В Австралії на 3D-принтері надрукували двигун для сторічного

В Австралії на 3D-принтері надрукували двигун для сторічного "суперкара"

Фото
Укрінформ
В Австралії за допомогою 3D-принтера надрукували двигун для єдиного в світі автомобіля Delage Type-S 1914 року випуску.

Про це повідомляє "Популярна механіка".

"У 1914 році було зібрано три примірники гоночної машини Type-S, які були продані в США. У 1920-х роках один з автомобілів «переїхав» до Австралії, а нині ним володіє житель Мельбурна Стюарт Мердок. І сьогодні це єдиний у світі екземпляр, який дожив до наших днів", - зазначається в публікації.

У 2014 році в автомобілі Мердока тріснув блок циліндрів двигуна. Традиційні методи ремонту тут виявилися безсилі, адже ні у кого не залишилося ані креслень, ані інструкції з ремонту цього досить складного 16-клапанного двигуна, а марка Delage і зовсім не існує з 1953 року. Тоді раритетний автомобіль був відправлений у майстерню на північний схід від Мельбурна, де інженер Грант Коуї вирішив відремонтувати мотор незвичайним способом.

В умовах відсутності запасних частин він оцифрував блок циліндрів зсередини і зовні з допомогою ручного 3D-сканера. Отримана тривимірна модель двигуна була відредагована на комп'ютері і використана для виготовлення піщаної ливарної форми, в яку був відлитий новий блок циліндрів. Якщо спробувати відновити мотор традиційним методом, то для виготовлення ливарної оснастки було б вирізати модель з дерева.

Завдяки 3D-друку блок циліндрів виготовили в місцевому ливарному цеху і ретельно відшліфували вручну, після чого двигун був зібраний і заробив як новенький. Стюарт Мердок залишився задоволений відновленням автомобіля і заявив, що не дарма вірив в сучасні технології, завдяки яким його раритетний Delage Type-S знайшов друге життя на 103 році свого життя.

Французька компанія Delage була заснована в 1905 році і випускала автомобілі до Першої світової війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-