Нікопольський хакер створив

Нікопольський хакер створив "розплідник" вірусу Petya

Укрінформ
Кіберполіція затримала жителя Нікополя, причетного до інфікування понад 400 комп’ютерів вірусом "Petya.A".

Про це повідомили в Департаменті кіберполіції Найполіції України.

«Оперативники встановили, що житель міста Нікополь за допомогою розміщення в мережі інтернет безкоштовних відеороликів поширював серед користувачів шкідливе програмне забезпечення. Вже встановлена його причетність до інфікування близько 400 комп’ютерів і встановлено перелік компаній, які використовували послуги даної особи для «псевдоінфікування» вірусом, приховування злочинної діяльності та ухилення від сплати штрафних санкцій державі», - йдеться в повідомленні.

Вирішується питання про оголошення чоловікові про підозру.

Читайте також: Хакерська атака 27 червня: причетні з Росії можуть знищити сліди – кіберполіція

Працівники Департаменту кіберполіції встановили, що 51-річний житель Дніпропетровщини (м. Нікополь) у файлових обмінниках і соціальних каналах мережі Інтернет виклав відео з докладним описом того, яким чином можна запустити вірус «Petya.A» на комп'ютерах. В коментарях до відео він розмістив посилання на свою сторінку в соціальній мережі, на яку він завантажив сам вірус і поширив його користувачам мережі Інтернет.

За місцем проживання зловмисника працівники кіберполіції провели санкціонований обшук. Зокрема, в результаті обшуку поліцейські вилучили комп’ютерну техніку за допомогою якої поширювався комп’ютерний вірус під назвою «Petya.A». Крім того, працівники кіберполіції виявили файли з шкідливим програмним забезпеченням (ШПЗ). Під час їх обробки було підтверджено схожість цього ШПЗ з вірусом «Petya.A». Під час спілкування з поліцейськими чоловік пояснив, що після хакерської атаки, яка відбулася в червні 2017 року, він завантажив вірус до свого акаунту на файлообмінному сервері. Посилання на файл він завантажив в свій блог (залишаючи коментарі під безкоштовним відео). Оперативники кіберполіції встановили, що цей вірус користувачі мережі завантажили на свої комп'ютери близько 400 разів, таким чином інфікувавши власні технічні пристрої вірусом «Petya.A». Крім того, було встановлено перелік компаній, які вирішили скористатися загальнодержавною кібератакою і навмисно завантажували собі даний вірус для приховування своєї злочинної діяльності та ухилення від сплати штрафних санкцій державі. Заходи по залученню керівництва даних компаній до відповідальності вже ведуться. Наразі вилучену техніку направлено для проведення всіх необхідних експертиз. Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за ч. 1 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин) КК України. Вирішується питання про оголошення чоловікові підозри.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-