Вчені представили квадрокоптер, який здатний дертися по стінах

Вчені представили квадрокоптер, який здатний дертися по стінах

Відео
Укрінформ
Дослідники зі Стенфордського університету створили прототип квадрокоптера, здатного сідати на вертикальні площини і дертися по ним.

Про це повідомляє IEEE Spectrum.

Квадрокоптер, який отримав назву SCAMP, здатний не тільки літати, а й переміщатися по вертикальних поверхнях без допомоги роторів. При підльоті до вертикальної площини (наприклад, до стіни) дрон за допомогою акселерометра починає контакт з перешкодою і два з чотирьох його роторів починають обертатися швидше, переводячи безпілотник у вертикальне положення. Потім апарат впирається заднім упором і двома ніжками в стіну, а ротори обертаються до тих пір, поки не зникнуть коливання.

Після цього безпілотник відключає двигуни і починає дертися по стіні за допомогою двох ніжок, що нагадують кінцівки комах. У контактних ніжках SCAMP встановлені металеві кігтики, які чіпляються за найменші нерівності і підтягують безпілотник. У разі зриву дрон швидко запускає ротори і запобігає падінню, а після роботи в вертикальному положенні він здатний самостійно перейти назад в режим польоту.

На думку розробників, така схема роботи дозволяє значно економити заряд акумулятора за рахунок відключення роторів, а навички посадки на вертикальну поверхню будуть вкрай корисні під час роботи в зоні стихійного лиха, де безпілотник можна використовувати для збору даних або забезпечення зв'язку.

Творці SCAMP підкреслюють, що більшість існуючих безпілотників, здатних до складних маневрів можуть працювати тільки в лабораторних умовах з додатковою системою позиціонування або окремим комп'ютером, який керує польотом дрона. У той же час SCAMP може пересуватися як усередині приміщень, так і на вулиці, спираючись тільки на власні обчислювальні можливості і показники бортових датчиків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-