Кам'яні небеса: найгрізніші астероїди Галактики

Кам'яні небеса: найгрізніші астероїди Галактики

Аналітика
Укрінформ
150 космічних об'єктів справді небезпечні - мають близьку до Землі орбіту та діаметр більше кілометра

Певно, усі пам'ятають славнозвісний «Армагеддон», у якому герой Брюса Вілліса рятує Землю від зіткнення з велетенським астероїдом. Хоча свого часу фільм наразився на різку критику наукової спільноти за численні домисли й невідповідності, глядачі зустріли його радісно, зробивши найкасовішим фільмом 1998-го року.

Нещодавній проліт астероїда «Флоренс» поблизу з Землею відновив дискусію з приводу небезпек, які малі космічні тіла створюють для людства. Укрінформ теж доєднався до цієї розмови.

СКІЛЬКИ ЗАГРОЗ ПРИХОВУЄ ВЕЛИКЕ «НЕБО»?

Зрозуміло, що з безлічі космічних об'єктів небезпеку для Землі становлять лише ті, чия орбіта проходить близько до нашої планети. Станом на цей рік таких нараховується майже 1800, але лише 150 із них мають діаметр більше кілометра, тобто спроможні спричинити глобальні катастрофічні наслідки у разі зіткнення. Утім, спостереження за космосом не припиняється ні на секунду, і нові об'єкти, деякі з яких можуть становити загрозу, виявляють регулярно.

Водночас, слід зауважити, що через велетенські відстані точно встановити характеристики космічних тіл вдається далеко не завжди. Приміром, діаметр астероїда астрономи визначають по його яскравості, беручи до уваги середній коефіцієнт відбиття світла. Ці показники важко назвати точними, як і підрахунки, зроблені на їх основі.

ОЦІНКА РІВНЯ НЕБЕЗПЕКИ

Знати діаметр космічного тіла важливо для того, аби визначити можливу шкоду, яку зіткнення з ним спричинить на Землі. Так, потенційно небезпечним об'єктом вважається будь-яке космічне тіло діаметром щонайменше 100 метрів. Руйнування у випадку його зіткнення з земною поверхнею будуть безпрецедентними у історії людства і призведуть до повної руйнації розташованого у районі контакту поселення. У разі ж потрапляння в океан – підніметься велетенське цунамі, значно потужніше за японське, що зруйнувало Фукусіму в 2011 році. На наше щастя, подібна катастрофа трапляється один раз на 10 тис. років, тож покищо ми – у відносній безпеці.

Велику роль для визначення рівня небезпеки кожного конкретного об'єкта становить відстань, на якій він проходитиме від Землі. Зважаючи на гравітаційні сили Всесвіту, небезпечними учені вважаються тіла, що проходять ближче, ніж 7,5 млн км від Землі. Хоча ця цифра здається неймовірно великою, з точки зору безмежного Всесвіту вона є не такою вже й суттєвою, але все ж дає людству час відреагувати у випадку непередбачуваної зміни траєкторії руху астероїда або іншого об'єкта.

NASA/JPL-Caltech
Астероїда «Флоренс». Фото: NASA/JPL-Caltech

Взагалі, космос завжди заворожує своєю нестримною силою. Незважаючи на гігантські розміри Землі, яка у десятки разів більша за наймасивніші астероїди, навіть зіткнення з відносно невеликим об'єктом, розміром близько 40 метрів у діаметрі, вже може знищити невелике місто.

Важко переоцінити, яку велетенську роботу з захисту виконує земна атмосфера. За підрахунками вчених, загальна маса космічних тіл, що входять до атмосфери протягом року, досягає 21 тонни. Хоча значна частина з них важать усього кілька сот грамів, є й значно більші брили – вагою понад тонну. Однак, руйнівною силою володіє лише 1 зі 100 тисяч метеоритів. То які астероїди можна вважати найнебезпечнішими?

2004 MN4 «АПОФІС»

UH/IA

Фото: UH/IA

Ще кілька років тому цей астероїд був «нічним жахом» астрономів, адже з кожним обертом його орбіта наближалася до Землі, а зіткнення вважалося дуже вірогідним вже у 2036 році. Астероїд має діаметр у 300 метрів і масу 27 млн тон, що робить його вкрай небезпечним. Вчені підрахували: у випадку його контакту з Землею вивільнена енергія становитиме 1717 мегатонн (близько 100 тисяч Хіросім). Цього достатньо, аби спровокувати землетрус силою 6,5 бала, а також шалену вибухову хвилю! Будь-які конструкції (навіть укріплені), а також дерева, не кажучи вже про людей, були б негайно знищені вибуховою хвилею на величезній території.

Щоправда, у 2013 році астероїд наблизився до Землі на відстань 14 млн км і після цього – змінив траєкторію. Астрономи змушені були переглянути свої попередні оцінки і значно зменшили рівень його загрози. Хоча за «Апофісом» і продовжують стежити, тепер шанси того, що він зіштовхнеться з Землею, становлять усього один до мільйона.

2012 DA14 «ДУЕНДЕ»

Фото: NASA/JPL-Caltech
Фото: NASA/JPL-Caltech

Цей космічний об'єкт було виявлено всього 5 років тому, 23 лютого 2012 року. Незважаючи на скромні розміри (діаметр 30 метрів та масу 40 тис. тонн), він одразу привернув до себе увагу вчених, адже його орбіта знаходиться у резонансі 1:1 із Землею. Це значить, що один оберт навколо Сонця астероїд здійснює за той же час, що й наша планета. Відповідно, він може дуже довго подорожувати у Всесвіті поруч із Землею. У 2013 році астероїд пролетів на відстані всього у 27 тис. км, а в 2020-у може наблизитися на безпрецедентні 4,5 тис. км! Утім, може й не наблизитися. Це небесне тіло має дуже непередбачувану орбіту і не дає прорахувати свій небесний маршрут. Через це шанси його зіткнення з Землею протягом наступних трьох років оцінюються від 1 до 14 тисяч, що доволі вірогідно, особливо – якщо порівнювати з «Апофісом». Позитивне у цьому те, що глобальної катастрофи зіткнення із «Дуенде», якщо воно все таки станеться, не принесе.

2013 TV135 «КРИМСЬКИЙ АСТЕРОЇД»

NASA/JPL-Caltech
Фото: NASA/JPL-Caltech

Це небесне тіло було виявлене співробітником Кримської обсерваторії восени 2013-го і одразу визнане однією з найбільших загроз людству. Тоді було підраховано, що при діаметрі 400 метрів і масі в десятки мільйонів тонн, при зіткненні з Землею воно спровокує вибух силою 2,5 тис. мегатонн в тротиловому еквіваленті. Для порівняння зазначимо, що найпотужніший вибуховий пристрій за всю історію людства (термоядерна «Царь-бомба», спроектована в СРСР на початку 1960-х) мала потужність «усього» 50 мегатонн. Наслідки цього астероїдного мегавибуху могли стати дійсно катастрофічними, і передбачити їх ніхто не береться. Та разом із тим, ніхто досі не знає напевно, чи варто сприймати цей астероїд серйозно. За одними даними, 26 серпня 2032 року він пройде на відстані 4 тис. км від Землі, а за іншими – 56 млн км. Такий діапазон підрахунків не дає змоги нічого планувати.

Більш того, поки не зрозуміло, як поведе себе твердий об'єкт такого розміру при наближенні до Землі або Місяця. Він точно почне взаємодіяти із їх силами тяжіння і змінить траєкторію свого руху, але от у який бік – невідомо. Мала кількість емпіричних даних не дає змогу провести достеменний аналіз. У 2013 році цей астероїд був на відстані 6,7 млн км від Землі, і нині шанси на зіткнення з ним становлять 1 до 67 тисяч. Нетерплячка гнітить астрономів, і вони наполегливо працюють, аби все ж прорахувати орбіту й траєкторію руху «кримчанина».

Фото: NASA
Фото: NASA

НАСКІЛЬКИ БЛИЗЬКИЙ КІНЕЦЬ СВІТУ?

Тривале планування має свої переваги, але людей зазвичай значно більше цікавить ближня перспектива. Й у цьому питанні астрономи єдині: чекати кінця світу протягом найближчих років – не слід. Так, згаданий раніше «Флоренс» наступного разу наблизиться до Землі лише за 5 століть. Що ж до наступних двох років, то за цей час нашу планету минуть тисячі космічних об'єктів, багато з них згорять у атмосфері, але жоден не представлятиме реальної небезпеки. Узагалі, за оцінками астрономів щорічно кілька десятків астероїдів розміром 6-12 метрів пролітають між Місяцем і Землею, однак лише дуже незначна їх частина виявляється нашими системами стеження.

Насправді ж, змальовані у багатьох фільмах сцени апокаліпсису після зіткнення з астероїдом є маловірогідними. Ретельні розрахунки вказують, що для загибелі цивілізації Земля має зіткнутися з об'єктом, діаметр якого перевищує 3 км, а таких у Сонячній системі усього близько 200 тисяч, і лише одиниці мають потенційно небезпечну траєкторію. Тому сценарій самознищення людства шляхом збройного конфлікту або в результаті руйнації ним навколишнього середовища видається більшості футурологів значно правдоподібнішим.

Максим Наливайко, Оттава.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-