочих характеристик матеріалів, які використовуються в цих процесах. Для того, щоб прискорити 3D-революцію в промисловості, Westinghouse співпрацює з рядом організацій - Дослідницьким інститутом електроенергії (EPRI), Національною лабораторією Ок-Рідж, Університетом Теннессі і компанією Rolls-Royce - щоб розробити методи, що скорочують процес збору даних про робочі характеристики матеріалів для 3D-друку", - зазначає EUAXIS.

Також повідомляється, що надруковану на 3D-принтері деталь вже встановлювали на АЕС Кршко (але не безпосередньо в атомному реакторі). У березні Siemens повідомила, що виготовила і встановила на АЕС деталь, застосувавши метод зворотнього проектування, оскільки креслень для такого застарілого обладнання знайти не вдалося.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-