IT-консультант Луб'янки потрапив до

IT-консультант Луб'янки потрапив до "Лефортово" за підозрою у держзраді

Оновлено
Укрінформ
У Росії за підозрою в державній зраді заарештований топ-менеджер "Лабораторії Касперського" Руслан Стоянов, який очолює в компанії відділ із розслідування кіберзлочинів, що тісно співпрацює з правоохоронними органами.

Про це повідомляє "КоммерсантЪ" з посиланням на джерела, близькі до ФСБ РФ.

"Глава відділу розслідування комп'ютерних інцидентів "Лабораторії Касперського" Руслан Стоянов з грудня 2016 року перебуває під арештом у СІЗО "Лефортово", - розповіло джерело "Ъ".

У прес-службі "Лабораторії Касперського" підтвердили арешт, підкресливши, що розслідування не має відношення до компанії "й ведеться щодо приватної особи".

Арешт може бути пов'язаний з розслідуванням стосовно одного із заступників голови центру інформаційної безпеки (ЦІБ) ФСБ РФ. У "Лабораторії Касперського" стверджують, що справа не має відношення до роботи компанії, але експерти відзначають, що воно може вплинути на відносини інтернет-бізнесу з ФСБ.

Одночасно за тією самою справою заарештований і керівник одного з підрозділів ЦІБ ФСБ Сергій Михайлов, стверджує джерело "Ъ".

"У центрі громадських зв'язків, ЦІБ і управлінні власної безпеки (УСБ) ФСБ не відповіли на запити "Комерсанта". Додзвонитися до Сергія Михайлова за номером його мобільного не вдалося. Один з його знайомих підтверджує, що номер недоступний з грудня. В акаунті у соціальних мережах і онлайн-месенджерах видно, що пан Стоянов востаннє був онлайн 4 грудня, пан Михайлов — 5 грудня", - зазначається в публікації.

Розслідування УСБ ведеться за підозрою в порушенні ст. 275 КК РФ ("Державна зрада"), розповіли "Ъ" топ-менеджери і співвласники трьох IT-компаній і підтвердив співрозмовник, близький до ФСБ, колишній федеральний чиновник, а також керівник одного з галузевих об'єднань у сфері зв'язку. Двоє з них уточнили, що в рамках розслідування перевіряють інформацію про нібито отриманні співробітником ЦІБ грошей від однієї з іноземних організацій при посередництві співробітника якоїсь російської компанії в сфері інформаційної безпеки.

Ситуація в ЦІБ ризикує позначитися на ринках кібербезпеки та електронної комерції, учасникам яких, можливо, доведеться заново вибудовувати відносини з державою. Два співрозмовники "Ъ", знайомі з Сергієм Михайловим, стверджують, що це один з ключових співробітників ЦІБ, який "по суті, контролює весь інтернет-бізнес у країні".

"Ця людина, на мій погляд, багато в чому неформально визначає політику всієї галузі кібербезпеки та інтернет-комерції",— підтверджує давній знайомий пана Михайлова, засновник платіжної системи Chronopay Павло Врублевський. Вплив подій в ЦІБ на галузь, вважає він, можна буде оцінювати лише після появи офіційних даних від ФСБ.

Сергій Михайлов також бере участь у роботі громадських організацій. Він, зокрема, входить у кластер з інформаційної безпеки Російської асоціації електронних комунікацій. Координатор кластера і директор зі стратегічних проектів Інституту досліджень інтернету Ірина Левова повідомила "Ъ", що на останній нараді 12 грудня пана Михайлова не було, хоча раніше він був присутній завжди. Вона називає його "дуже компетентним" фахівцем, який "допомагає досягти взаєморозуміння між інтернет-компаніями і спецслужбами".

Відділ розслідування комп'ютерних інцидентів "Лабораторії Касперського" з 2013 року співпрацював з ФСБ і МВС РФ у рамках аналізу кіберзлочинів та експертного супроводу кримінальних справ у сфері кібербезпеки. Руслан Стоянов до 2006 року працював в управлінні спеціальних технічних заходів ГУВС Москви (управління "К"). Інші співробітники відділу теж вихідці з управління "К", а також з Слідчого комітету РФ, повідомляли раніше в компанії.

"Руслан Стоянов відомий як людина, яка вміє вибудовувати неформальні контакти. Думаю, що в "Лабораторії Касперського" після цього інциденту подумають про необхідність дистанціюватися від правоохоронних органів і побудувати більш формальні відносини з ФСБ",— говорить головний редактор Agentura.ru Андрій Солдатов.

ФСБ, на його думку, у будь-якому випадку і надалі активно співпрацювати з компанією при розслідуванні кіберзлочинів, оскільки "діватися нікуди — у "Лабораторії Касперського" найкраща експертиза".

Поінформоване джерело з правоохоронних органів прокоментувало ситуацію Укрінформу: «Достовірно відомо, що Сергій Михайлов очолював відділ у Центрі інформаційної безпеки ФСБ, який відповідав за роботу з хакерським середовищем. Саме він координував діяльність хакерських груп, які здійснювали за вказівкою ФСБ кібератаки на інформаційні ресурси в Україні, ЄС та США. А Лабораторія Касперського тісно взаємодіє з ФСБ в контексті збору персональних та конфіденційних даних своїх клієнтів для передачі їх російським спецслужбам. В її антивіруси встроєні шпигунські програми. Це було виявлено в тому числі фахівцями АНБ та ФБР США. На мою думку,  арешт одночасно головних виконавців російських кібератак на ресурси США є спробою "сховати кінці у воду". Зачистити осіб, які можуть свідчити про зв'язки хакерів і вищого керівництва ФСБ.  Це фактично - видалення проміжних ланок, що були залучені у спецоперації є давньою традицією НКВС-КДБ-ФСБ. Питання, чи будуть ці люди зрештою ліквідовані відповіді я не маю».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-