Є щонайменше три альтернативи програмі M.E.Doc - експерт

Є щонайменше три альтернативи програмі M.E.Doc - експерт

Укрінформ
У бухгалтерів українських компаній є безліч професійних інструментів, які дозволяють не використовувати програму "M.E.Doc", що стала причиною кібератаки 27 червня.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу заявило джерело, яке побажало залишитися анонімним.

"Безумовно, "M.E.Doc" була однією з найбільш поширених програм для надання звітності до податкової. Близько 60% підприємств, незалежно від їх розміру, використовували програму, оскільки вона була дуже зручною. Але існує безліч інших інструментів, які дозволяють уникнути використання "M.E.Doc", і бухгалтери про них знають", - заявила експерт.

Зокрема, за її словами, існує як мінімум три способи доставки звітності в ДФС. Перший і найпоширеніший - відправка звітності через електронний кабінет платника податків.

"У кожного платника податків, як у фізичної особи - підприємця, так і у юридичної, є доступ до електронного кабінету платника податків. Процедура дуже проста: бухгалтеру потрібно увійти в кабінет за посиланням, створити звітність і зберегти її", - прокоментувала експерт.

Водночас, за її словами, останніми днями стала виникати проблема з тим, що сервери ДФС не справляються з навантаженням і сайт зависає.

Другий спосіб, за словами співрозмовниці, - купити ліцензію "1С - Звіт", і тоді електронна звітність буде подаватися автоматично між підприємством та контролюючими органами телекомунікаційними каналами зв'язку, безпосередньо з програми "1С".

Цей варіант, за словами експерта, також має свої недоліки, оскільки він досить дорогий, а установка програми потребує багато часу. Крім того, нагадала вона, Президент Петро Порошенко 15 травня 2017 року розширив персональні спеціальні економічні санкції на ряд російських відомих IT-компаній і пов'язаних з ними українських юросіб, зокрема щодо постачальника указаного програмного забезпечення - ERP-системи ТОВ "1С".

Нарешті, третій спосіб - класичний - віднести звітність до Державної фіскальної служби самостійно в паперовому варіанті.

"Але цей спосіб підходить лише для невеликих підприємств, оскільки у податковій існують обмеження на кількість співробітників - не більш як 10 осіб у підзвітній компанії", - зазначає експерт.

Вона висловила сподівання, що до 20 липня, яке є крайнім терміном подачі податкової звітності, проблему буде вирішено.

M.E.Doc (My Electronic Document) - програма електронного документообігу з контролюючими органами (подача електронної звітності, реєстрація податкових накладних в електронному вигляді) та з контрагентами або партнерами (обмін податковими накладними, рахунками, актами, договорами та іншими юридично значимими документами).

Читайте також: Власники ключів ЕЦП підозрюють, що податкова «заморозила» роботу з M.E.Doc

Нагадаємо, департамент кіберполіції наполегливо рекомендує усім користувачам на час проведення слідчих дій припинити використовувати програмне забезпечення “M.E.Doc” та відключити комп’ютери, на яких воно встановлено, від мережі. Також необхідно змінити свої паролі та електронні цифрові підписи в зв’язку з тим, що ці дані могли бути скомпрометовані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-