Вчені створили

Вчені створили "електронний ніс"

Укрінформ
Розробники російського університету створили нейромережу, здатну розрізняти і запам'ятовувати запахи, а потім помістили свою розробку в компактний пристрій і запатентували її.

Про це повідомляє Hi-News.

"Зараз "електронний ніс", лежачи в кишені, може відчути важковловимий запах газу, самостійно його класифікувати або запам'ятати новий", - зазначається в публікації.

"Електронний ніс" — це газоаналізатор, вимірювальний прилад для визначення якісного та кількісного складу сумішів газів. Нововведення вчених полягає в тому, що їх пристрій розроблений на основі твердотільних газочувствительных матриць, що складаються з напівпровідникових датчиків, з використанням нейромережевого штучного інтелекту, що швидко навчається.

Читайте також: У США створили матеріал, який охолоджується під Сонцем

Пропозиція дослідників, по-перше, дозволяє досягти високої точності при аналізі сумішей. Також це робить роботу приладу порівнянної з роботою органів нюху живих істот, які запам'ятовують нові запахи і, зустрівши їх знову, з легкістю їх розрізняють.

"Кишеньковий ніс" стане нагоді для відстеження загазованості навколишнього середовища і приміщень, допоможе забезпечити безпеку і попередити заздалегідь, а у разі викиду отруйних газів або терористичної атаки. Крім того, пристроєм можна обладнати авіаційні, космічні апарати та безпілотники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-